KATEGORİLER

8 Haziran 2022 Çarşamba

NASIL ÖLÜNÜR - EMILE ZOLA

Kitabın Adı: NASIL ÖLÜNÜR

Yazar: Emile ZOLA

Çeviren: Aysel Bora

Sayfa Sayısı: 47

Yayınevi: Can Yayınları 

Türü: Öykü

Nobel ödüllü İtalyan göçmeni İtalyan mühendis bir baba ve Fransız bir annenin tek çocuğu olan Emile Zola (1840-1902), natüralizm akımının kurucusu, Paris doğumlu bir yazar. Özellikle romanlarıyla tanınan yazarın Can Yayınları tarafından yayımlanan Nasıl Ölünür adlı kitabında beş kısa öykü yer almakta. Öykülerin ortak teması, ölüm gerçeğinin, farklı toplumsal ve ekonomik koşullara sahip beş aile üzerinde algılanma şekli. 

Kısa, okunması kolay olmasına karşın derinliği olan öykülerin toplandığı kitabın arka sayfasında şu soru soruluyor: Peki, ölüm herkesi eşitler mi? Yazar, aristokrat, burjuva, esnaf, köylü ve işçi ailelerinin bu süreci nasıl yaşadıklarını sade bir dille anlatırken, geride kalanlar için hayatın bir şekilde devam ettiğini vurguluyor öykülerinde.  

İlk öyküde zengin aristokrat bir kontun hastalanıp ölümüne kadar geçen süreç, aile ve yakın çevresiyle ilişkisi ve nihayet ölümünden sonra tantanalı cenaze merasiminden bahsediliyor. Gerçekçi ve biraz da mizahi bir üslûp kullanılmış. İkinci öyküde, burjuva sınıfına mensup varlıklı ve üç erkek çocuğu bulunan bir annenin ölümü anlatılıyor. Burada çocukların henüz cenaze kalkmadan mal paylaşımını düşünmeleri ilginç. Üçüncü öyküde ise eşiyle birlikte uzun yıllar dükkan işleten bir kadının ölümü konu ediliyor. Eşini çok sevmesine rağmen cenaze merasimi nedeniyle dükkanın kapalı kalması onun en büyük üzüntüsü! 

Dördüncü öykünün konusu yine ölüm. Köyde yaşayan yoksul bir ailenin on yaşındaki erkek çocuklarının hastalanarak ölümü ve ailenin çaresizliği ve yaşananları şaşılacak şekilde doğal karşılaması. Şüphesiz içlerinde en etkileyici bulduğum öyküydü bu. Son öyküde yaşamı boyunca işçilik yapan ve bütün malını çocuklarına devreden yaşlı bir adamın ölümü anlatılıyor. Bu öykünün de oldukça ürkütücü ve etkileyici bir dili var.

Genel olarak bütün öykülerde hikâye kahramanlarının kendilerini ölüme hazırladıklarını ve yalnızlıklarını görüyoruz. Ve sonuçta cenaze töreni nasıl olursa olsun, beden toprağa girdiğinde herkes eşitlenmiş oluyor. Bir süre sonra da, sanki hiç var olmamışlar gibi hayat akmaya devam ediyor.

Çeviri güzeldi, severek okuduğum söyleyebilirim.

10 yorum:

  1. Geçen kitap alışverişi yapacakken bu kitap gözüme çarpmıştı ama almadım. Sanırım çok ince diye vazgeçtim, elbette içerik olarak kaliteli olabilir de ince kitapların hemen bitecek olması biraz canımı sıkıyor. Kendi takıntım yani sadece. :)) Anlatımınızla ilgimi çekti kitap, teşekkürler, aydınlatıcı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok bilinen bir kitap değil. Dediğim gibi romanlarıyla daha çok tanınmış bir yazar, Zola. İlginç bir yaşam öyküsü var yazarın. Epey mücadele içinde geçmiş hayatı. Romanlarını da okumak istiyorum. Öyküleri basit, çoğu zaman önemsemediğimiz bazı gerçekleri gözler önüne seriyor. Bazı kısa öyküler roman kadar zevk veriyor bana. Ayrıca öykü yazmak roman yazmaktan daha zor bence. Yorumunuzla değer kattığınız için teşekkür ederim:)

      Sil
    2. Ben de öykü yazmanın daha zor olduğunu düşünüyorum zaten, severim öyküleri. Sadece iki üç öykü yerine bir kitapta 10 15 tane olsa da doya doya okusak istiyorum. :)

      Sil
    3. Ben de kalın kitapları daha çok severim ama böyle kısa olanlar ara sıra çerez niyetine iyi gidiyor. Bir tane daha var okuduğum, bugün yazarım herhalde. Birbiri ardına üçünü de sırayla okumuştum:)

      Sil
  2. Duymamıştım bu kitabı. İlgimi çekti. Bakayım kütüphanede var mı diye

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 5 öyküden oluşan kısacık bir kitap. Ölümün herkes için sıradanlığını ve kalanların hiçbir şey olmamış gibi hayatlarına devam ettiğini anlatıyor. Bu yönüyle biraz ürpertici, insanı derin düşüncelere sevk ediyor.

      Sil
  3. eh evet öyledir herhalde, dahi bile olsan yani ölünce yok olup gidiyon, kimse hatırlamıyor, eserini bilirler filan ama farketmez yani :) zola germinal ne roman yaaa filmi de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kez şanssız sensin, spamdan kurtardım seni:) Mmm, germinal! Dur bu filmi izleyeyim:)

      Sil
  4. Bu seriyi çok sevdim ben, ama bu kitabı aldım mı emin değilim. Yine de eninde sonunda okunacaklar listemde ve keyif almanıza sevindim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, düşündüren bir kitap aynı zamanda. Ben düşünmekten keyif alanlardanım:)) Size de iyi okumalar, umarım beğenirsiniz siz de:)

      Sil