KATEGORİLER

8 Şubat 2022 Salı

AĞAÇ EV SOHBETLERİ # 129

Sevgili DeepTone tarafından organize edilen Ağaç Ev Sohbetleri etkinliğimiz tüm canlılığıyla devam ediyorÖnceki haftaların sohbet konularını ve konu başlıklarını öneren arkadaşlarımızın isim listesini burada bulabilirsiniz. Bu haftanın konusu yine DeepTone/Sade ve Derin den. Sevgili Deep, artık yaşamımızın bir parçası haline gelen AVM'leri masaya yatırmış bu kez. Tartışacağımız konu şöyle:

"Evinizin yakınına büyük bir AVM inşa edileceğini duydunuz. Bu hoşunuza gider mi?"

Buna benzer bir haber, eminim ki pek çok kadının hoşuna gidecektir. Zira gözlemlediğim kadarıyla kadınların çoğu saatlerce AVM gezmekten, alışveriş yapmaktan kendilerini alamaz. Bense hayatım boyunca alışveriş için saatlerini veren biri olmadım. Neye ihtiyacım varsa ona odaklanır, en fazla birkaç yerden fiyat sorduktan sonra gerekeni alır çıkarım. Ankara'da bulunduğumuz dönemde AVM'ler benim için gerçekten bir kâbustu. Eşim hemcinsleri gibi dükkânları teker teker gezer, ilgisini çeken bir ürün gördüğünde ihtiyacı olup olmadığını düşünür ve ona göre karar verip satın alırdı. Yani AVM'de herhangi bir dükkâna girdiğinde illâ bir şey alması şart değildi. Fiyatları takip eder, o sırada ihtiyacı olmayıp daha sonra kullanacağına inandığı herhangi bir ürünün fiyatını uygun bulduğu anda asla kaçırmazdı. Eşimle birlikte çıktığımız alışverişlerde, özellikle yolumuz AVM gibi kapalı mekânlara denk geldiğinde tansiyonum düşer, hava almak için kendimi hemen dışarı atardım. 

AVM deyince İKEA ilk sırayı kimselere kaptırmaz benim gözümde. Zira adı geçen firmanın geniş hacimli mağazalarında, sergiledikleri bütün ürünlerin önünden geçirtmek için müşteriyi mağaza içinde dolandırıp dururlar. Oklarla gösterilen çıkış yönüne doğru yollar git git bitmez, geriye döneyim sıkıldım deseniz, buna asla imkân yoktur. Labirentte çıkışını arayan bir fare misali döne dolaşa ilerlediğim bitmez tükenmez yollarda bayılacak dereceye geldiğimi hatırlıyorum. Bir keresinde avazım çıktığı kadar "yeteer" diye bağırmaktan zor alıkoymuştum kendimi. O gün bugündür İKEA mağazalarına bir daha adımımı atmadım.

Evimize yakın sayılacak bir yerde güzel bir pazar kurulurdu. Pandemiden birkaç yıl önce pazaryerini kapatıp biraz daha uzak bir yere taşıdılar. Yerine ne yaptılar dersiniz. Koca bir AVM, İstinye Park. Geçenlerde bir gün merak edip eşimle birlikte gittik. Aslında tanıdığımız birine hediyelik eşya da almak istiyorduk, bahaneyle burnumuzun dibindeki dev AVM'yi de ziyaret edelim demiştik. Çarşıdaki dükkânların çoğu dolmuş. Ne çok kalabalıktı ne de çok tenha, orta karar bir yoğunluk yani. Fiyatlar hayli yüksek, e kolay değil, dükkân sahipleri ödedikleri yüksek kira giderlerini bir şekilde müşteriye paylaştırmak zorunda. Aynı yerde AVM inşa etmek yerine, içinde kafelerin, sinema salonlarının, tiyatroların, parkların olduğu güzel bir açık hava çarşısı yapsalardı keşke. Bak hoşuma giderdi o zaman. Devleti yönetenler rantı yüksek bu tür yerleri sata sata bitiremediler. Halka hizmet için bir şeyler yapılabilse, dükkânlar kurayla esnafa uygun fiyatla kiralansa, esnaf da ürünlerini fahiş fiyatla satmasa daha iyi olmaz mı? Hayır, bu ülkede olmaz, o rant illâ ki paylaşılacak. Ensesi kalın biri çıkacak, birilerini araya sokup bürokratik rüşvet işlerini hallettikten sonra orayı uygun fiyatla satın alacak, şehrin en güzel, en merkezi yerine AVM'sini diktikten sonra, gelsin paralar... Aslında farkında olmadan başında tüy bitmemiş yetimin hakkını yiyoruz. 

Çağa ayak uydurmalıyız tabii, ama bir yere kadar. Kapitalist sistemin tuzağına düşmekten kaçınmalıyız aynı zamanda. Bırakalım zenginleri AVM'lerde zevk-i sefa sürsünler. Bize millet bahçeleri yeter! Çoluk çocuk çimenlerin üzerinde ailecek yuvarlanıp hayat pahalığını unutabiliriz belki. Varsın AVM müdavimleri dert etsin ekonomiyi kendilerine. 

6 yorum:

  1. yakın zamanda bir avm açıldı evimin yakınlarına. tıpkı ben de sizin gibi saatlerce alışveriş yapan avm gezen biri değilim. avm ile ilgili sevdiğim şey yakınımda sinema, en azından bir d&r ve kahveciler oldu. sevdim. seveceğimi hiç düşünmezdim ama tuhaf bir şekilde sevdim ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hani olmaz ama belki AVM'leri ayırmak iyi bir fikir olabilir. Sadece alışveriş ihtiyacını karşılayan AVM'lerin yanı sıra içinde kafelerin, kitapçıların, sinema, tiyatro ve konser salonlarının yer aldığı kültür merkezlerini tercih ederim şahsen. Giyim, gıda, ev eşyasından tutun da züccaciye, kuaför, market vs. kadar her şeyin yer aldığı devasa AVM'ler bana göre değil:) Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Yanıtlar
    1. Ciddi misin? Sayın CB'mızın en büyük projelerinden biri. Her vilayette en az bir tane var:)

      Sil
  3. Yani hoşuma gider ve gitti de:) Çünkü yakınlarımızda bir kaç tane var./Tabii bir İstinyePark değil/ ŞÖyle ki derli toplu, her ihtiyacınızı görebileceğiniz mağazalar , sinemalar ,lokantalar vs. iyi geliyor. Toptan bir çarşı sonuçta. Kapalı mekan, temiz, güvenlikli yani bunlar alışkanlık yaratıyor. Lakin Kartal'ın zaten küçük, tek cadde üzerinde dizili dükkanlardan oluşan, çınar ağaçlı çarşısı ve küçük esnafını bitirdiği de maalesef doğru. İkisinin de yeri ve güzelliği ayrı . Eşimde sever/yani öyle sanıyorum:) /

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette farklı olmak, farklı düşünmek mümkün. İnsanlar AVM'leri dolduruyorsa belli ki buralardan hoşlanıyor olmalılar. Ama ben farklı düşünüyorum. Yani kırk yıl AVM'ye uğramasam aramam. Bazıları da eminim benim gibi düşünüyordur. Eşiniz de sizin gibi mi düşünür merak ettim şimdi. Zira AVM'yi kadınlar erkeklere kıyasla daha çok seviyorlar sanırım:)

      Sil