KATEGORİLER

16 Mart 2023 Perşembe

AĞAÇ EV SOHBETLERİ # 186

Sevgili DeepTone tarafından organize edilen Ağaç Ev Sohbetleri etkinliğimiz devam ediyorÖnceki haftaların sohbet konularını ve konu başlıklarını öneren arkadaşlarımızın isim listesini burada bulabilirsiniz. Bu haftanın konusu sevgili Sade ve Derin / DeepTone'dan.

"Fosil yakıtlarda olan alternatiflerin keşfi ve gelişimi günümüzde en önemli global öncelik olmalı mı?"

Demokrasi başta olmak üzere hak ve adalet gibi temel sorunlarını halletmiş batılı ülkeler için fosil yakıtlara alternatif olacak enerji kaynaklarının araştırılması öncelikli bir iştir. Zira medeni kabul ettiğimiz gelişmiş ülkelerdeki toplum bilinci, gelecek nesillere iyi bir dünya bırakma olgunluğuna erişmiştir. 

Fosil yakıtlar doğaya ve dolayısıyla insan yaşamına zarar vermesine rağmen niçin yoğun bir şekilde kullanılmaktadır? Bunun en önemli nedeni sektörden büyük paralar kazanan global şirketlerin bu pastayı başkasına kaptırmamak niyetidir. Elbette söz konusu sermaye şirketlerinin dünya siyaseti ile yakın ilişkide olması kendilerine zarar getirecek ulusal ya da uluslararası kararlar alınmasının büyük ölçüde önüne geçecektir. Fosil yakıtlara alternatif olabilecek yenilenebilir enerji kaynakları (hidroelektrik santraller, rüzgar ve güneş enerjisi vb.) ilk yatırım bedelleri yüksek olduğu için, yatırım teşvikleri verilmesine rağmen fosil yakıtların yerini almakta zorlanırlar. Nükleer enerji, bizim gibi eğitim seviyesi düşük dolayısıyla liyakatli kadroları iş başına getirme erdeminden uzak ülkeler için ciddi bir risktir. Nükleer santralin başına yandaş bir imamın getirilmesi durumunda, ki bu ülkemiz için hiç de şaşırtıcı değildir, güvenlikten söz edilemeyeceği aşikardır. 

Fosil yakıtlarının yerini alabilecek yeni enerji kaynaklarının keşfi ve geliştirilmesi bizim gibi az gelişmiş ülkelerde son derece zordur. Bu tür çalışmalar bizde lüks sınıfına girer. Zira önceliğimiz, adalet ve eğitim ve yoksullukla mücadele, gelirde adaletin sağlanması olmalıdır. Bu sorunları hallettikten sonra çevre bilinci ve yeni doğayla uyumlu yeni kaynakların keşfi ve geliştirilmesi hususunda dünyanın diğer ülkeleri seviyesine gelebiliriz.  

6 yorum:

  1. Haklısınız, her şeyden önce eğitim ve adalet bizim ülkemiz için elzem olanlar. Doğaya uyumlu kullanılabilir (yenilebilir) enerji kaynaklarını kullanmak bizden önce başkalarının işi oluyor nedense. Ben Bergama'da köyde otururken Göçbeyli yolu üzerinde epey geniş bir araziye güneş enerji panelleri yerleştirildiğini görünce önce sevinmiş, sonra da bunların yabancı bir şirkete ait olduğunu öğrenince de hakikatle yüz yüze gelmiştim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğitim son derece önemli. Fakat hangi eğitim? Eğitim bilimsel olmalı, vatandaş olarak haklarımızı ve sorumluluklarımızı bilmemiz gerekir, bunlar okul çağından itibaren çocuklarımıza öğretilmelidir. Yoksa yüzlerce üniversite açmışız bir sürü diplomalı işsiz salmışız ortaya, böyle bir eğitim eğitim değil. Siyaset eğitimden ve adaletten elini çekmeli. Aksi takdirde doğayı koruma bilincine erişmek bizim gibi ülkeler için çok sınırlı kalacaktır.

      Sil
  2. İhtiyaçlar hiyerarşisi her durumda devreye giriyor sanırım. Az gelişmiş ülkeler temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarından olsa gerek bir üst seviyedeki sorunlara gecemiyorlar. Ama gelişmiş ülkelerde de konu gündemde olsa da, yeni kaynaklar arayışında olsalar da kapitalist, kar amacı motivasyonlarından kurtulamıyorlar, yaşam aleyhine çalışmaya devam ediyorlar. Maalesef dünyayı devletler değil, kar amacı güden şirketler yönetiyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Çok güzel özetlemişsiniz. Gelecek nesilleri düşünen kişilerin sayısı o kadar az ki. Sistem bu düşünce sahibi insanları da kısa sürede öğütüyor zaten. İyimser olmak için kendimizi epey zorlamamız lâzım sanırım.

      Sil
  3. bizim ülkenin ekonomisi böyle giderse bizim ülke de fosil olcak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dibi gördük inşallah, az da olsa ümidim var. Yine olmazsa, fosilleştiğimizin resmidir:)

      Sil