KATEGORİLER

24 Şubat 2020 Pazartesi

GÜZAR-I ÖMR*



"Ne bir cemaat için uğruna ölmeye değer, ne din için, ne de asırlar sonra değişecek sınırlar için... Hem, hadi ölelim diyelim, ya uğruna ölmek için öldürdüklerimiz? Onlara ne demeli? Hayatsa, bir şakadan ibarettir sadece, hem de koskoca bir şakadan! Gelirsin bu dünyaya, rüzgârda dalından kopan bir sonbahar yaprağı gibi savrulursun sağa sola, o şehirden bu şehire, o kadının kollarından başkasınınkine... Bir gün, arkana dönüp bakarsın ki, gelmiş geçmiş bir ömür, şaka gibi! Finaldeki şakası ağırdır ama. Az önce çaldığımız Exodus'un finali gibi acıtır biraz. Hiç yaşamadığın, ama hep beklediğin son bir şakayla da çekip gidersin bu dünyadan, hepsi bu!
...
"Sonra ne mi olur? Kendi kendine sorarsın, madem su gibi akıp gidecekti bu hayat, bunca şeyi niye dert ettim acaba diye. İşte cevabını da bir şarkıda arayıp durursun; ya İstanbul'un kasvetli meyhanelerini inleten bir gırnatanın çileli nağmelerinde, ya da, Şikago'nun kulüplerinin birinde sızım sızım sızlayan klarnetin kederli notalarında. Benim gibi..."**

* Güzar-ı Ömr: Ömrün Geçişi
** Gırnatacı- Ercüment Cengiz





6 yorum:

  1. bulmuşun kendine be yaa sana uygun bişi, cemaat, din, seversin be yaa böyle konuları :) doğru demiş hayat eğlen gül geç işte ciddi düşünme senin gibi ha ha haaa :) exodus, filmini izle, israel konusuuu, ne konu yaa, kaçı konusu göç :) bu gırnatacı eski tarz roman herhaldeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşünmek, öğrenmek yeni bir şeyler eğlenceli benim için. Tuhaf di mi:) Bahsettiğim Exodus'un sanırım İsrail ile alâkası yok. 1890'lı yıllarda Amerika caz kulüplerinde çalınan bir parçaymış. Daha sonraları 1960 yılında İsrail'in kuruluşu için ayrıca ele alınmış. Edith Piaf'ın seslendirdiği ve yukarıdaki müziğin teması bu. Eski cazcılardan aradığımı bulamadım henüz:)
      Gırnatacı çok eski değil. Senin henüz okumadığın bir kitabı bulup okumak epey keyiflendirdi beni:)) Şaka bir yana deep, okumalısın bu kitabı, okumaya değer yani.

      Sil
  2. ölmeye değer şeyleri olmalı insanın yaşamaya değer olduğu gibi, boşa ölmektense her nefeste bir şey aramalı... (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşüncenize saygı duyuyorum fakat madem düştük bu aleme ölmeye değer bir şey görmekte zorlanıyorum şahsen. Sadece ve sadece kendi evladının canını kurtarmak için can vermek gerekirse ancak buna değer belki.

      Sil
  3. Gırnatacı çok ilgimi çekti.. iyi ki yazdın Kaystros.. teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir roman Momentos. Okumanı öneririm:) Ben teşekkür ederim.

      Sil