KATEGORİLER

21 Nisan 2020 Salı

AĞAÇ EV SOHBETLERİ # 35

Yeni haftanın konusunu İrem Can / Konumuz Kitap belirlemiş. Arkadaşımız pek donanımlı olmadığım bir hususa değinmiş. Fazla uzatmadan haftanın konusunu açıklayalım:

Batıl inançlar hakkında neler düşünüyorsun? En ilginç ya da saçma bulduğun inançlar var mı? Eğer varsa nedeni nedir?

Pek iyi şeyler düşündüğümü söyleyemeyeceğim. Kaynağını cehaletten alan değişik coğrafyalarda farklı özellikler gösteren tuhaf inançlar silsilesi. Evet, yok demeyeceğim. Bilim ve teknolojinin geldiği seviyeye rağmen bu tür saçmalıklardan medet umanları anlamam mümkün değil. Küçükken aklımda kalan bazı batıl inançlara örnek vermem gerekirse, ıslık çalma şeytanları çağırırsın, makas ya da bıçağı elden verme aran açılır, ayakta yemek yeme şeytan altından çeker götürür, salı günleri çamaşır yıkanmaz, cuma saatlerinde iş yapılmaz, geceleri tırnak kesilmez, iki bayram arası evlenilmez, sağ kulak memesini çekip tahtaya vurmak şeytanı defeder, merdivenin altından geçme boyun kısa kalır falan.

Şahsen bütün hurafeler ve batıl itikatları saçma buluyorum. Buna inananları garipsiyorum. Neden mi? Saçma şeyler ile saçma şeylere gerçekten inanan kişiler güldürür beni çünkü.  

21 yorum:

  1. ben daha çok bu inançların çıkış noktasını merak ediyorum. Nasıl test ettiler de şeytanın tahtaya vurunca gittiğine ikna oldular. :)

    YanıtlaSil
  2. Düşününce ne çok batıl inanç var. Saçma, anlamsız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saçma ve anlamsız olduğu hususunda hemfikiriz:)

      Sil
  3. Katılıyorum size ama en saçmasının saçması olan kara kedi şansızlık getirir saçmalığını yazmayı unutmuşsunuz!! :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok unutmadım;) Herkes önce ondan bahsetmiş zaten, ben tekrarlamak istemedim bu nedenle:)

      Sil
  4. Batıl inancın türününde yöredeki insanların yaşam şekliyle paralellik göstermesi aslında bu işin yerleşik kültür ile sıkı sıkıya bağlı olduğunu gösteriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Bunun yanı sıra toplumlar birbirinden etkilenerek kültürlerini de taşımışlar bazen. Örneğin bizdeki nazar boncuğu aynı anlamıyla Yunan kültüründe de var.

      Sil
  5. Nedenini açıklanabilecek bazı davranışları eski insanların kafaları almıyordu herhalde. O yüzden şeytanla ya da çarpılırsın falan diyerek korkutulmayı tercih etmişler. Fakat nedense yalan söyleme şeytan çarpar, dedikodu yapma ağzın bükülür diyen olmamış:)

    YanıtlaSil
  6. Hello ! Great post
    I am following you and invite you to me
    https://milentry-blog.blogspot.com

    YanıtlaSil
  7. ooo kısa yazıııı çok ilginçliiii :) ya nolduu korona tahminleriii, senin 1900 lü rakamı geçiyozz. 25 bin diyorlardı, herhalde 15 25 arası olur gibi, hazirana dek. vaka sayısında dünya yedincisiyiz ya önümüzde sadece amerika ispanya almanya italya ingiltere fransa kaldı, ingiltereyi de geçcez bugünlerdeee. var mı yeni tahminler sendeee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Korona Raporumu güncelleyeceğim. Haklısın, rakamlar tahminlerimin üzerine çıktı. Bunun nedeni korelasyon yaptığım batılı ülkelerde de can kayıplarının fazla çıkması. Ben 1932 rakamını hesapladığım zaman Avrupa ülkelerinde hemen hemen pike ulaşıldığını sanmıştık. Vaka sayılarından çok can kaybı sayısını dikkate alıyorum. Vaka sayısına bakarsan gerçek sayının açıklanan rakamların çok üzerinde olduğunu düşünüyorum. Zira asemptomik vakalar, ya da virüsü taşıdığı halde tespit edilemeyen vakalar çok fazla. Neden evlere tıkılıp kaldık ki:)

      Sil
  8. almanya da kontrol altına aldı, 10 gün içinde normal yaşama yavaş yavaş geçeceklermiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dalgalar vurdukça akılları gelir başlarına.

      Sil
  9. Çeviriyi çok merak ettim. Biraz detay verir misiniz Mr. Kaplan?

    YanıtlaSil
  10. Batıl inançlar genelde geçmişten geliyor. Nesilden nesile aktarılıyor. Bazıları çok saçma görünüyor. Ama bazıları da kimi insanları rahatlatıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rahatlayanlar için iyi ama bazıları yanlış bir hareket yaptıklarında gereksiz yere huzursuz ediyorlar kendilerini aynı zamanda.

      Sil
  11. Mr. Kaplan özlettiniz kendinizi. Ağaç Ev 36'yı yazdım, sıra sizde ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okudum, okudum:) Çok güzel yazmışsınız ama ben öyle üstün körü bir yorum yapıp kaçmak istemedim. Çevirinin ilk bölümünü bu akşam tamamlayacağım, bir ara verip önce size yorum yazdıktan sonra Ağaç Ev 36 konusunda bir şeyler yazmayı düşünüyorum.

      Sil