KATEGORİLER

28 Nisan 2023 Cuma

AĞAÇ EV SOHBETLERİ # 192

Sevgili DeepTone tarafından organize edilen Ağaç Ev Sohbetleri etkinliğimiz devam ediyorÖnceki haftaların sohbet konularını ve konu başlıklarını öneren arkadaşlarımızın isim listesini burada bulabilirsiniz. Bu haftanın konusu, sevgili Sade ve Derin / DeepTone tarafından belirlendi.

"İnsan ömrü gittikçe uzuyor. Bunun nedenleri ne olabilir?"

İnsan ömrünün uzadığı bir gerçek. Son yıllarda kafamı kurcalayan sorulardan biri de bu. GDO'lu besinler, hava kirliliği, kanserojen maddeler, sigara ve uyuşturucu madde tüketimi gibi etkenler sürekli artarken nasıl oluyor da insanın yaşam süresi uzayabiliyor? Tıp alanındaki gelişmeler, hijyen koşullarının eskiye kıyasla iyileşmesi, savaş, salgın hastalık ve benzeri felâketlerin etkisini yitirmesi sebebiyle insanların daha uzun süre yaşama imkânına kavuşması ömrü uzatan başlıca nedenler arasında sayılabilir. Diğer taraftan gelir adaletsizliği sebebiyle yoksulluğun artması ve bu nedenle halkın büyük bir kesiminde sağlıklı beslenme imkânının kalmaması, hızlı yaşam ve zor çalışma koşulları sonucunda stres ve psikolojik rahatsızlıkların ortaya çıkması ise, görünürde yaşam süresinin kısalmasına sebep olan faktörler olarak karşımızda duruyor. Teraziye vurduğumuzda insan ömrünün uzaması lehine olan etkenlerin daha ağır çektiğini görüyoruz. 

Canlılar aleminde en uzun ömürlü türlerin tamamı suda yaşıyor. Bildiğim kadarıyla sadece kaplumbağaların ortalama yaşam süresi insanlarınkinden fazla. İster istemez uzun bir ömre sahip olmanın nasıl bir fayda sağlayacağı düşüncesi geliyor insanın aklına. Ömür ve yaşam! Birbirinden farklı iki kelime... Pil uzun ömürlü olabilir ama pilin yaşam süresi uzun diyemeyiz meselâ. Yaşam süresi sadece canlılar için özellikle de insanlar için geçerli bir kullanım olabilir. Sözgelimi makineye bağlı bitkisel hayat süren bir insana yaşıyor diyebilir miyiz? Yani asıl önemli olan kaliteli bir yaşamdır. Yaşam süresinin uzamasına ne kadar hazırız? Böyle giderse az sayıda çalışan, çok sayıda emekliye bakmak için büyük çaba sarf etmek zorunda kalacak. Sağlık harcamalarına büyük paralar harcanacak. Bu durumun faturasını ödemek de çalışan kesim üzerinde büyük bir yük.

Bana göre en iyisi, akıl ve beden sağlığı kendini idare edebilecek seviyeye kadar yaşamak. Global sağlık sektörü ölüyü diriltecek seviyede insanları birer canlı cenaze düzeyinde yaşatmaya ve kendi kasalarını doldurmaya çalışıyorlar. Evet, neredeyse her hastalık, tıbbi cihazlarla tetkik edilip doğru teşhis konulabiliyor. Uygulanan tedavi ve önerilen ilâçlar problemi çözerken yan etkileriyle başka problemlere kapı açıyor. Belki de insan ömrünün uzamasının başlıca nedeni bu küresel ilâç firmaları. Ömürleri uzatıyorlar sadece, insana yaşamlarını geri vermiyorlar. Peki ne yapmak lâzım? İnsanları belli bir yaşa gelince öldürmek mi çözüm?  Bir canlının bilerek ölümüne sebep olmak caniliktir. Diğer taraftan, insan yaşamı içgüdüsel bir mücadeledir. Ötenazi hakkı talep edenler dışında ölmek istemez hiçbir insan. 

Bu açıdan bakınca soru son derece ilginç bir duruma geldi. İnsan ömrünün gittikçe uzamasının nedenlerini tartışıyorduk. Uzun yaşam süresi, insanın hem kendi açısından hem de toplum nazarında bazı olumsuzluklara yol açacağı hesaba katıldığında, yaşam süresini uzattığını düşündüğümüz nedenleri ortadan kaldırmak mı yoksa onları o kadar önemsememek mi gerekir? Sözgelimi teflon tavada yemek pişirmek ya da GDO'lu besin tüketimi konusunda titizliğimizden taviz vermemeli miyiz? Acil durumlar dışında her hastalandığımızda doktora, hastaneye koşmanın faydası mı zararı mı var acaba? Uzun yaşamak için düzenli bir şekilde check-up yaptırmak gerçekten faydalı bir şey mi? 

Bir de uzun yaşam süresinde genetik faktörleri de unutmamak lâzım. Gereksiz yere insan ömrünün uzatılması fikri bana tuhaf geliyor. Yüksek enflasyon ortamında bir tacirin ya da imalatçının kredi kullandığı için hiçbir kazanç elde edemeyip sadece bankaları zengin etmesi gibi, gezmeden, okumadan, eğlenmeden, istediğini yiyip içmeden sürülecek bir hayatın kimseye bir faydası yok, yaşımız ilerleyip böyle bir duruma geldiğimizde sadece sağlık kurumları ihya olacaktır. Bütün bunlardan şu sonucu çıkarabiliriz. İnsanın gittikçe daha uzun yıllar yaşaması, kapitalist sistemin getirdiği bir sonuçtur. Bu çoğu kişiye hoş gelebilir fakat gelecekte nasıl bir sonla karşılaşacağımız hususu gerçekten tartışılmaya değer. Zira eskiden kırk kırk beş yaşında emekli olup ölene kadar on beş yirmi yıl daha yaşanırdı. Şimdi altmış beş yaşına kadar çalışmak zorundasın. Daha uzun çalışılsın ki bir avuç zengin daha zenginleşsin, halkın emeğinin karşılığı daha da ucuzlaşsın. Gariban insanların uzun yaşaması demek daha uzun süreli eziyet çekmeleri demek. Herkese hayırlı ömürler dilemek en iyisi.  

6 yorum:

  1. Can tatlı, hiç kimse kaç yaşına gelirse gelsin ,eğer bunalımda değilse, ölmek istemez. Çünkü onları yaşlı olarak gören etrafındakiler, yaşlı insanlar kendilerini yaşlı değil diğerlerinden fazla vakit yaşamış olarak görüyorlar. Sağlıklarına dikkat etmeleri ise etrafına Yük olarak görülmemek için belki, yaşlı olmak değil hastalıklı olmamak lazım. Sonuçta hepimiz bir önceki yıla göre daha yaşlıyız. Sağlığımıza dikkat edip güzel bir yaşlılık sürmeliyiz, keyfini çıkararak. Orta yaşlı biri olarak dileğim bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Can tatlı olmaz mı hiç? Fakat yaşamın herkes için aynı tatta olduğunu söylemek mümkün mü? Ayrıca gençken hayatın daha tatlı olduğunu, yaş aldıkça bedenen ve zihnen gerilediğimiz gerçeğini göz ardı etmemek gerekir. Her yaşın ayrı bir keyfi var, bu da doğru. Dileklerinize katılıyorum. Diğer taraftan insanlarda yaşam süresinin uzaması başka sıkıntıları da beraberinde getirecektir. İnsan neden yaşlanır? Çünkü başta beynimiz olmak üzere diğer organlarımızın hücrelerinin yenilenmemesinden dolayı değil mi? Keşke bilim adamları bu duruma bir çare bulabilseler ve her yaşta direncimiz, zihnimizdeki berraklık aynı gençlik yıllarımızdaki gibi devam edebilse... Ayrıca yaşamın da bir anlamı olmalı bence. Bu anlamı henüz çözmüş ya da üzerinde fikir birliğine varmış değiliz. Diyelim ki 1000 yıl yaşadık. Eninde sonunda bu dünyadan göçeceksek, ha seksen yıl yaşamışız ha bin yıl, ne fark edecek ki? Ha çoluk çocuktan gayrı geriye iz bırakacak bir şeyler bırakıyorsak ne ala:) Zaten onu diğer bütün canlılar da yapıyor. O halde insan olmamızın diğer canlılardan farkı ne yaşam konusunda?:)

      Sil
  2. "İnsan ömrü gittikçe uzuyor. Bunun nedenleri ne olabilir?"
    İnsanın dünyada kalış süresi uzuyor. Ama hastalıkların adı değişiyor, belki sağlıksız bir şekilde, ilaçlarla, yedek besinlerle, alınan çeşitli önlemlerle yaşam ağır çekimde devam ediyor. İnsan giderek bencilleşiyor, ne pahasına olursa olsun var olabilmenin savaşını veriyor. Öte yandan bilgi dağarcığı arttıkça önlemler de alınabiliyor. Akraba evlilikleri, doğum anomalileri, genlerdeki bozukluklar, kalıtımsal etkenler bilimsel çalışmalarla farklılaşıyor.
    Bazı gelişmiş ülkelerde koruyucu hekimlik tedavi edici hekimlikten daha çok önem kazanıyor. Doğum öncesi tahlillerle bebeklerde kan değişimi bile gerçekleşebiliyor. Yaşlanma konusunda üniversitelerde Geriatri bölümleri açılıyor.
    Yaşama sevgisi ve yaşam amaçları var olduğu sürece ömür de uzayabiliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşam sevgisi ve amacı dünyada küçük bir kesimde mevcut. Milyonlarca kişi açlıkla, yoksullukla, adaletsiz ve eşit olmayan ortamlarda yaşam mücadelesi veriyor. Onlar için yaşamın ne anlamı var bilemiyorum. Hayatta kalmak ve türünü devam ettirmek insan ve diğer canlı türleri için içgüdüsel bir davranış. Eğer bu olmasaydı çekilen onca ıstıraba hangi insan dayanırdı acaba? Evet, belirttiğiniz üzere gelişen bilim ve teknoloji insanlar için her türlü olumsuz gelişmelere rağmen dünyada kalış süresini arttırdı. Ancak her şeyden önce uzun bir yaşam her şeyden önce yaşam sevgisi ve hedeflerimiz olduğu ölçüde, huzur ve refah içinde bir hayat sürmemiz halinde anlamlı. Hayvan gibi sadece nefes alıp vermenin bir yaşam türü olduğunu iddia etmek ve küçük bir kesim tarafından sömürülmek insan onuruna yakışmaz. Bu bakımdan insanca yaşamayı sağlamadan uzun yaşamı insanlığın başarısı olarak görmüyorum.

      Sil
  3. uzun yaşatıyolar bizi ki daha çok ilaç filan satılsın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin yorumlar bende hep spama düşüyor nedense:) Neyse ki çabuk fark ettim. Kesinlikle bu doğru Deep. Uzun yaşatmalarının sebebi semirenlerin bizi daha fazla sömürmek istemesi. Yani, düşünüyorum da; ilaç ve tüm sağlık hizmetleri bedava olsa inan ki yaşam süresi uzamaz, bilâkis kısalır. Devletler, kendilerine yük olan yaşlıları bir an önce ortadan kaldırılmanın yoluna bakar. İşte bütün mesele bu:)

      Sil