KATEGORİLER

17 Ocak 2023 Salı

AĞAÇ EV SOHBETLERİ # 178

Sevgili DeepTone tarafından organize edilen Ağaç Ev Sohbetleri etkinliğimiz tüm heyecanıyla devam ediyorÖnceki haftaların sohbet konularını ve konu başlıklarını öneren arkadaşlarımızın isim listesini burada bulabilirsiniz. Bu haftanın konusu yine Sade ve Derin / DeepTone tarafından şöyle belirlendi. 

"Modern teknoloji birçok çalışanın her gün ofise gitmesi yerine evde çalışmasını olanaklı hale getirdi, en azından çalışma saatlerinin bir kısmında. Bu durum çalışanlar ve işverenler için olumlu mu?"

Ofis yerine evde çalışmayı hem işveren hem de çalışanlar açısından olumlu görüyorum. Bilgisayar ve internetin insanlara sağladığı teknolojik faydanın bir sonucu olarak evde çalışma ekonomik bakımdan avantajlıdır her zaman. Bu sayede işverenin çalışanlarına ofis ayırmasına, ulaşım için servis koymasına ya da araç tahsis etmesine, yemek masrafına gerek kalmaz. Diğer taraftan çalışanlar da her türlü hava koşullarında, trafik keşmekeşi içinde işe gidip gelmenin zorluklarından kurtulur ve zamandan kazanır, kendi ihtiyaçlarına göre plân ve programını yapar. 

Elbette her meslek ev çalışmasına uygun olmayabilir. Birçok kişi tamamen internet üzerinden bireysel ve serbest olarak kendi uzmanlık alanlarında evden çalışmayı başarıyla yürütürken bedenen çalışma gerektiren iş dallarında insanlar ofise gitmek zorunda.

Önemli olan çalışmadan beklenen verimi almaktır. İster özel ister, kamu dairesinde olsun çalışanlar ortaya koymuş oldukları değerin karşılığını almaları gerekir. Hemen her sektörde mesai saatlerine uymalarına rağmen kuruma hiçbir faydası olmadığı gibi çalışan diğer insanlara da engel olan ve dolayısıyla iş verimini düşüren pek çok insan tanıdım. Düzgün bir denetim ve liyakat değerlendirmesi yapılmadığı için bu durum kamu sektöründe daha fazladır. Yapılan işe göre değil mesaide geçirilen süreye göre ücretin belirlendiği kamusal alanda evde çalışmanın avantaj sağlamayacağını söylemek mümkün. Gerçi dolaylı yoldan bir faydası olabilir belki de. Bu tür insanlara tamam, siz evde çalışın denebilir. Böylelikle ulaşım ve yemek maliyetlerinden tasarruf edilebileceği gibi diğer çalışanları olumsuz yönde etkilemelerinin de önü alınmış olur. Fakat çözüm bu değil. Çalışıp işlerini lâyıkıyla yapan insanlar, yanlarında bir işe yaramaksızın gevezelik eden arkadaşlarına seslerini çıkarmazlarken, onların evlerinde boş boş oturarak maaş aldıklarını fark ettikleri anda kazan kaldırabilirler.

Vergi daireleri ve banka şubelerinin ödemelerle ilgili birimleri kapatılmalı, elektrik, su, doğalgaz gibi tüketim giderlerinin gişe işlemlerine son verilmelidir. Her türlü ödeme kredi kartlarıyla ya da bankamatiklerden yapılmalı, bu sayede iş gücünden tasarruf sağlanmalıdır. Resmi ya da özel kurumlardaki görevliler gerektiğinde evlerinde çalışarak vergi kaçıran ya da zamanında borçlarını ödemeyenlerin takibini yapabilir. Bütün tebligatlar e-devlet üzerinden sahiplerine ulaştırılabilir.

Ofiste, özellikle kalabalık ortamlarda çalışanların iş verimleri daha düşüktür. Proje bürosunda çalıştığım yıllarda özellikle pazartesi günleri heyecanlı maç kritikleri ile geçerdi. Evde çalışmanın da bazı dezavantajları olabilir fakat bunlar düzeltilebilecek şeylerdir. Eğer evde çalışıyorsanız sessiz bir çalışma odasına sahip olmanız ve internet bağlantınızın olması  yeterli. Evde küçük çocuğunuz varsa onun bakımını üstlenecek biri olmalı ya da onu kreşe göndermelisiniz. 

Eğer verim alınabiliyorsa işveren evden çalışmayı teşvik edebilir, bu her zaman kendi çıkarınadır. Çalışan için ofis, sosyalleşme için uygun bir ortam yaratır. Evde çalışma durumunda bu sorun en az haftada bir yapılacak durum değerlendirme toplantıları, iş görüşmeleri, iş yemekleri gibi etkinliklerle kapatılabilir. Nihayetinde sarf edilen mesai, enerji değil, yapılan iş ve çıkan sonuç önemlidir. Bütün bunların ışığı altında, imkânlar elverdiği ölçüde, evde çalışma avantajlarının, gerek işveren, gerekse çalışanlar bakımından ofiste çalışmaya kıyasla daha ağır bastığını söylemek mümkün.              

12 yorum:

  1. artar zamanla herhalde evde çalışma :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teknoloji yaşamı nasıl etkiliyor değil mi?:)

      Sil
  2. Bir de sayın yazar, yazdıklarınıza ek olarak aidiyet hissinin iş yerindeki ya da çalışmadaki verimi artırdığına inanıyorum. aidiyet hissini pekiştiren şeylerden biri de mekan. ama son zamanlarda mekansızlığı da avantaja çevirdiler. pandemi döneminden itibaren evden çalışmaya geçen birçok şirket bu süreç içinde ettikleri karın bir kısmı ile çeşitli etkinlikler festivaller ve eğlenceler düzenleyip kendileri bünyesinde çalışmayı bir ayrıcalık olarak gösteriyorlar vee bu konuda başarıya da ulaşıyorlar. özellikle sosyal medya da bunlara tanık olan benim ağzımım suyu akıyor :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Elbette evde ve ofiste çalışmanın daha pek çok artı ve eksileri var. Aidiyet hissinin çalışmadaki verimi arttırdığını inkâr edemem. Ancak bir de iş yerindeki çekememezlikler, mobbing olayları, adam kayırmaları göz ardı etmemek lâzım. Biraz değindiğim gibi iş yerinin sosyalleşmeye katkısı yadsınamaz. Bu yüzden evde çalışma da olsa insanların farklı ortamlarda farklı nedenlerle bir araya gelmesi bence bir zorunluluktur. Dediğiniz gibi eğlenceler, yemekler, iş arkadaşları ve müşterilerle müşterek zaman geçirmek sanırım bu boşluğu dolduracaktır. Ofis çalışmasını bazı insanlar evden kaçış, farklı bir ortama girme ihtiyacı olarak görüyorlar. Özellikle evdeki bütün sorumluluğun üzerine yıkıldığı kadınlar bu hususta haklı olabilirler. Sonuç odaklı çalışan şirketlerde işveren evde çalışma sisteminden her zaman mutlu olacaktır muhtemelen.

      Sil
    2. verimi arttırma kısmı kişiden kişiye değişebilir:)kimileri evde daha verimli çalışma performansı gösterebilir. Kişilik tipleriyle de alakalı bir durum...

      Sil
    3. Çok doğru bir tespit. Evde çalışma hem iş koluna hem de kişinin yapısına bağlı sanırım:)

      Sil
  3. Şu anda hibrit bir sistemde çalışıyorum, bazen evde bazen ofiste. Her ikisinin de avantajlı olduğu durumlar oluyor ama sadece birinde sıkışıp kalmak çok boğucu oluyor. Hibrit seviyorum, hibrit my love. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de en iyisi hibrit sistem:) Kesinlikle haklısınız...

      Sil
  4. Benim kesinlikle olumlu gördüğüm bir gelişme. Özellikle pandemi döneminden sonra işverenlerde evden çalışmanın olabileceğini deneyimlemiş oldular. Umarım bu artar:) Ben de yeni bir bloggerım. Blogumda deneme yazılarımı ve öykülerimi paylaşıyorum. Ziyaret etmek isterseniz beklerim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anladığım kadarıyla bireyin tercihine ve çalışılan iş koluna göre yapılıyor tercihler. Teknolojinin imkânlarını değerlendirerek en doğrusuna insan kendi karar vermeli bence. Sitenizi gördüm, blogunuz benim de ilgimi çeken konuları kapsıyor. Ziyaret edeceğim. Teşekkürler:)

      Sil
  5. Evde ya da iş yerinde çalışmanın olumlu ve olumsuz yönleri var. Kadınların eve , ev işlerine katkıları düşünüldüğünde daha avantajlı tabii. Özellikle bebekler veya çocuklarla ilgilenme açısından evde olmak büyük kolaylık tabii. Ancak iş disiplini ve iş ahlakı açısından olumsuzluklar olabilir. Ne yazık, denetimsiz çalışmaya pek alışık değiliz. Vicdani sorumluluk, öz denetim çok kolay değil. Toplu çalışmanın bir yararı da belki deneyimlerin paylaşılması, karşılıklı yardımlaşma, sosyal ilişkilerde kaynaşma.
    Güzel bir yazıydı. Teşekkürler.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşimle de konu üzerinde sohbet ettik. Hanımlar için ev dışında çalışmak farklı bir çevre kazanmanın ve farklı ortamlarda bulunmanın yolunu açıyor sanırım. Evde çalışmanın bir avantajı da sonuç odaklı çalışmak bence. İş yerinde sabahtan akşama kadar oturup çalışmış görünmek mümkün ancak ev çalışmasında adama ne iş yaptın diye sorarlar. Eğer bireysel çalışmada ise üretmeksizin kazanmak zaten mümkün değil. Sonuç itibarıyla her iki türlü çalışmanın artı ve eksi yönleri var. Teknolojinin sunduğu imkânları değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Teşekkürler. Sağlıcakla...

      Sil