KATEGORİLER

2 Şubat 2021 Salı

AĞAÇ EV SOHBETLERİ # 76

Ağaç Ev Sohbetlerinin 76. Haftasındayız. Sevgili DeepTone tarafından organize edilen etkinliğimizin bu haftaki konusu da geleceğe yönelik. Bu haftanın konusunu yine Sevgili Kavanozdaki Beyin / Sessiz Gemi belirledi. Daha önceki haftaların sohbet konularını ve konuları öneren arkadaşlarımızın isim listesini burada  bulabilirsiniz. Haftanın konusu şöyle: 

"Pandemi bir gün bitecek ve bütün olanlardan sonra hayata dikkatli şekilde karışacağız. Belki sosyal mesafe kuralları artık hep geçerli olacak belki maske de Uzak Doğu ülkelerinde olduğu gibi kalabalık alanlarda yoldaşımız olmaya devam edecek tedbir için... Peki evlerde hapsolduğumuz bu sürecin ardından nasıl bir tatil hayaliniz var? Nereye gitmek ve ne yapmak istiyorsunuz? Gerçekçi düşünerek ve size uygun şartlar altında gerçek planlarınızdan söz edin bakalım:)"

Dünyayı kasıp kavuran pandeminin yılın ikinci yarısından itibaren yavaş yavaş gündemden düşeceğine inanıyorum. Muhtemelen daha da önce, restaurantlar, kafeler, eğlence yerleri bazı önlemlerle faaliyete geçecekler. Ben şahsen turistik seyahatlerime start vermek için sabırla, bu önlemlerin tamamen kalkmasını bekliyorum. Zira maskeli, mesafeli bir ortamda her an virüs bulaşır korkusuyla ne gezdiğim yerden zevk alırım ne de yediklerimden, içtiklerimden. Amma velakin, küresel güçler plânladıkları ilâç ve aşı satışını gerçekleştirip hedefledikleri kâra eriştiklerinde ve bunun akabinde bizleri evlerimize hapseden kâbus sona erdiğinde, bütün hayallerim fora!

Yeni evimize taşındık, daha önce oturduğumuz yere oldukça yakın. Güzelyalı sahil şeridi boyunca uzanan meyhane tarzı restaurantlar, kafe ve barlar yeni evimize artık otuz kırk metre mesafede. Her zaman yoğun talep gören bu işletmeler pandemi nedeniyle kapatılmadan önce vur patlasın çal oynasın, davetkar eğlencelere ev sahipliği yapıyorlardı. Şimdi maalesef hepsi kapalı. Pandemiden sonra ilk olarak ailemle birlikte onlardan birine gidip eğlencenin dibine vuracağım. Bunu gerçekten özledim, Yeni Rakı'nın İstanbul'u ön plana çıkaran nostaljik reklam filmini izledikten sonra o günlerin gelmesini daha da çok arzu ediyorum. 

Her sene yaz aylarında, ama yurt içinde ama yurt dışında bir aylığına denize kıyısı olan farklı yerlere gidiyorduk. Bu sene pandemi nedeniyle bunu gerçekleştirme imkanımız olmadı. Muhtemelen Eylül ayından sonra Yunanistan'ı özel arabamızla karış karış gezmek istiyorum. Elbette en az bir ay öncesinden hangi rotayı takip edeceğiz, nerelerde konaklayacağız, nerelerde yemek yiyeceğiz gibi konularda detaylı bir plan yapacağım. Eşimin dedeleri, Selanik'e 76 km mesafede, Veria (eski adı Karaferye) adlı bir şehir özellikle görmek istediğimiz bir yer. Eğer imkan bulabilirsem arabamızı Yunanistan'da bırakıp deniz ya da hava yoluyla atalarımın geldiği Girit'e geçmeyi de düşünüyorum. Her gezdiğim yerde hiç de yabancısı olmadığım Akdeniz mezelerinin, uzonun, deniz ürünlerinin hakkını vermenin, Rum tavernalarında pandeminin şerefine tabak kırmanın hayalini kuruyorum. Bu planımı gerçekleştirebilirsem bütün yaşadıklarımı gezi ve anı yazılarıma dökmek isterim. 

Yurt içinde ise, epey uzaklara Şanlı Urfa'ya gidip bir sıra gecesine katılmak istiyorum. Daha önce Urfa'yı görmüştüm ama yeterince gezememiştim o zamanlar. Yine arabayla tabii. Yol üstünde henüz belirlemediğim bir kaç yerde mola verebiliriz. 

2021 yılına şanslı bir giriş yaptığımı söyleyebilirim. Pandemi sonrası yukarıdaki gezi planlarımı gerçekleştirir, yöresel mutfakların tadına bakar, bol bol fotoğraf çeker ve anılarımı blog sayfamda kayda geçirebilirsem 2020 yılının acısını çıkarmış olacağım kendi adıma.      

47 yorum:

  1. Tatil planınızı olduğu gibi alıp uygulamak istedim okurken. Umarım tatil hayallerimize kavuşuruz Mr.Kaplan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnanarak yazdım, uzun zamandır karamsarlıktan kurtulup evrene bu kadar fazla pozitif enerji yaymamıştım Mrs. Kedi:) Gerçekten istediklerimizi bu yıl er ya da geç gerçekleştireceğimizi düşünüyorum:)

      Sil
  2. Biz de geçen yaz Girit hayalleri kuruyorduk , Metehan istiyordu en çok. Bakalım ne zaman gidebiliriz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erkek kardeşim balayında Girit'e gitmişti. Ben Girit göçmenleri arasında büyüdüğüm için o toprakları mutlaka görmek istiyorum. İnşallah Metehan'ın da sizin de hayalleriniz gerçek olur:)

      Sil
  3. Güzelmiş, Urfa'yı dolaşmak ben de isterim. Umarım hep şansınız iyi gider

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Urfa ezgileri, sıra geceleri epeydir ilgimi çekiyordu. Geçen sene kızım anneannesiyle öyle bir geceye katılmıştı, şimdi ben de daha çok istiyorum:)

      Sil
  4. İyimser düşüncelerle güzel hayaller kurmak hayatı güzelleştiriyor, kolaylaştırıyor elbette. Ulaşılabilir hayaller kurmak da önemli tabii. Yoksa hayal kırıklıkları başlıyor.
    İnsan atalarının yaşadığı toprakları görmek istiyor. Necati Cumalı'nın "Virandağlar" romanında öyle güzel dile getirilmiş ki. Annem tarafı Selanik Yöresinden. Kızım, Girit yemeklerine bayılır. "Kan çekiyor" diyorum. Yurt içinde Mardin çok farklı bir yöre. Urfa'da Sıra Gecesine katılmıştık. Unutamadığım anılarımdan biridir. O ortamda o türküler mutlaka dinlenmeli.
    "Virüs mutasyona uğradı" söylentileri hayallerimizi bile engelliyor. Ama "İnsan hayal ettiği müddetçe yaşar" denmiş bir kere.
    Her şey güzel olsun. Sağlıkla, mutlulukla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mardin de detaylı olarak araştırmak, gezip görmek, havasını koklamak istediğim bir şehir. İyi ki aklıma getirdiniz, hemen programıma dahil edeyim:) Virüs konusu bana biraz algı pompalaması gibi geliyor. Dünyada artık grip vakası kalmadı. Gribin yeni adı şimdi korona virüs oldu. Zaten virüsler vücudumuzun yabancısı olduğu bir şey değil. Yok demiyorum ama söylenenlerin, yazılanların pek çoğuna hemen inanmıyorum. Ben dediğim gibi yılın ikinci yarısında dünyayı meşgul edecek yeni bir şey çıkaracaklarını ve Covid-19 virüsünün gündemden düşmesini bekliyorum. Bu yeni bir virüs mü olur, savaş mı çıkabilir yoksa dünyayı sarsacak başka bir şey mi olur bilmiyorum. Göreceğiz:)

      Sil
  5. Size yukarıdaki seyahat planlarını diliyorum, yerel mutfağı tatmak, bol bol fotoğraf çekmek ve bloga anıları not almak ... bunların hepsi yapılacak yegenlerim.
    Ayrıca pandeminin yakında sona ereceğini umuyorum.
    Kendine iyi bak.

    Endonezya'dan selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Coğrafyalarımız çok farklı. Tayland ve Singapur'da bulundum ama Endonezya'yı görmek fırsatı olmadı. İş nedeniyle ülkenizi görme ihtimalim de var. Evet, pandemi bitecek ve biz özgürlüğümüze kavuşacağız yakında, buna inanıyorum. Türkiye'den de Endonezya'ya kucak dolusu sevgiler:)

      Sil
  6. Yeni rakı bozmuş diyorlar hocam :D Altın serisi öneriyorum :)))) Yunanistan benim de gezmek istediğim bir yer aslında, Çeşme'den feribotla 40 dakika olduğunu düşünürsek bu çok kolay geliyor ama işte vizesiydi oyuydu buyuydu... Bir ton uğraş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam rakı bahane, ben o ortamı özledim, hani biraz da çakırkeyif olur, memleket sorunlarını unutursak kendimize biraz gelebiliriz belki:) Ama yine de öneriniz aklımın bir köşesinde kalsın:)) Vize konusunda eşimden torpilliyim, yeşil pasaportumuz var:))

      Sil
  7. Ben de küresel güçler tamam yeter artık bitsin bu çile diyip aşı ilaç yarışını bitirince rahat bir nefes alacağımızı düşünüyorum :) Yine de bir süre maskem yanımda dolaşırım kalabalık ortamlarda takarım gibi geliyor. uzakdoğu ülkelerinde pandemi öncesinde bile insanlar havaalanı otogar vs kalabalık yerlerde maske takarlardı da sadece hava kirliliğinden öyle yapıyorlar sanırdım ben meğerse böyle şeyler için de tedbirlilermiş. Ne güzel yerdeymiş eviniz yaz akşamları o mekanlardan yükselen sesler ne hoş olur valla ben de kaleiçinde, karaoğlanda, kapalıyolda, konyaaltında filan dolaşmayı ve kafeleri özledim :) gezi planların çok güzel bayıldım valla umarım en kısa sürede gerçekleştirmek nasip olur bol bol fotoğraflarla gezdiğiniz yerleri bize de anlatırsın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben elimde kanıt olmadan bir şey iddia etmem ama geçmişte ne dolaplar çevirdiklerini bildiğim için arkadaşlara güvenim yok:) Özellikle Uzak Doğu ülkelerinde bildiğim kadarıyla grip ve bulaşıcı gripal enfeksiyona yakalananlar başkalarına bulaştırmamak için takıyorlar maskeyi. Bizde nerde o kültür, anlayış? Virüs taşıyanlar bile bile topluma karışıyorlar bencilce. Evet harika bir yerdeyiz. Özellikle yaz akşamları hemen karşımızda uzun kordon boyu çok eğlenceli. Bir yandan dalga sesleri, mehtap, martılar, diğer yandan seyyar satıcılar meyhanelerden süzülen müzik sesleri... Ama şimdi hepsinden mahrumuz maalesef:( İnşallah uygulamaya geçeceğim, bu yıl olmazsa çok üzülürüm. Evet, size söz veriyorum:)

      Sil
  8. Biz de foto bakıp yazılarınızı okuruz :) Bitsin inşallah şu pandemi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette, pandemi bitsin bak, görün siz beni:)))

      Sil
  9. Urfaya daha öncesinde gitmiştim sıra gecesi gerçekten muhteşem oluyor. Yunanistan'a kesinlikle gitmek isterdim ama. Güzel planlarmış. Gerçekleşmesi dileğimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz bu konuda tecrübelisiniz demek:) Evet bir geceyi sıra gecesine ayıracağım, bu kesin:) Yunanistan'a gitmeye geç bile kaldım ben, burnumuzun dibi oysa:) Sağ olun:)

      Sil
    2. Bir önerim de şudur ki sıra gecesinin sonunda mırra kahvesi ikram ederler. Onu içmeyip geri çevirmek ikram edene yapılmış büyük bir ayıp sayılır ama biliyorsunuzdur ki çok acı bir kahvedir.Tecrübemi paylaşmak istedim. Ben bilmiyordum :)

      Sil
    3. Mırra içtim sanıyorum. Ürdün'de mi başka bir Orta Doğu ülkesinde mi hatırlamıyorum. Acı kahveyi severim, geri çevirmem ama bahsettiğiniz ritüeli bilmiyordum. Bir de alkol alınmıyormuş sanırım. Teşekkürler:)

      Sil
  10. Güneydoğu gezip görmek hepimizin hayalleri arasında.. Umarım hepimiz bu pandemi sürecini bir an önce atlatır ve yapmak istediklerimizi sağlıkla yapabiliriz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güneydoğu'da altı yedi yılım geçti işimin gereği. Diyarbakır, Gaziantep, Urfa şehirlerini gördüm ama gezdim diyemem. Sadece oraları görmek için gidip gezmek başka. Balıklı Göl'ü görmekle iş bitmiyor. İnşallah hakkını vererek gezmek hepimize nasip olur, teşekkürler:)

      Sil
  11. hadi işallah kavala da balık kalamar yersiniz yani bence bu sene olmaz tabii gelecek yaz olabilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeriz tabii:) Fotoğrafını çekip blogta paylaşacağım, paylaşırken senin bu yorumunu hatırlarım:) Bence bu sene giderim:) Pozitif enerji yay, pozitif, ne oldu sana böyle, pandemi fena vurmuş seni. Bak adaya da gitmedin, nasıl bir sene daha bekleyebilirsin sen:))

      Sil
    2. yok yaa keyfim yerinde, ev tatili oldu ne güzel, bu sene sonuna dek sürebilir yanii, nerde bir daha böyle tatil yapcaz yaniii, yemek uyku, kitap film dizi oh, valla şikayetim yok, gezeriz nasıl olsaaa :)

      Sil
    3. Ah aman, çok sevindim. Doğru diyorsun da... İnsan her gün baklava yese bıkar yahu. Yetti gari:)))

      Sil
  12. Yeni Rakı'nın reklamı çok güzeldi. Son zamanlarda sık sık İstanbul aklıma geldiğinden mi bilmem özlediğimi farkettim oraları, arkadaşlarımı. Ama ben pandeminin biteceği konusunda çok umutlu değilim açıkcası

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben umutluyum doğrusu. Dünya daha fazlasını kaldırmaz çünkü. Millet artık çıldırmak üzere. İşsizlikten, can sıkıntısından, özgürlüklerinin kısıtlanmasından, sarılamamaktan, kucaklaşamamaktan gına geldi:)

      Sil
  13. sirtaki izleyip tabak kırma fikrini çok sevdim. tabak kırmayı nasıl akıl etmişler acaba? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Bir nevi deşarj olmalı. Pandemiden sonra çok iyi gider:)

      Sil
  14. Bahara doğru biter bu iş bay Kaplan, o süreyi sağ salim atlatabilirsek millet birbirine yollarda el sallayacak diye düşünüyorum 😂. Keza, herkesin canına tak etti. İnşallah buradan gezi notlarınızı okuruz yaza, çok selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel, siz benden de daha iyimsersiniz:) Ama ben eski normale dönüşümüzün haziran ayını bulacağını sanıyorum:) Kendinize iyi bakın, güzel günler kapıda:)

      Sil
    2. Aynen katılıyorum, tamamen normale dönüşümüz Haziran, Temmuz olur. 😀

      Sil
    3. Ağzımızdan bal akıyor, hadi hayırlısı bakalım:)))

      Sil
  15. Eylül Yunanistan ve bağlısı Girit planı kulağa gerçekten güzel geliyor:-) Umarım gerçekleşir ve bizde sizin kaleminizden okuyarak gezmiş kadar oluruz:-)

    YanıtlaSil
  16. Tatil planı yapmak bile güzel. Bu arada yeni evinizde güle güle oturun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, hayali bile işe yaradı:) Ah, çok teşekkürler. Sağ olun:)

      Sil
  17. Gezerken en sevdiğim şeylerden biri de yemek yemek, yeni lezzetler almak. O yüzden dediğiniz gibi tamamen bitmeden gezi planı yapmak gelmiyor içimden. :) Yunanistan çok iyi fikir, ben de gitmek istiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gezdiğimiz yerlerin yemek kültürünü ihmal edersek bu faaliyetin en önemli kısmını kaçırmış oluruz:) Yemeklerini düşünmeden bir gezi planı yapmak bana göre anlamsız. Yunanistan bekle bizi geliyoruz, tavernalar açın kapılarınızı, deniz ürünleri, Akdeniz mezeleri, uzolar merak etmeyin az kaldı:)))

      Sil
  18. Hizmet sektöründe çalışmak zordur. Şimdi pandemi dolayısıyla en fazla zarar gören kesim de onlar. Umarım en kısa zamanda işler yoluna girer. En çok bir ay içinde restoranların belli tedbirlerle hizmete gireceğine inanıyorum.
    Ben de uzun zamandır turlarla yapılan gezileri bıraktım. İstediğimiz kadar istediğimiz yeri gezip görmek konusunda kendi kararımı vermek güzel bir ayrıcalık. İtalya'yı önceden planladığımız gibi on gün süreyle trenleri kullanarak gezmiştik. Bu kez arabayla bir planım var, bakalım inşallah güzel olur. Fakat en önemlisi güzelce araştırıp en ince ayrıntısına kadar planları yapmak. Bunun için google amca sağ olsun yardımcı olacaktır:)

    YanıtlaSil
  19. bugünlerde öğrenci anneleri semesterde tatilde, üni öğrencilerinin de final dönemi, o yüzden katılım az, haftaya makbule abalı yazceks :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. OK. Makbule Hanım, mutlaka güzel bir konu seçecektir:) Thx.

      Sil
    2. Güzel düşüncenize teşekkür ederim .Çok kişinin katılımıyla, karşılıklı etkileşimle konular daha değer kazanıyor. Umarım öyle olur.

      Sil
    3. Ben teşekkür ederim. Kesinlikle haklısınız:)

      Sil
  20. Böyle hayalleri okumak iyi hissettiriyor:)) Benim de atalarım Girit ve Selanik göçmeni, belki de bu yüzden çok merak ediyorum oraları. Gezme hayali kuruyorum:)
    Umarım gezi planları gerçekleşir ve biz de okuruz burada:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz doğru. Şimdilik hayal kurmakla idare edelim, elbet bu hayallerimizi gerçekleştirecek günler gelecek:) Eşim de Girit ve Selanik göçmeni ailenin çocuğu. Aynı bölgelerden göçen atalara sahip insanları tanıyınca bir başka gülüyor gözlerinin içi:) İnşallah, teşekkürler.

      Sil