KATEGORİLER

29 Ekim 2017 Pazar

NEYİ KUTLUYORUZ?

Bugün Cumhuriyet Bayramı. Zamanın emperyalist güçlerine ve iş birlikçi mollalarına karşı büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün büyük bir kararlıkla 29 Ekim 1923'te ilan ettiği Cumhuriyet'in 94. yıl dönümü. İşin kolayına kaçarsak anlamını ve mahiyetini önemsemeden elimize birer bayrak alıp şen şakrak kutlanacak bir gün. Oysa neyi kutladığımızı bilen kaç kişi var?

Cumhuriyet, halkın egemenliğini kendi elinde bulundurduğu ve bunu, arasından seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullanan bir devlet şeklidir. Sözlük anlamı "halk yönetimi" olan Cumhuriyet, ilk çağda Yunan şehir devletleri, orta çağda Venedik, Cenova ve Floransa gibi devletçikler için kullanılan bir sözcük olsa da yurttaşlarına özgürlük ve eşitlik tanıyan gerçek halk yönetimi ise Fransız İhtilalinden sonra gerçekleşme yoluna girmiştir. Arapça kökenli "Cumhuriyet" ile Türkçe'ye Fransızcadan geçen tüm üye veya vatandaşlarına organizasyon veya devlet politikasını şekillendirmede eşit hak tanıyan bir tür yönetim biçimi olan "demokrasi" sözcükleri genellikle birbiriyle karıştırılır. Demokrasi kısaca yaşam biçimi, Cumhuriyet ise onun yönetim şeklidir.

Cumhuriyet, Osmanlı Saltanatına karşı kesin bir galibiyet, emperyalist devletlerin boyunduruğundan kurtulmak anlamına gelir. Kurtuluş Savaşımız birçok devletin bağımsızlık mücadelesine ilham kaynağı olurken Cumhuriyetle birlikte başlayan devrimler bütün dünyada hayret ve hayranlıkla izlenmiştir.

Hiçbir şey kolay kazanılmıyor. Önce vatan topraklarını, namusumuzu, şerefimizi kurtarmak uğruna ne şehitler ne gaziler verdik, yeni cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte millet olarak ne açlıklar, yokluklar çektik. Bütün bunları, bedeli ağır bütün bu kazanımları unutup ellerimizde bayraklarla cumhuriyeti bayram olarak kutlamak ne kadar acı. 

NEYİ KUTLUYORUZ?

Cumhuriyetinin teminatı Türk Ordusunun gücünü ve itibarını yok edip dış güçlerin ekmeğine yağ sürmeyi mi? Cumhuriyet, düşünce özgürlüğü, aklın özgürlüğüdür. Bütün medya organlarının iktidarın borazanı olmasını mı yoksa yazdığı yazıdan dolayı hapislerde çile çeken gazetecilerin, yazarların bayramını mı kutluyoruz?

Cumhuriyet cahilliği yenmektir, kız çocuklarını okutmaktır. Bağnaz çevreler kızlarını okula göndermiyor artık. "Okulda öğretilenler size ahirette sorulmayacak." deniyor onlara. Mustafa Kemal Atatürk'ün kadına verdiği hakların dini inanç kisvesi altında teker teker geri alınmasını mı kutluyoruz? Modern Türk kadının giyim kuşamının orta çağ rahibelerine dönmesini mi yoksa evlere kapatılıp toplumdan soyutlanmasını mı?

Cumhuriyet fabrikadır, üretimdir, emektir. Samanı bile ithal etmemizi mi kutluyoruz?

Cumhuriyet Türkçedir, dil bilincidir. Dilimizi unutturup Arapçaya özendirilmemizi mi kutluyoruz?

Cumhuriyet bağımsızlıktır, Atatürk'ün "Yurtta Sulh, Cihanda Sulh" özdeyişini benimsemektir. Dünya devletlerinin arasında itibarsız bir ülke haline getirilmemizi mi yoksa Orta Doğu ateşinin içine sokulmamızı mı kutluyoruz?

Cumhuriyet laikliktir, din ve devlet işlerinin ayrılması, inançlara ve inançsızlığa tahammül etmek, din istismarına izin vermemektir. İşte bu ilkeler yüzünden sevmezler cumhuriyeti, korkarlar ellerindeki tek varlık olan dini kullanamamaktan. İmam cumhurbaşkanı, imam başbakan, bakan, vali, savcıları içimize sindirmemizi mi kutluyoruz yoksa din temelli bir başkanlık sistemine emin adımlarla yürüyüşümüzü mü? 

Cumhuriyet Köy Enstitüleridir. Aydınlanmanın köyden başlaması, kendi okulunu kendin yapmaktır. Akıldır Cumhuriyet, bilimdir, akıl ve bilim eşliğinde çağdaşlaşmaktır. Mustafa Kemal Atatürk'ün müfredattan çıkarılmasını mı, Evrim Teorisinden şeytan görmüş gibi korkulmasını mı yoksa tekke ve tarikatların yeniden hortlamasını mı? Fetö denilen örgütü eğitim, güvenlik, adalet gibi kurumlara yerleştiren daha sonra sütten çıkmış ak kaşık hesabı onlara savaş ilan etmiş görünen iktidarın ülkeye vermiş olduğu yıkımı mı kutluyoruz?

Bence Cumhuriyet bayram değil. Bayram olduğu bir aldatmaca. Ne zaman ki, bağımsız, laik bir devlet yönetimine kavuşuruz, ne zaman ki ilim ve fen rehberimiz olur, ithal eden değil üreten bir ülke oluruz, hak ve adalet tecelli eder, ülkemizin her toprağında emniyet ve huzur içinde yaşamak mümkün olur, süper güçlerin taşeronluğunu bırakır, milli menfaatlerimize uygun barışçıl bir dış politika uygular hale geliriz, çocuklarımız geleceğe ümitle bakar, işte o zaman bayram olur cumhuriyet.  

2 yorum:

  1. Işık karanlıkta aranır. Işığa kavuşan aydınlanır. Cumhuriyet insani ve milli bilincin adıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Cumhuriyetin ışığı toplumu aydınlatsın, tez zamanda halkımıza milli şuuru yeniden kazandırsın.

      Sil