"Pandemiden sonra hastalıklar arttı mı?"
Bu soruya net bir cevap vermek hayli zor. ABD ve Birleşik Krallık'ta pandemi sonrası bağışıklık düzeyinde bir miktar azalma olduğu, bu nedenle otoimmün hastalıklarda artış kaydedildiği görülmüş. Diğer taraftan sağlıklı beslenen, egzersiz yapan ve düzenli uyku ile dinlenen kişilerde bu tür hastalıklara yakalanan kişi sayısının daha az olduğu belirtiliyor. Dolayısıyla hastalıkların artmasında pandeminin mi, sağlıksız beslenmenin mi, yeterli egzersiz yapmamanın mı, düzenli uyku uyumamanın mı yoksa genetik faktörlerin mi etkili olduğunu tam olarak bilemiyoruz. Belki de sadece bir tane değil, bunlar gibi birden fazla faktör hastalıkların artmasının sebebi olabilir. Bunu anlamanın imkânı yok gibi.
Yeterli araştırma yapılmaksızın piyasaya sürülen pandemi ilaçları ve tedavi yöntemleri pandemiden daha fazla hasar bırakmış olabilir insanlarda. Nitekim sevdiğim bir genç arkadaşım pandemiye yakalandıktan sonra yanlış tedavi ve ilaçlardan dolayı vefat etmişti. Kullandığımız ilaçların yan etkileri sonradan ortaya çıkıyor ve ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.
Her olumsuzluğu fırsata dönüştüren beynelminel ilaç endüstrisi, pandemiyi bahane edip bir kez daha köşeyi döndü. Şimdi de, pandemiden sonra falanca hastalıklar arttı, bu hastalıklara karşı direncinizi takviye etmek için şu ilaçları kullanmanız sağlığınız bakımından elzemdir, diyebilirler. Bu çerçevede dev ilaç firmaları yazılı ve görsel medyayı kullanabilir, çakma istatistiki bilgiler toplayabilir, amaçlarına ulaşmak için DSÖ dahil muhtelif sağlık kurumları ve hükümet yetkililerine rüşvet verip onları kötü emellerinin aracı haline getirebilirler.
Bu yüzden sağlık konularına hep şüpheyle yaklaşırım. Toplumda algı yaratmak için muhtelif vasıtalarla halka yanlış bilgi verilebileceği düşünüldüğünde pandemiden sonra hastalıkların arttığından ya da azaldığından söz etmek hayli zor bence. Vatandaşlara pandemi nedeniyle vurulan aşıların, psikolojik açıdan halkı yatıştırmak için birer plasebodan ibaret olduğunu ya da hastalıktan koruma özelliğinden yoksun, vücuda zararı olmayan bazı maddeler içerdiğini zaman zaman düşünmüşümdür. Keşke düşündüğüm gibi olsa. Zira her ilacın etki ve yan etkileri kişiden kişiye değişmektedir. Bu yüzden aşı gibi büyük kitlelerce kullanımı olan bir tedavi yöntemi yeterince araştırılmadan her insana uygulanmamalı.
Konunun özeti şudur: Pandemi öncesi ve sonrası dönemlerde hastalık sayılarına dair detaylı istatistiki bilgilere erişemediğimiz için bu konuda kesin bir kanaat oluşturmamız doğru olmaz. Şahsen ben söz konusu bilgiler elimde olsa dahi acaba güvenilir mi diye şüphelenir, doğruluklarından emin olmak isterim. Yine de pandemi sonrası hastalıkların arttığına ilişkin kesin bir sonuç elde edilemeyeceğini düşünmekteyim. Otoimmün hastalıklarda artış olduysa bunun gerçek nedeni pandemi değil, yetersiz ve sağlıksız beslenme olabilir bence. Meselâ hastalık artışlarının hangi grup insanlarda daha fazla olduğunu bilmek isterdim; alt gelir grubundaki insanlarda mı yoksa ekonomik bakımdan sorun yaşamayan, her türlü gıdaya ve sağlık hizmetine rahatlıkla ulaşabilen grupta mı?
Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki devletlere güvenimiz kalmadı. Sadece bizim ülkeye mahsus değil bu durum, yerlisi yabancısı kapitalizme hizmet ediyor. Sade vatandaş ölümcül tiyatronun figüranı olarak yerini alıyor sahnede.
Aşılar, ilaçlar sanki hastalıkları daha çok tetikliyor gibi. Geçici çözüm üretip kalıcı hasar bırakabiliyor. Düzensiz beslenme, sağlıksız yiyecekler, hareketsiz yaşam bunlar da hastalıklara davetiye çıkarıyor. Pandemi sonrası benim gözlemlediğim arttığı yönünde hastalıkların ama uzmanlar ne düşünüyor bilemiyorum.
YanıtlaSilEn iyisi hasta olmamak:) Hasta olunca ilk akla gelen tedavi aşı ve ilâç, bunların da yan etkileri var. Bir tarafı düzeltirken başka tarafı sakatlıyoruz. Elbette dediğiniz gibi sağlıklısız yiyecekler, kötü beslenme hastalıklara davetiye çıkarıyor. Benim gözlemim, ne arttığı ne de artmadığı yönünde.
SilDevletlere güvenimiz kalmadığı konusunda hemfikirim. Pandemiden sonra sanki biraz da takıntılı olduk, algılar açıldı en ufak bir şeyi pandemi ve ilaçlarına bağlar olduk gibi geliyor. Sanki neredeyse pandemiden önce herkes çok sağlıklı idi pandemi ile herşey değişti gibi. Bilemiyorum kafamızı karıştırdılar.
YanıtlaSilKafalar öyle karıştı ki. Sağlık üzerinde oynanan oyunların yanı sıra bir de üretilen komplo teorileri var. İnsan neye inanmalı neye inanmamalı bilmiyor. Eğer pandemiden sonra hastalık arttı dersek bence yanlış olur. Çünkü eğer gerçekten artış varsa bunun nedenleri etraflıca araştırılmalı ve bütün sorumluluğu sadece pandemiye yükleyip işin kolayına kaçmamalı. Aslında Covid-19 geçirenlerin ciğerlerinin kalıcı hasar göreceği uzun zaman önce söyleniyordu. Fakat bunun sebebi gerçekten Covid-19 mu yoksa yanlış uygulanan tedavi mi, bunu hiçbir zaman bilemeyeceğiz muhtemelen.
SilAşı konusunda ne gibi sıkıntılar yaşanacak önümüzdeki yıllarda (tabi doğru bilgi verilirse) öğreniriz.
YanıtlaSilMaalesef şeffaf olmak bazılarına zarar veriyor. Bu nedenle gizlilik altında yürütülen işlerde halk asla gerçeğin ne olduğunu (zamanında) öğrenemiyor.
Silabd ilaç firmalarının formulü hasta et ama öldürme ki bol ilaç tüketilsin, bir de ucuz ilaçları kullandırtma :)
YanıtlaSilKesinlikle Deep, ben de bu dediğine inanıyorum. Mantık da destekliyor bu düşünceyi Eğer hasta ölürse daha az ilâç satacak şirketler. Bu yüzden insanları gerekirse ot gibi yüz yaşına kadar yaşatsın, ilâç satmaya devam etsinler. Çoook mecbur kalmadıkça ilâç kullanmıyorum uzun zamandır:)
SilBence pandemi sonrası ani gerçekleşen ölümlerde de artış oldu. Cilt ile ilgili problem yaşayan çok insan gördüm. Maalesef otoimmün hastalıklarda patlama var, ben 2002 senesinden beri otoimmün rahatsızlıkların çeşitli türleriyle savaşıyorum. Beslenme çok önemli diyoruz ama artık içinde vitamin değeri açısından hiç bir şey bulunmayan gıdalar var piyasada. İçten çökertildik, burası kesin.
YanıtlaSilAynen son sözünüze katılıyorum.
Size geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum, umarım tamamen sıhhate kavuşursunuz en kısa zamanda. Sizn pandemi sonrası hastalık ve ölümlerin arttığını ifade etmeniz önemli tabii. Belki de gerçek artış oranları daha fazladır. İşte sorun bu zaten, hükümete bağlı çalışan hiçbir kuruma güvenesi yok insanların.
SilBana kalırsa artmadan ziyade hastalık düşüncesi ve hastalık hakkında yeni bilgi edinme durumu artı. Bu da insanların daha kolay hasta olmasına ve etkilenmesine neden oldu. Önceden bilinmeyen bir istatistik iken şimdi biliniyor olması her insan için bende hasta olabilirim korkusu başlattı. Korku en büyük hastalıktır bence. Sağlıklı olmaya dikkat edelim gerisi elimizden bir şey gelmez.
YanıtlaSilPandemi dünyayı silindir gibi ezip geçti. Dediğiniz gibi paranoya yaşıyor da olabilir insanlar. Sağlıkla ilgili her gelişmeyi pandemiye bağlayor olabilirler. Bu arada belki hastalığın gerçek artış nedenleri pandeminin gölgesine saklanmış olacak. Ben de öyle hastalık hastası değilim:) Yaşayacak günümüz varsa yaşarız. Önemli olan ele güne muhtaç olmadan ve akıl sağlığımızı yitirmeden ömrümüzü tamamlayabilmek.
SilBu konuda bin türlü komplo teorisi var, açıkçası hastalıklardan konuşmak hiç benlik bir şey değil :) Geçmiş gitmiş olsun Covid, umarım bir daha böyle bir süreç yaşamayız. Keşke Ağaç Ev'de daha güzel şeyler konuşabilsek demeye hakkım olmadığını biliyorum.😁 Zira ben de bir zahmet elimi taşın altına koyup konu seçmeliyim bu durumda.🙈🙊 Ama içimiz dışımız da karardı diyor ve konuyu istemeden de olsa "trollediğim" için hemen ortamdan kaçıyorum:)) Sevgiler, saygılar
YanıtlaSilSizin gibi düşünüyorum. Hangi haber gerçeği yansıtıyor hangisi komplo bilemediğimize göre oluruna bırakalım gitsin. Bakalım sırada başımıza gelecek daha ne var göreceğiz.
SilBence hakkınız var ve haklısınız da. Haydi o zaman hava değişsin, konuyu siz önerin ve muhteşem mizahi üslubunuzla sohbetin renklendiği güzel bir hafta yaşayalım:)
Dünyanın pek çok ülkesinde insanları her yönden etkileyen zor bir dönem yaşadık. Ne yazık , yaşandı ve bitti bile diyemiyoruz henüz. Pek çok hastalığın temelinde izleri olduğu söyleniyor. İnsan yaşamında iyi günler kadar kötü günlerin de olduğunun bilincindeyiz. Ama belirsizlik, güvensizlik, umursamama, yok sayma en kötüsü. Hastalık kaygısıyla üç, dört, beş aşı yaptıran da oldu, hiç yaptırmayan da. Bir dönem yaptırımlarla, kurallarla çok sıkı önlemler alınırken bir zaman geldi, her şeyden vaz geçildi.
YanıtlaSilBilimsel araştırmalar uzun sürer elbette, ancak keşke açıklamalar sadece televizyon söyleşileriyle sınırlı kalmasaydı. İnsan hayatı çok ucuz değil. Son yıllarda ani ölümler, hastalıklar çok arttı, Yaş ortalaması mı yükseldi derken kayıplar, hastalıklar, genç ölümleri de arttı. Biz sabırlı bir toplumuz, bekliyoruz! Pandemi sonrası hastalıklar arttı mı , bir gün açıklanır elbet.
Emeğinize sağlık.
Bilmiyoruz Makbule Hocam. Arttı diyen de var, bu konuda fikir ileri sürmeyen de. Pandemiyi ağır geçirenlerde hastalığın vücutta kalıcı hasar bırakması söyleniyordu zaten. Bunu ben de normal buluyorum. Hastanın günlerce yoğun bakımda yatması, aceleye getirilmiş aşılar ve uydurma ilaç tedavilerinden sonra hiç iz kalmaması mümkün değil tabii. Fakat pandemiyi hafif atlatanlarla hiç hasta olmayanlar için hastalanma ve ölüm oranlarının arttığını sanmıyorum. Eğer bir artış varsa gerçek nedenleri iyice araştırılması gerekir. Yoksa artış gösteren her hastalığının sebebini pandemiye yüklemek kolaycılık bence. Teşekkürler, esenlikler...
SilBen bu konuda konuşmaktan da, okumaktan da dinlemekten de bıktım. Olan oldu deyip geçiyorum...
YanıtlaSilEn güzelini yapıyorsunuz. Sonra artsa ne olacak azalsa ne olacak. Elimizde bunu değiştirme imkânı var mı? Pandemiden dolayı etkilenen her kimse aşılarını vurdurmuş, ilâçlarını kullanmış, bunların yan etkisinden dolayı hastalandıysa geçmiş olsun, başka ne yapabiliriz ki?
Sil