KATEGORİLER

19 Aralık 2015 Cumartesi

18/12/2015 Cuma, Tire

Yoğun bir gün. Sabah evde güzel bir kahvaltıdan sonra saat 9.30 da dün açtığımız büyük gömüyü yerinde toptancıya vererek güne başladık. Geçen seneye göre kestane fiyatları nerdeyse yarı yarıya düşmüş diyorlar. Bir yandan yevmiyeler artarken diğer yandan ürün bedellerinin azalması bizim şansızlığımız oldu ama her şeye hazırlıklı olmak lazım galiba. Kestanenin bu yıl böyle gitmesinin Rusya krizi ile bir ilgisi var mı bilemiyorum. Neyse buna da şükür. Bu sene öğrenme yılımız. Kestane ağaçları zamanında güzel ilaçlanmalı, budanmalı, sulanmalı, delileri temizlenmeli, gömülerin toza toprağa karışmaması için altına yaygı serilmeli, kestane cinslerine göre ayrı ayrı gömülere yatırılmalı, her şeyden önce zamanında kozalakları ile birlikte silkilip toplanmalı. Ağaçlar yorgun, bakım istiyor, yavaş yavaş hepsine el atacağız inşallah.
Taş evin balkon camı bir hafta içinde yerine takılacak. Gökhan bey aranarak gecikme olmaması için ikaz edildi. Ana giriş kapısı ve veranda, teras ferforje işleri için ölçü alındı. Pazartesi günü öğleden sonra anlaşma yapılacağı ümit ediliyor. Bina önü ve havuz çevresi tesviye işleri, fosseptik çukuru ve buraya ulaşım için paletli bir iş makinesi ayarlandı. Pazartesi günü çalışmaya başlayabilecek.
Yaylaya elektrik getirilmesi için teşebbüsler devam ediyor. Yakup usta nizamiye kapısı yanındaki taş duvar işlerini bitirdi.
Bu sene zeytin için yok yılı. Zeytinlik gezildi. Az miktarda zeytin var. Bir gün de bu işe ayırmak gerekecek. Ayrıca Yakup usta ile aşağı yayla etrafındaki tel çitin zeminle arasında yer yer oluşan açıklıkların tamiri görüşüldü. Ağaç budama işlerine Çarşamba günü başlanması düşünülüyor. Bu arada yer hazır olursa tuvaletlerin temeline de aynı gün başlanabilecek.

Akşam eşimle birlikte Tire'ye emek vermiş önemli kişilerden biri olan ve eşimin akrabası emekli öğretmen Sn. Orhan Aksay'ı ziyaret ettik.



Sn. Orhan AKSAY paylaşan: osman-kadri-tokeri

Yukarıdaki videoda anlattıklarını bana da anlattı. Hakikaten bir Cumhuriyet ve Atatürk aşığı olarak karşılık beklemeden çok emek vermiş ve vermeye devam ediyor. Yazdığı kitapların ek baskılarını cebinden karşılayarak bedelsiz halka dağıtıyor. Ancak yıllarca hizmet verdiği kurumların özel günlerinde kendisine davet bile gönderilmediğini hayıflanarak anlattı. 1982 yılında ülke çapında yılın öğretmeni seçilmiş. Evinin duvarına astığı özel bir resimde dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve Milli Eğitim Bakanı Hasan Sağlam ile ödül töreninde birlikte çekilmiş fotoğrafları var.
Bunlarla sınırlı değil hizmetleri elbette. Yıllarca THK (Türk Hava Kurumu) Tire Başkanlığını yapmış ve görevi sırasında inanılmaz hizmetleri olmuş. Öğrencileri ile özel günlerde temsil ve gösterileri ile takdir toplamış. Kıbrıs temalı gösterilerden sonra dönemin Kıbrıs Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'tan teşekkür mektubu almış ve kendisini Kıbrıs'a davet etmişler. Tire Bandosunun tarihçesini resimlerle anlatan kitabından mı bahsetsem yoksa şiirlerle Tire'yi anlatan eserinden mi bilmiyorum. Kısacası Orhan amcamız sohbeti tatlı, dinledikçe yeni şeyler öğreneceğimiz bir ayaklı müze adeta. Tarihi bir kişilik ancak toplum ve özellikle Tire halkı olarak kıymetini bilemiyoruz.
Üstteki resmi az önce çektim. Orhan amca Pazar günleri kişisel müze haline getirdiği mütevazı kulübesine davet etti bizi. En kısa zamanda orayı da görmek isterim. Sohbetinden çok keyif aldım. Tire'de genç yaşta kaybettiğim kayınpederim Şahap Etel'i yad ettiğimiz ve birlikte olmaktan mutluluk duyduğum Seha Gidel hocamızın ardından Orhan amcamız da yeri doldurulmayacak bir kişi oldu gönül penceremde. Bu sohbet esnasında kalkıp bir fotoğraf gösterdi ki en az 60 yıl öncesine gittik bir an. Aşağıdaki resimde ortadaki kayınpederim Şahap Etel, elinde tüfek tutan Orhan Aksay öğretmenimiz ve diğer kişi yine akrabalardan Mimar Sinan Üniversitesi Profesörlerinden Gündüz Gökçe'ymiş.
Evet, bugünlük bu kadar.

4 yorum:

  1. Merhaba,
    Orhan Bey'in kitaplarını nereden satın alabilirim? Ağda çok fazla dokümana ulaşamadım.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Orhan Bey'in satışa sunduğu bir kitap yok. Onun parayla işi olmaz pek. Cebinden harcar bazen, bazen Belediye'ye bastırıp ücretsiz dağıtır kitap ve kataloglarını. Esasen pek edebi değeri de yoktur yazıklarının ancak sever bu işleri. Çabalamış kendi çapında bir şeyler yapmak için. Atatürkçü'dür. Cumhuriyet'e aşıktır. Kahreder onu memleketin bugünkü hali. Dertlenir, vurur kendini rakıya:)
    İlginiz için teşekkürler, ama ben yardımcı olamadım size. Eğer yolunuz düşerse bu tarafa ve o hala hayattaysa eğer, ziyaret edersek onu kulübesinde, eminim mutlu olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O halde selam ve saygılarımı iletir misiniz? Videosunu izledim, anılarını dinlemeyi ya da okumayı çok isterdim.

      Sil