KATEGORİLER

18 Mayıs 2023 Perşembe

AĞAÇ EV SOHBETLERİ # 195

Sevgili DeepTone tarafından organize edilen Ağaç Ev Sohbetleri etkinliğimiz devam ediyorÖnceki haftaların sohbet konularını ve konu başlıklarını öneren arkadaşlarımızın isim listesini burada bulabilirsiniz. Bu haftanın konusu, sevgili Sade ve Derin / DeepTone tarafından belirlendi.

"İnsanlar farklı giysiler giydiklerinde farklı davranırlar mı?"

Bu soru kişiye ve kişinin cinsiyetine göre değişir sanırım. Aslında böyle bir sorunun ve sevgili DeepTone'un yazısında anlattıklarının bana oldukça ilginç geldiğini söylemek isterim. Nasıl yani, siyah takım elbise, beyaz gömlek ve kravat takınca kendimi başka mı hissedeceğim? Ha, dışarından farklı görünebilirim, bu adam saygın bir kişi deyip farklı gözle bakabilir insanlar. Güzel giyinen kişiler toplumda daha fazla itibar görürler. "Ye kürküm ye"  sözünün bir gerçekliği vardır ama bana göre önemli olan insanın üzerindeki kıyafet değil özünde nasıl biri olduğu. Mafya elemanları da takım elbise giyer, o zaman ben elbise giydiğimde onlardan biri gibi mi hissetmeliyim kendimi? Yani, tuhaf bir durum.

Yukarıda değindiğim üzere durum cinsi lâtiflerde belki farklı olabilir, bilemem. Muhtemelen onlar rengârenk giyindiklerinde kendilerini daha mutlu, döpiyes giydiklerinde daha otoriter hissediyordur. Erkekler bu konuda nasıl farklı davranabilir benim açımdan bilinmeyen bir durum. 

İşim gereği yıllarca takım elbise giymek zorunda kaldım. Toplumun kabulleri çerçevesinde insanların saygı göstermesi için, belki de başkalarına duyduğun saygının gereği olarak bunu yapmam kaçınılmaz oldu. Emekli olduğumdan bu yana nikâh, düğün gibi törenler ve bazı özel durumlar dışında kravat takmıyorum. İnsanların bana kıyafetimden dolayı saygı gösterip göstermemesini umurumda değil. Benim açımdan önemli olan, giydiğim kıyafet içinde rahat hareket edebileyim. Genellikle, yaşımın gereği cafcaflı renkleri tercih etmem, gençken de tercih etmezdim aslında. Kıyafet, hayatımda ön sıralarda önemi olan bir konu değil. Öyle ki hangi kıyafete, ne zaman ihtiyacım var eşim karar verir ve bu tür alışverişler, prova aşamaları dahil en sıkıcı bulduğum anlardır. Mağazalarda vitrinlere bakmayı AVM lerde vakit geçirmeyi hiç sevmem. Bir şey alınması gerekiyorsa en kestirme yoldan alıp çıkmayı isterim, iş uzarsa tansiyonum düşer, gözlerim kararır.

Kadınlar, gençler ve bazı erkekler için durum farklı olabilir, farklıdır da. Benim gibi kıyafet konusunu bu kadar önemsemeyen başka biri var mı bilmiyorum. Bu sebeple giydiğim kıyafet ruh halimi ve davranışlarımı etkilemez diyebiliyorum. Eğer bu meziyete sahip olsaydım, 14 Mayıs'tan sonra üzerime siyah dışında başka bir renge sahip kıyafet giymezdim zaten. En sevdiğim kıyafet kot ve tişört, evde de eşofman. Daha ne olsun, en azından bu konuyu dert etmiyorum.  

6 yorum:

  1. 14 mayıs, bloga dönme tarihin yine ertelendi tabii :) hadi 28 mayıs mı olcak bakalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylemeye ne hacet:) Bu kez de olmazsa ciddi bir karar vermem gerekecek!

      Sil
  2. Bence çoğu erkeğin de davranışını etkiliyor. Dışardan hissettiriyorlar.:)) Bazen komik oluyor, takım elbise giydiği için kendini çok önemli ya da yakışıklı sanan biri:))dışardan komik görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir, fakat sanırım ben onlardan biri değilim:)) Bence de eğer kıyafetine göre tavrın değişiyorsa karşındaki insana komik gelirsin. Belki de ilişki tersten kurulabilir. Kıyafet davranışı değil, davranış kıyafeti değiştirebilir. Sözgelimi adam mafya elemanı ise siyah elbise giyecek, güneş gözlüğü takacak, elinde de tespihi olacak. Hiç kasketli, şalvarlı bir köylüden mafya elemanı olur mu?:))

      Sil
  3. İnsanlar farklı giysiler giydiğinde farklı davranır. Daha doğrusu giydiği giysiye göre insanın ruh hâli değişir ve o ruh hâline göre davranmaya başlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu öğrenmem gerektiğini not alıyorum, teşekkürler:))

      Sil