KATEGORİLER

9 Ekim 2022 Pazar

GÖRMEMİŞİN RÜYASI

Dün gece erken yattım. Tabii pek çoğunuza göre erken sayılmaz, saat 01.00'i geçiyordu biraz. Öyle olunca sabah kargalar kahvaltılarına başlamadan gözlerimi açtım. Aslında gözümü açmamın nedeni de gördüğüm bir rüya! Öyle sık rüya gören biri değilim. Bu yüzden hayli sıra dışı bir olay benim için. Uyanır uyanmaz eşime anlattım ki, hafızamdan silinmesin. Gördüğüm rüyayı zihnimde birkaç kez tekrarlamaz, ya da birine hemen anlatmazsam yine kaybolup gidecek. Yetmedi, sıcağı sıcağına gelip burada yazayım dedim. Gördüğüm rüya şöyle:

İki arabayız. Bir yerden ayrılıyoruz, ne için geldik, bizi uğurlayanların kimler olduğuna dair bilgi yok. Fakat birileri dönüş yolumuzun tehlikeli olduğunu söylüyor sürekli. Ben önden gideyim diyorum diğer arabaya, siz beni takip edersiniz. Yalnız mıyım, emin değilim. Sanki biri var yanımda fakat kim olduğunu çıkaramıyorum. Neyse, yola çıkıyoruz, ben önde yol alırken, diğer arabanın dikiz aynamdan beni takip ettiğini görebiliyorum. Toprak, yer yer çakıllı ve bol virajlı bir yol. Yahu, amma abarttılar diyorum kendi kendime, neyi varmış yolun, fıstık gibi yol işte. Süratleniyorum bu yüzden, arkamdaki araba çok gerilerde kaldı. Öyle bir yere geliyorum ki, çevrem atölyelerle, iş makineleriyle dolu. Bir şantiye olmalı, fakat herhangi bir insan görünmüyor ortalıkta. Derken, şantiyenin ortasından geçiyorum ve yol bitiyor. Üstte bir yol var fakat oraya çıkmak çok zor, bir çare arıyorum. Tam karşımda büyük bir kaya kamyonu, hani tekerlek yükseklikleri insan boyunu geçen dev kamyonlardan, yüzü bana bakacak şekilde dik bir rampanın üzerinde duruyor, içinde sürücü görünmüyor. Hayli dik ve dar olsa da, bu rampanın hemen yanındaki yoldan geçip üst yola çıkabilirim diyorum, dediğimi yapıyorum. Fakat tam yokuşun tepesine geldiğimde kamyon kımıldamaya, aşağı doğru ağır ağır hareketlenmeye başlıyor. Eyvah diyorum, şimdi önüne ne gelirse silip süpürecek! Allah vere  karşısına insan falan çıkmasa... Dev kamyon gittikçe hız kazanıyor, şantiyenin ortasına geldiğinde nasıl olduysa yol kenarındaki dozerlerden biri durumun farkına varıyor ve kamyonun önüne geçmeye çalışıyor. Kamyon hızla dozere çarpıyor ve dozerin yönü değişiyor çarpmanın etkisiyle. Helâl olsun dozer operatörüne, kamyonu nasıl fark etti ama. Gözünü kırpmadan kamyonun önüne geçip olası büyük bir faciayı önledi diye düşünürken dozer, bulunduğu yerde yavaş yavaş batmaya başlıyor. Bir bataklığın içine düşmüş gibi sanki. Önce yarıya kadar, sonra kabini çamur haline gelmiş toprağa gömülüyor. Bütün bu olayı film izler gibi takip ediyorum. Eyvah, eyvah diyorum, operatörün kurtuluşu yok artık, zemin yutacak zavallı çocuğu... Nitekim çok geçmeden görünmez oluyor operatör kabini. Zavallı çocuk diyorum kendi kendime, kamyonu durdurmak isterken canından oldu. Artık kimsenin ona yardımı dokunamaz. Bir görüntü geliyor o an gözüme. Toprağın altında operatörün yüz ifadesini açık seçik görüyorum. Sanki biri kabinin içine kamera koymuş bana gösteriyor. Operatör, sarışın, zayıfça, yeşil gözlü...Çaresizlik içinde gözleri dolmuş, sağ elinin tersini sol elinin avucuna vurarak kaderine lânet okuyor içinden. Ve görüntü kayboluyor o an gözümden, uyanıyorum.

Hayır mı şer mi bilmiyorum, hayırdır diyelim ve rüyaların tersi çıkar inancına dört elle sarılalım. Rüya yorumcusu değilim ama gördüğüm rüyayı ben şöyle yorumladım:

Dev kaya kamyonu devleti temsil ediyor, içinde sürücüsünün olmaması, ülkemizin sahipsiz kaldığını gösteriyor. Sürücüsüz kamyon, yokuş aşağı, kontrolsüz bir şekilde yol alıyor, aynı ülkemizin içinde bulunduğu durum gibi! Sonra bir yiğit çıkıyor, gidişattaki vahameti fark ediyor ve kendini riske sokmak pahasına dozeriyle kamyonun önüne geçip çevreye zarar vermesini önlemeye kalkışıyor. Operatörün genç olması, kurtuluşun gençler sayesinde olacağını simgeliyor. Bir şekilde büyük felâketin önüne set çekiliyor fakat gençlik bu uğurda canından oluyor. Kamyon az sıyrıklarla durumu kurtarıyor, şantiyede atölyelere, tesislere pek bir şey olmuyor. Şantiyede insan kalmamış, herkes bir köşeye gizlenmiş, ya da yaşayan kimse yok artık, terk etmişler vatanı. Kamyonu hareket ettirip aşağı doğru iten dıj güçler! Kamyon yara bere alsa da hâlâ ayakta, gençliğin hayatı kararmış... İçime ağrılar giriyor, reis seçimi kazanacak galiba, hem de cumhuriyetin yüzüncü yılında... Ülkede insanlar kaçmış, terk etmişler vatan toprağını... Gençlik kaybetmiş... İnşallah tersi çıkar rüyamın, Allah rızası için Tanrım, ne olur tersi çıksın...  

14 yorum:

  1. Bi kere ilk yorum çıktığı için önemli rüyalar herkese anlatılmaz ayyy ne yaptın!
    İkincisi , okurken ben de benzer yorum yaptım ama dozer zarar görse de felaketi engelledi yani HAYIR BİZ KAZANACAZ.
    Engelleyen gençlik olacak onları
    Siz de arabanız da sağlam bu arada
    İyi olacak iyi iyi...Allah esirgesin hepimizi bu musibet zihnmiyetten de iyilikle kolayca ve çabucak kurtarsın

    Amin :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rüyalar konusunda bilgi sahibi değilim:)) Dediğim gibi nadiren rüya görürüm ve gördüğümde de hemen kaleme almadığım takdirde unuturum. Dozer felâketi önledi, bu güzel fakat ben operatörün de kurtulmasını isterdim:)
      Kazanmayı ben de çok isterim fakat adil bir yarış değil bu. Yine de ümidi kesmemek gerekir.
      Esasen benim ve arabamın sağlam kalması manidar:))) Ne yapıyoruz ki, felâketi karşıdan seyretmekten başka:) Topu atmışız gençliğe, haydi bastırın gençler diyoruz. Hani demeyip bir omuz da biz verelim demeye hazırız fakat nereye omuz vereceğimiz de belli değil:)
      Umarım dualarınız kabul olur:))

      Sil
  2. Sadece hayırdır inşallah diyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seçimlerden sonra bu rüyayı yeniden yorumlamak iyi olacak:))

      Sil
  3. Türkiye' de yaşayınca siyaset rüyalara bile bulaşıyor:)

    YanıtlaSil
  4. Siz şantiye filan diye yazınca direkt beşli çete aklıma geldi:( Umarım bu son çıkışı kaçırmayız ve bunlardan kurtuluruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben iktidardan korkmuyorum, seçimi kaybetmek için ne gerekiyorsa yaptılar, yapmaya devam ediyorlar. Bence sorun muhalefette, muhalefet seçimi kazanmamak için hata üstüne hata yapıyor.

      Sil
  5. Ülke gündemini sıkı takip edip, bunun etkisi ile bir şeyler görmek normal olabilir:) Ama o durumda aleni şeyler görülür herhalde:) Yine de rüya yorumu, kitaplarına taş çıkarır halde:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten ülkenin gündemi fazlasıyla meşgul ediyor beni. Haliyle yorucu oluyor, zaman zaman tükendiğimi hissediyorum. Rüyanın bununla ne ölçüde ilgisi var bilemiyorum fakat yorumun gündeme ilişkin:) Teşekkürler:)

      Sil
  6. şantiye ve senin eski araba maceraların gibi yani :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu yorumunu hatırlıyorum ve cevap yazdığımı düşünüyordum. Kendi yazdıklarım da spama düşüyor mu ne anlamadım:) Evet, eski maceralar gibi:)

      Sil