KATEGORİLER

24 Ağustos 2020 Pazartesi

"Arayanlar bulamaz ama bulanlar hep arayanlardır."

Medar-ı iftiharımız, kıymetli büyüğümüz, pek sevdiğimiz, devletimizin başındaki zatın, muhteşem hatiplik becerisiyle, Karadeniz açıklarında, doğal gaz bulunduğuna dair tarihi müjdesini verdiği esnada, mukaddes ağızlarından dökülen ve aslen Fars İslam alimi ve filozof Bayazid-i Bistami'ye ait bu söz, hayli dikkatimi çekmişti benim.

İtiraf etmek gerekirse, ilk anda, ne kadar doğru bir söz bu, adam nereden buluyor böyle güzel sözleri diyerek, biraz kıskançlık, biraz da hayranlık duygularımın esiri olmuştum. Gerçekten, son derece basit fakat doğru bir söz gibi görünüyordu. 

İkinci gün, biraz daha derin düşünmeye başladım. Kısa bir süre sonra, "Arayan bulamaz" sözünün pek de doğru olmadığını fark ettim. Çünkü arayan, bulur da bazen, bu yüzden her arayanın kesinlikle bulamayacağını iddia etmek, tamamen yersiz. Sözün ikinci kısmında verilen kesin hüküm, "Bulanlar hep arayanlardır" da bana göre sorunlu. Çünkü konu, biraz da ne bulduğunla ilgili... Hani meşhur bir söz daha vardır; "Arayan mevlasını da bulur, belasını da" Yani, önemli olan niyettir, aradığın yeri, neyi nerede aradığını bilmektir.

Ayrıca, "Bulanlar hep arayanlardır" sözüne pek de bel bağlamamak gerektiğini düşünüyorum. Ne yazıktır ki, bu dünyada bulanlar, ya şanslı, ya mirasyedi, ya da hak yiyenlerdir. Tasavvuf ehlinin dolduruşuna gelmemek lazım. Zira, sözün sahibi, Bayazid-i Bistami'nin hayat hikayesini okudum. 804-874 yılları arasında yaşam süren filozof, dünyevi arzularını terk etmiş, çocukluğundan beri eviyle camisi dışında sokağa çıkmamış, yalnız bir yaşantı süren adamcağızın tekiymiş. Yani öyle eline feneri alıp gece gündüz bir şeyler arayan bir tip hiç değil. Oturduğu yerden, bir şeyler bulmayı seçmiş. Şimdi sen kalk, her şeyden elini ayağını çekip sadece Tanrı'yı arayıp bulmayı ümit eden böyle bir adamın sözünü dünyevi arzularına vasıta eyle. Olmaz, olamaz...    

Ben yine Franz Kafka'nın "Arayan bulamaz, ama aramayan bulunacaktır." sözünü dünya gerçeklerine daha uygun bulurum. Aşk mesela, dünyayı dolaşsan bulamazsın aradığın kişiyi, ama hiç beklemediğin öyle bir an gelir ki o gelir bulur seni... 

13 yorum:

  1. bu bestami amcayı sevdim takdir ettim şimdi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Levent Kırca'nın bir karakteri vardı, Bestami diye, onu hatırlattı:)
      Sen bana hep muhalefetsiz zaten. aramaya devam et belki bulanlardan olursun o zaman:))))

      Sil
    2. diyojen amca vardı bi de :)

      Sil
    3. Ah "Bestami" muhteşem bir karakterdi.. bahse konu olan amcaya ise fatiha okumaktan başka bir şey diyemiyorum.
      Kafka' nın sözü daha kalbime yakın :)

      Sil
    4. Hatırlıyorsunuz değil mi?:) Evet, amcaya fatiha, Kafka'ya alkış:)

      Sil
    5. Hatırlamaz mıyım? Kahkadan koptuğumuz yıllardı onları izlerken :))

      Sil
  2. ilk okuyuşta zekice ama üzeride düşününce pek de bir şey dememiş gibi gerçekten..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek ki, hiçbir şey göründüğü gibi değil, doğruya ulaşmak için bazen detaya girmek gerekiyor:)

      Sil
  3. kulağa hoş geliyor mu geliyor, stenen illüzyonu yaratıyor mu yaratıyor, daha ne olsun... Tam da çağımıza yakışan bir cümleymiş; sosyal medyalık; kopyala yapıştır, paylaş ama unut cinsinden :)
    Bu arada bu detayın altını çizdiğiniz ve irdelediğiniz için ayrıca teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kabul etmek gerekir ki, algı yaratma konusunda bunların eline su dökülemez. Ben size teşekkür ederim:)

      Sil
  4. İllüzyon gibi sözmüş. Biraz bilgili görünme, biraz kafa karıştırma, çokca gerçeği gizlemeye yönelik oluyor bunların ağzında bu sözler sanki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle:) İlk duyduğumda ben bile inanılmaz derecede etkilendim. Halkımız bu laflardan nasıl etkilenmesin? Adamlar laf cambazlığıyla götürüyor işleri ya, helal olsun.

      Sil