KATEGORİLER

18 Aralık 2023 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ # 225

Sevgili  DeepTone tarafından organize edilen Ağaç Ev Sohbetleri etkinliğimiz devam ediyorÖnceki haftaların sohbet konularını ve konu başlıklarını öneren arkadaşlarımızın isim listesini burada bulabilirsiniz. Ağaç Ev Sohbetlerinde bu haftanın konusu sevgili Sade ve Derin / DeepTone'dan.  

"İnsan ömrü uzadıkça, beden parçalarını değiştirebilmek için insan klonlamak gerçek olmaya başladı. Bu ürkütücü bir gelişme mi?"

The Island filmini izledim. Absürtlüklerinin yanı sıra etik dışı iğrenç sahneler de yer alıyor. Klonlama sadece koyunda değil birçok hayvanda denenmiş ve başarılı sonuçlar elde edilmiş. Ülkeler insan klonlama çalışmalarını ve hatta bu konuya ilişkin haber yapılmasını yasakladığından şimdiye kadar bir insanın klonlandığına dair net bir bilgimiz mevcut değil. Ne var ki, insan türünün fıtratı gereği sahip olduğu merak duygusu, bilim adına kendi türü de dahil olmak üzere birçok canlı üzerinde yapmış olduğu canice deneyler dikkate alındığında etik vs. nedenlerle klon bir insan üretmediklerinden bahsetmek safdillik olur. Şimdiye kadar kaç insan klonlandı, ne kadar süreyle yaşadılar, bu işlemi kim, nerede, nasıl yaptı gibi sorular yasa gereği hiçbir yerde açıklanamıyor ve sorulamıyor. 

Klonlama olayı, anladığım kadarıyla bir canlının hücre çekirdeğini çıkarıp çekirdeği çıkarılmış diğer bir canlya ait embriyo hücresine yerleştirilmesi ve uygun üreme ortamı sağlanıp doğal yoldan hücrelerin çoğaltılması marifetiyle çekirdek hücredeki genetik özelliklerin tıpkısına sahip yeni bir canlı meydana getirilmesi şeklinde izah edilebilir. Yukarıda belirttiğim üzere gelişen teknoloji imkânlarıyla günümüzde klonlama işlemi insan üzerinde kolaylıkla yapılabilir. Fakat insan klonlamanın üreme amaçlı ya da organ nakillerinde kullanmak üzere yapılacağını sanmıyorum. Üreme amaçlı olamaz, çünkü derdimiz üreme değil üremeyi kontrol altına almak. Birkaç zengin namım yürüsün benim kopyamı çıkarın deyip parayı basarsa bu mümkün olabilir belki. The Island filminde zenginler kendilerinden üretilmiş klonlara insan yerine ürün diyor ve onları sigorta poliçesi olarak görüyorlar. Elbette insanın istekleri sınırsız, hele cebinde sınırsız parası da varsa ondan her şey beklenir. Lâkin zengin amcamızın karaciğeri mi iflas etti, taze bir karaciğeri organ mafyasından çok daha ucuz yoldan temin edebilir. Klonlama işinin oldukça pahalı bir yöntem olduğu söyleniyor. İleride ne kadar ucuzlarsa ucuzlasın yine de mafyanın eline düşmüş gariban insanların organlarından daha ucuz bir yol olacağını hiç zannetmiyorum.

İnsan üzerinde yapılan klonlama çalışmalarının bilim insanlarındaki merakın bir sonucu olduğuna inanıyorum. Sözgelimi topyekûn bir canlı yerine bir organı, bir dokuyu oluşturmanın yollarını arıyor olabilirler. Üretilen klon insan, orijinalinin hafızasını da taşıyabilecek mi? Söylenen şu ki; diyelim kırk yaşında bir insan klonladınız, klon kırk yaşının fiziksel özelliklerini, varsa zayıf yönlerini, hastalıklarını da taşıyacaktır. Belki gelecekte zenginler çocukları doğduğunda hücrelerin çekirdeklerini alıp genlerinde yer alan tüm hastalık ve olumsuzlukları yok ettikten sonra dondurabilirler. Velev ki çocukları kendilerinden önce hastalık ya da kaza sonucu öldü, hemen dolaptan kopyasını çıkarıp üretebilirler. Bu bana pek etik dışı gelmedi.  

Diğer taraftan işin bir de dini yönü var. Dini yönden bakıldığında ilk akla gelen soru klon insanın bir ruha sahip olup olmayacağıdır. Çünkü Tanrı insanın nasıl üreyeceğini kutsal kitapta izah etmiş. İnanca göre kendi kontrolü altında üreyen insanlara gönderdiği melek tarafından ruhları üflenir. Gelecekte insan kendisinin bir benzerini yapabilecek; böyle bir mucizenin Tanrı'nın aklından ucundan geçtiğini sanmıyorum, zira aksi durumda kitabında klonlama üzerine bir sure, bilemedin Nisa suresinde birkaç ayet ayırması gerekirdi.

En önemlisi, klonlama erkek cinsi açısından korkutucu bir sonun başlangıcı olabilir. Klonlama insanlar üzerinde etkin bir şekilde uygulanmaya başladığında erkek bireylere gereksinim duyulmaksızın üreme mümkün olacak. Kadınlar rahimlerinde klonlanmış embriyo hücrelerini taşımak suretiyle eşeysiz üreme gerçekleştirebilecekler. Bu durumda kadınları erkeklerin hoş tutması doğru bir davranış olacaktır. Çünkü kafası bozulan kadınlar erkeklere ait hücre çekirdeklerini alıp kendi rahimlerinde filizlendirdikleri erkek klonları kendileri için yedek parça amaçlı bile kullanabilirler. 

8 yorum:

  1. klonlama ve yapay zeka geleceğimiz :) yapay zeka da iyice ilerledi, bilimsel yayınlar, fotolar, hep yapay zeka ile artık :) bilimkurgu olduk iyice :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapay zekadan çok şey bekliyoruz galiba. Biri gelip ona ruh üflemediği takdirde kesinlikle insanın yerini tutamaz:))

      Sil
    2. şu anda eğitimde, basında, bilimde kullanılıyor örneğin, artık ödev vermenin bir anlamı kalmadı öğrencilere, birkaç kelime yaz ver yapay zeka programlarına, hemen yazsın sana ödevi, hemen veriyor ödevi öğrenciler, ya da bilimsel makale yazan akademisyenler de kullanıyor, ne istersen yazıyor yapay zekalar, basın da öğretmenler de bunu kullanıyor. veya kendi fotonu nereye istersen ekleyebilirsin artık, istediğin toplantıya, etkinliğe. veya ses, istediğin yere istediğin sesi yerleştir yani, veya istediğin kişiyi yarat konuşsun, istediğin kişiye kendi istediklerini söylettir. herşey yapılabiliyor yapay zeka ile. geleceğimiz yapay zeka ve klon, şimdilik :)

      Sil
    3. Yapay zeka en fazla el emeği ve hizmet üretebilir ya da var olanı kopyalar. Evet hız bakımından insandan ileridir. Elle yıllarca yapılması mümkün olmayan işleri birkaç saniyede sonuçlandırabilir, hatta insanın yaptığı hataları da yapmaz. Sözgelimi yapay zekâ ders verme söz konusu olduğunda (anlatım, sorulara cevap verme vs.) profesörlerden daha iyi olabilir. Özellikle hukuk alanında çok daha adil ve doğru kararlar da verebilir. Fakat lider konumunda bilimsel bir konuda araştırmacı olamaz. Sanat dallarında da insan kadar kabiliyeti olmasını beklemiyorum. Gayet güzel klasik müzik icracısı olabilir ama insan kadar beste yapamaz. Yaptığını iddia etseler bile insan kadar yaratıcı olamaz, onun yaptığı var olanın farklı versiyonları şeklindedir ancak. Evet, yaratıcılık adına bazı şaşırtan sonuçlar elde edebiliriz fakat bu konuda başarı oranı da tartışmaya açık olacaktır. Duygu yoksunu olması yapay zekanın en büyük eksiği görünüyor. İstenirse duygu da yüklenebilir belki fakat düşün ki dünyada yaşayan her insan farklı duygulara sahiptir ve her olay karşısında farklı tepkiler, kararlar verir. Bu manada yapay zeka belki ancak bir insanın klonu şeklinde üretilebilir ki insan gibi karmaşık bir varlığı yapay zeka üzerine tanımlamak neredeyse imkansızdır.
      Yapay zeka bir ülkeyi yönetebilir mi? İlk anda harika bir fikir gibi geliyor. Ancak her birimiz ülkenin ne şekilde yönetilmesi hususunda farklı fikirlere sahibiz. Hangimizinki doğru, yapay zekâ hangimizin yerine geçecek? Yoksa çoğunluğun düşüncesine göre mi karar verecek? Çoğunluğun düşüncesi her zaman doğru mu? Yani yapay zeka gelecekte çok şey başaracak elbette. Bilgisayarın hayatımıza girmesiyle birlikte nasıl sınıf atladığımız ortada. O da aynı şekilde pek çok değişiklik getirecektir. Fakat ondan beklediklerimizin de bir sınırı olduğunu düşünüyorum. Yani gelecekte beynimizi kafa tasımızdan çıkarıp bütün işleri yapay zekaya devretmek hayaline kapılmayalım. Ayrıca bilim kurgu filmlerindeki gibi yapay zeka dünyayı ele geçirecek, insanlığı yok edecek gibi bir durum söz konusu değil. İnsanı gelecekte yok edecek sadece insanın kendisidir, bunun için yapay zeka yapmasına gerek yok:))

      Sil
    4. insan yapay zekayı kullanacak diyorum, klonları da, yapay zeka bizi yönetecek demedim, insan onu kullanacak, hayatımız daha da kolaylaşacak, gelişecek, klonlarla da, bu yönde gidiyoruz, insana şimdilik bişey olmaz, ilerdeki binyıllarda ne olacak bilemeyiz tabiii :)

      Sil
    5. Sen demedin ama öyle diyenler var. Yapay zekanın yaşantımızda büyük değişiklikler yapacağı kesin fakat bu değişikliklerin hepsi hayrımıza mı olacak, bilemem:)

      Sil
  2. Klonlar etrafta cirit atıyor, hepsi kendisinin orijinal olduğunu kanıtlamaya çalışıyor. Bu insanın kendisiyle savaşının en uç noktası olabilir. Klonlardan önce kendimize sormalıyız belki de "Hey dostum, sen orijinal misin ?" :)) Konsantre olup yazayım ben de, çok eğlenceli konular :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Bak bu aklıma gelmemişti. İktidar bu kadar oyu nasıl alıyor diyordum ben de. Meğer Reis olayı çözmüş! Yazın yazın, eğlenceli güzel bir yazı çıkaracağınızı biliyorum.

      Sil