KATEGORİLER

6 Ekim 2020 Salı

AĞAÇ EV SOHBETLERİ # 59


Deeptone'un organizatörlüğü altında devam eden Ağaç Ev Sohbetleri'nin 59. Hafta konusu da Andromeda'dan. Geçen hafta mevsimlerle olan benzerliklerimizi masaya yatırmıştık. Bu kez kendimizi müzikte ve şarkılarda arayacağız. Haftanın konusu şöyle:

"Bir şarkı olsaydınız, hangi şarkı olurdunuz?"

Açık söylemek gerekirse nasıl bir şarkı olabileceğim konusunda hiçbir fikrim yoktu. Ama eğer beni en çok etkileyen şarkının hangisi olduğunu sorsaydınız düşünmeden Indila'nın söylediği 'Derniere Danse' derdim. Herhangi bir hatırası ya da aklımda kalan bir öyküsü yok bu şarkının fakat sanırım en çok dinlediğim ve youtube üzerinden izlediğim bir parçaydı. Müziği, sözleri ve kısa film tarzındaki klibi beni alıp başka alemlere sürükler. 

Hayır, sadece o değil, onunla atbaşı giden bir başkası var. Yann Tiersen'in Amelie film müziği, "La Valse D'Amelie".   

Bu iki müzik parçası benim için sevmekten öte. Kendimi bulurum içlerinde, hayallere dalarım. Her ikisini de belki yüzlerce kez dinledim, eğer bir şarkı olsaydım, bunlardan biri olmak isterdim. Başka söze ne hacet. Nedeni yok bu seçimlerimin, öyle işte...


31 yorum:

  1. Indila'yı ilk çıktığı zamanlar hunharca dinlemiştim:) hala duyduğumda severek dinliyorum.

    YanıtlaSil
  2. ındila - dernière danse, Tanju Okan Benim en iyi dostum içkim sigaram...

    YanıtlaSil
  3. Benim Amelie sevgim tutku düzeyinde:) O müziği saatlerce dinleyebilirim. Filmini kaç kez izledim sayısını bilmiyorum. Yine seyrederim:) Amelie'nin o cin bakışlarına bayılıyorum.

    YanıtlaSil
  4. Ya bu soru çok zor! Ben her gün başka bir şarkı olurdum şarkı olsam sanırım :D Sizin seçtikleriniz çok güzel :) Bunlara bir de "Por una Cabeza"yı ekledim ben sırayla dinlerken :)

    https://www.youtube.com/watch?v=CeWeHxe30Rs

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğim gibi hem zor hem kolay:) Tango'ya bayılırım, favorilerim arasında. Teşekkür ederim, bu da bonus oldu bana:) Scent of a Woman filminden bir diyalog her şeyi özetliyor aslında;

      - No mistakes in the tango, not like life.
      - If you make a mistake, get all tangled up, just tango go on.

      Sil
    2. Ah en sevdiğim repliklerden biridir hatta bir ara WhatsApp durum/hakkında cümlelerimdi bu replik :)

      Sil
  5. İki müziği de çok seviyorum ama Amelie'nin bende hissettirdikleri bambaşka :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, Amelie bende de bir tık ağır basıyor sanırım fakat Indila'nın Dernière Danse'ından da vazgeçemiyorum:)

      Sil
  6. İndila’nın her şarkısını severim ama bu bahsettiğiniz şarkı bambaşka :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle, bu şarkısıyla diğer şarkılarını mukayese dahi etmem:))

      Sil
  7. amelie'den daha önceki yazılarınızda da söz etmiştiniz. bence amelie sizin şarkınız. çok zarif gerçekten :) hem yavaş, hem hızlı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, hatırlıyorsunuz tabii:) Daha çok bahsedeceğim ondan:)

      Sil
  8. piki uygun şarkılaaar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ortamı biraz neşelendirsin diye senin hoşuna gidecek bir üçüncü şarkı daha ekleyecektim, son anda vaz geçtim:)

      Sil
  9. ooo en sevdiğim şarkılar ikisi de hiç sıkılmadan dinlerim :) ben şarkı seçemiyorum o yüzden düşündüm düşündüm bir şey bulamadım kendim için :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vardır aslına ya:) Hani dinlerken gönül telinizi titreten hiçbir şarkı yok mu?:)

      Sil
  10. Bence ikisi de çok güzel... seçimlerinizin bir sebebi olmamasına da bayıldım ayrica:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu şarkıların bende uyandırdığı duyguları anlatmam imkânsız. Nedenini bilmiyorum, gerçekten, merak etmiyor da değilim:)

      Sil
  11. Nedensiz sevmeleri seviyorum :))
    Muhtemelen, bu şarkıların size yaşattığı duyguların, bir bağlantı noktası vardır bir yerlerde.
    Ben, bu aralar, eski Hollywood filmlerinin dans müziği sahnelerine sardım. Dönüp dönüp dinliyorum.Mambo İtaliano, Americano ,Via Con Me...
    Neden, ben de bilmiyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özdemir Erdoğan'ın şarkısı gibi oldu:) Sevgi anlaşmak değildir, nedensiz de sevilir...
      Bilmiyorum, vardır belki de:) Ama bilsem söylerdim herhalde.
      Oooo, güzel müzikler onlar, hareketli dubi dubi duuu:))

      Sil
  12. Kendi yazımla katılmaya fırsatım olmayabilir bu kez sohbete, o yüzden buraya yazmak istedim Mr. Kaplan :) Ben her gün başka bir şarkı olmak isterim :D Bu aralar olmak istediğim şarkı, tam da bir İzmirli olarak, Sezen'den "İzmir'in Kızları" :)

    https://www.youtube.com/watch?v=12BHsMH9dFY

    Sezen hakkındaki fikirlerinizi biliyorum ama şarkıları tam 12'den vuruyor beni hep :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sezen Aksu'ya hakkını teslim ediyorum, Mrs. Kedi:) Çok güzel şarkıları var. Ailesinin oturduğu evi, kardeşini, alışveriş ettiği bakkalı da bilirim. Bir zamanlar gönüllere taht kurmuştu, İzmirlilerin, bu da doğru. Ne zaman ki, hükümeti destekleyen ve muhalefete hakarete varan sözleri sarf etti. İzmirlilerin nefretini kazandı. İsmi verilen sokağın plakası söküldü. Doğal olarak benim de ona olan saygım kalmadı. Müziğine, sesine lafım yok elbette.
      Sonra bir İzmirli bu sözleri sarf edemez, etmemeli dedim, baktım gerçekte nereli, anası, babası nereli:
      "Sezen Aksu, Denizli ilinin Sarayköy ilçesinde doğdu. Fen bilgisi öğretmeni olan annesi Şehriban Hanım, Selanik'ten mübadele ile gelen bir ailenin kızıdır. Pazar, Rizeli olan Laz kökenli babası Sami Yıldırım ise bir matematik öğretmenidir."

      Durum anlaşıldı sonra, demek ki annesi, yukarıda olmak istediğim şarkı olarak verdiğin "İzmir'in Kızları" iken (ki benim de en sevdiğim Sezen Aksu, şarkılarından biridir ve sözleri gerçeğin ta kendisidir) babasını eğitememiş. Kızı da babadan bazı genler taşıyor ki hemşerisine göz kırpmış.

      Olayın ne olduğunu bile unuttum, dur bir bakayım:) Evet, şöyle demişti:

      Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı telefonla arayıp “Annemle, babamla da konuştum. Açılımınızı ailece destekliyoruz. Sürecin güzel bir şekilde tamamlanması için elimden geleni yapmaya hazırım. Annem ve babam, bu sürecin karşısında duranları iki cihanda lekeli kabul ediyor. Ben de öyle görüyorum”

      İki cihanda lekeli bir sanatçıdır bizler için. Pardon, siz İzmirli misiniz?:) Egeli olduğunuzu tahmin ediyordum ama İzmirli olmanız benim için sürpriz oldu. Yani sürpriz derken yanlış anlamayın, İzmir'in özelliklerini taşıyorsunuz da, şaşırdım diyelim. Yok bu da olmadı, sevindim en doğrusu galiba:))

      Sil
    2. Dedelerimin biri Göçmen diğeri Yörük, babaannem Çerkez... Mevzular karışık ama baba tarafım Bergamalı olduğu için ben de ucundan İzmirli sayıyorum kendimi ama çocukluğum Manisa'da geçti :)

      Sil
    3. Önemli olan da bu zaten, İzmirli saymak kendimizi. İzmir'in yerlisi çok az zaten, bir bilemedin iki kuşak ötesi mutlaka batıya açılır:) Doğudan geleni de içinde öğütür İzmir. Sezen'i öğüttüğü gibi. Yoksa çıkar mıydı o yürekten, İzmir'in Kızları şarkısının sözleri...

      Sil
  13. Bu şarkıları ben de çok severim. Bırakın her saati her saniye değişen bir ruh halim varken, müzik listemi açtığımda en ağır metal müzikten Sezen Aksu'ya ya da Sezen Aksu'dan aniden Eminem'e geçebilirken buna cevap vermek zor olacak. Ama bu sıralar çok dinlediğim bir müzik var. Sözleri tam uyuşmasa da benimle müzik inanılmaz hoşuma gidiyor. Akşam ya da yarın paylaşırım ben de=)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım sözlerin ruh haliyle daha yakın ilişkisi var. Sözsüz müziği keyifliyken, dinlenirken, hüzünlüyken, neşeliyken dinleyebiliyoruz. Sadece vur patlasın çal oynasın ortamında roman havaları vazgeçilmez:)

      Sil