KATEGORİLER

24 Nisan 2017 Pazartesi

BUGÜN 23 NİSAN NEŞ'E DOLUYOR İNSAN

23/04/2017 Pazar, Tire

Bugün 23 Nisan, neş'e doluyor insan. Özellikle kesme işareti kullanıyorum. Kulaklarımda çınlıyor çocukluğumun neş'esi çünkü. Çocukluğumuz neş'eliydi. Birileri çıktı kesmeyi kaldırdı. Neş'emiz kalmadı. Neş'e Arapça kökenli bir kelime. Sözlük anlamı mutlu olmaktan doğan ve dışa vurulan sevinç, hafif sarhoşluk, çakırkeyif olma hali. Birileri çıkıyor neş'emizin içine ediyor. Her işe siyaset karıştı. Muhafazakar gelir kesme işaretleri koyar, devrimci gelir kaldırır. Madem "neş'e" Arapça bir kelime, ne diye garip bir şekilde Türkçeye çevirmeye çalışıyoruz? Muhafazakar değilim ama dşlde yapılan zorlamalar ve uydurmalar da benim için fazlasıyla rahatsız edici. Şanlı Türk Bayrağımızı terastan aşağı sarkıtıyoruz. Taş Ev daha da güzelleşiyor.

Yılbaşında, ya da milli günlerimizde alternatif programlar servis ediliyor artık. Mesela kutlu doğum haftaları. Yapılan şaibeli referandum sonucunda millet olarak diktatörlüğü tercih etmiş olsak da kağıt üzerinde yönetim sistemimiz hala cumhuriyet. Kullanılan takvim farkından dolayı bazen bugün olduğu gibi dini günler ve milli günler çakışıyor. Egemenliğin millete geçtiği günün yıl dönümü olan 23 Nisan bu yıl Miraç Kandiline denk düştü. Miraç kandili Müslümanların önem verdiği bir gün aslında. Peygamberin göğe yükseldiği gün olduğu rivayet edilir. Kabe'deki Mescid-i Haram'dan başlayıp Burak adındaki deve üzerinde Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya doğru devam eden yolculuk göğün en üst katında Allah ile aracısız yapılan görüşme ile son bulmuş. Bir inanışa göre görüşme esnasında kendisine sunulan şarap, bal ve süt dolu bardaklardan içinde süt olanı tercih etmiş İslam peygamberi. Bir başka inanış da şöyle: Miraç'tan önce elli vakit olarak bildirilen namaz, Peygamber Muhammed'in göğün katlarında yükselmesi esnasında Musa peygamberin bunun insanlara ağır geleceği şeklindeki ikazları üzerine bir kaç kez Allah'ın huzuruna geri dönüp bu şartı hafifletmesini istemesinden sonra beş vakite indirilmiş. Beş vakit namaz, farzı ve sünnetiyle kırk rekat üzerinden hakkını vererek kılınmaya kalksa 1,5 saati bulacağına göre bunun on katı yani elli vakit namaz için 15 saat zaman harcanması gerekir. Uyku, yemek ve zorunlu ihtiyaçları düşünüldüğünde normal bir Müslüman Musa peygamberin ikazı olmasa çalışmaya fırsat bulamayacaktı. Belki de Musa Peygamber araya girerek insanların boş kalmasına yol açıp dolaylı yoldan huzurumuzu bozdu ne dersiniz? 

Akşam üzeri gün batımında eşimle birlikte terasta kahvelerimizi yudumluyoruz. Misafirlerimizle yaptığımız sıcak sohbetler bizleri illa ki ortak noktalarımızdan biri ile buluşturuyor. Tesadüfen levhamızı gören bir konuğumuz eşiyle birlikte geldiği Taş Ev'de büyük bir suçluluk duygusuna kapılıyor. "Nasıl burayı keşfetmedim, şimdiye kadar? Burayı dostlarıma tanıtmak başlıca görevim artık." diyor. Çalıştığı firmalardan birisi benim eski işverenlerimin akrabalarından. Hemen çeviriyor numarayı. Belki de hiç bir araya gelemeyeceğimiz bir dostun sesi doluyor kulaklarıma. Emeklilik yaşıma daha zaman olduğunu belki de mesleğime geri döndürmek için ilk fırsatta gelip ziyaret edeceğini söylüyor.

Bugün özel günlerin günüydü Taş Ev'de. Tamı tamına üç masa doğum günü ve özel gün kutlamaları için rezerve edildi. Eşimle birlikte olduğum hafta sonları daha güzel geçiyor. Gece geç vakitlere kadar eğleniyor misafirler. Eşimin Fifi'yle olan muhabbeti ise gerçekten görülmeye değer. 

10 yorum:

  1. Eşinizin masallahi var ne kadar genc ve güzel bir hanimm 💕 Allah ayırmasın sizi.Geçmia bayram ve kandiliniz mübarek olsun 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşimin çok hoşuna gidecek bu güzel sözler:) Çok teşekkür ederim. Allah sizi de sevdiklerinizden ayırmasın.

      Sil
  2. Miracı da, 23 Nisanımızı da kutladık. Umarız ki; bunun feyzi ve bereketinden istifade etmişizdir. Kutlu doğum haftası gibi girişimleri daha il günden karşı çıkmış biriyim. Peygamberimizin doğumuyşla ilgili mevlid kandili miladi takvime göre sabitlenemez. Miladi takvim resmi günlerimizi ve işleri planlamamızda yarar sağlıyor. İkisini birbirinden ayırmak gerekiyor. Efendimiz ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim diyor. Din adına yenen herzeleri unutmamak gerekir. Çağdaşlığı da vicdani temellere oturtmak gerekiyor ki; o da insan oluşumuz ve adam gibi adam oluşumuzla izah edebiliriz.
    .....
    Eşinizle birlikte terasta verdiğiniz resim işte biz buyuz diyor!.. Gün batımı olsa da güneşin ışığı resimde güçlü hissediliyor. Yorgun olsanız da birlikte içilen türk kahvelerinin sizdeki bıraktığı etki en güzel anlardan bir an olarak hatıralarda yer edecek. Bir ömür boyu birlikte ve birbirinizi tamamlayarak hayat yolculuğunda ikinci baharı birlikte yaşayabilmek mutluluğunuzu ikinci kez devir olarak pekiştirmiş olacak.
    .....
    Taşev size uğurlu gelecek. Hastalıklara karşı daha dirençli, daha irfani bakış, daha olgun, daha sevecen, daha gönül alıcı hizmetlerin devamıyla yaşayıp gideceksiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olaylara bakış açınız kucaklayıcı gerçekten. Hiçbir fikre körü körüne bağlı olmamanız sizin ayırt edici bir özelliğiniz. Bu yüzden farklı düşündüğümüz konularda bile size saygı duyuyorum. Din ile dünya işleri ne kadar iç içe girerse o kadar zararları olur birbirine.

      Teşekkür ederim. Birlikte yaşamaya karar verdikten sonra ölüm bizi ayırmadıkça farklı düşüncelerimiz olsa da farklı dünyalarımız olamaz. Aynı kadere ortağız.

      Taş Ev'in yolu ne kadar taşlı olursa olsun onun sıcaklığı ve orada bulunacak huzur her şeye değer...

      Sil
  3. Taş Ev'in yüklendiği sorumluluk artık netleşti. Özel günlerin kutlaması orada olmasa olmaz Tire'de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sloganımız gerçek oldu. "Mutlu Anların Adresi" :))

      Sil
  4. Çok güzelsiniz maşallah size ;) Tam bir bayram havasında geçmiş gününüz de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederiz. Özellikle unutturulmaya çalışılan bayramlarımızı artan bir heyecanla kutlamamız gerekiyor:)

      Sil
  5. Eşinizin yüzünden iyi niyet, içtenlik akıyor. Mutluluğunuz daim olsun.
    Fifinin duruşu, bakışı da ne kadar güzel.
    Dilerim özellikle çocuklar bayramlarını unutmasınlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa çok teşekkür ederim. Blog günlüğümde eşimin fotoğrafına daha çok mu yer versem acaba? Rating ve övgüler tavan yaptı:) Fifi şimdiye kadar gördüğüm insan dışı varlıklardan en akıllısı ve asili. İnsanlar arasında dahi üst sıralarda yer verebilirim kendisine. En azından sadık, zararsız, çıkar beklemeyen bir canlı.
      Umarım çocuklar Atatürk'ü ve yaptıklarını unutmaz, ona gereken kıymeti verirler.

      Sil