KATEGORİLER

5 Nisan 2020 Pazar

KARANTİNA KORONA 7/1

Koronavirüs bize çok şey öğretecek gibi. Basit bir ayrıntı maske. Dün maske kullanımına dair bir yazı yazdıktan sonra yine aynı konuya dönme ihtiyacını hissettim. Cerrahi maskenin kendi sağlığımızı korumak için yetersiz olduğuna inandırdılar bizi. Şimdi toplum baskısıyla kalabalık yerlerde zorunlu tuttular maske takmayı. Aynı konu üzerinde bitmek tükenmek bilmeyen tartışmalar devam ediyor hala. Sevgili blogdaşım Rehitu dünkü yazıma bıraktığı yorumdan sonra bir kez daha düşündüm.

Koronavirüs bazı şeyleri öğrenmeye zorluyor bizi. Aslında insanlığımızı hatırlamamızı istiyor. Niye maske takmak zorundayız? Kendimizi korumak için mi? Ben, sen, o ve birçoğumuz düştü aynı tuzağa. Evet, ne anlamı var dedik tam olarak bizi korumayan bir bez parçasını takmaya. Avrupa, Amerika ve Dünya Sağlık Örgütü ve ülkemizin kıymetli bilim adamları da destek verdiler bu fikre. Cerrahi maske kullanmak sadece sağlık personelinin işine yarar dediler ağız birliği etmişcesine. Oysa hepimiz kendimizi düşünüyorduk, kendi canımızı kurtarmaya çalışıyorduk sadece. Covid-19 bize dokunmasın diye çift maske takmaya, sadece enfeksiyon hastalıklarıyla ilgilenen sağlık mensuplarının kullandığı N95 özel maskelerinin derdine düştük. Oysa Koronavirüs bize farklı bir bakış açısı kazandırıyordu. Sen bir hiçsin diyordu, ister zengin ol isterse kral, hiç fark etmez benim için. Çevren olmazsa hiçbir şeysin diyordu. Biz hala var olmaya çalışıyoruz bir umudun peşinde. Hiçliğimizi kabul etsek var olacağız aslında, fakat farkında değiliz bunun. 

Evet, ne alakası var demeyin arkadaşlar. Maske burada bir figür sadece. Ben maskeyi kendi sağlığımı düşünerek takmayacağım. Seni, sizi, tanıdığım ya da tanımadığım diğer insanları kendimden korumak için yapacağım bunu. Çünkü belki de virüsü taşıyor ve onu yayıyorum çevreye. Hiçbir belirti göstermeyebilirim, kendim de virüsü kaptığımın farkında olmayabilirim. Fakat seni kendimden korumak zorundayım. Seni kendimden koruyabilirsem eğer, o zaman yaşamaya hakkım olur. 

Eskiden ceplerimizde mendil taşırdık, daha sonra kullan at kağıt mendiller çıktı. Hapşırdığımız, öksürdüğümüz, tıksırdığımız zaman ağzımızdan çıkan mikropları hapsederdik kendimizde başkasını düşünerek, ya da adab-ı muaşeret olarak benimserdik bu davranışımızı. Sonra yerleri tükürük hokkasına çevirdik. Maske şart değil. Standart olmasına gerek yok. Bir bez parçası, kaşkol, tülbent yeter. Konuşurken, öksürüp tıksırırken ağzımızdan çıkan mikroplardan koruyacağız karşımızdakini. Dünya düzenini değiştirmek zorunda bırakıyor bizi bu virüs. Kendimizi özne olmaktan çıkarıyor. Bütün alışkanlıklarımızı, bencilliğimizi, aymazlığımızı yerle bir ediyor. Atasözlerimiz bile anlamını yitirecek. Önce canımızı, sonra cananımızı düşünmeyeceğiz artık. Düşünün ki korumamız gereken çevremiz, başkalarının sağlığı, kendimizin değil. Bunu yapmayıp, sadece kendimizi düşünürsek çok şey kaybederiz.   

Ahmet Selçuk İlkan ne güzel yansıtmış bu felsefeyi dizelerinde,

BEN ARTIK SEN OLMUŞUM

Ne varsa aradığım bil ki sende bulmuşum
Senden öncesi yoktu seninle var olmuşum
Sende bütün ümitler, sende bütün özlemler
Beni bende arama artık ben sen olmuşum

22 yorum:

  1. ''Maske burada bir figür sadece. Ben maskeyi kendi sağlığımı düşünerek takmayacağım. Seni, sizi, tanıdığım ya da tanımadığım diğer insanları kendimden korumak için yapacağım bunu.'' Cümlelerinde o kadar haklısın ki... Keşke bir cok insan bunu bu hissiyatla taksa... :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yalan söyleyeyim ben bile bunun yeni farkına vardım. Maskenin kullanma amacı sadece bu. Kesinlikle kişisel bir koruma aracı değil. Amaç çevreyi kendimizden korumak.

      Sil
    2. Ama ben kndi halkımız için bu yayılmanına halkın eğitimsizliğinden ve devletin sorumsuzlugundan kaynaklandığını düşünüyorum :( maalesef. evlet önlem almada geç kaldı , ve halk dda ona keza umursamaz. Ben mecburi ihtiyaclarımı almaya gittiğime hala maskesiz ve durumun ciddiyetinde olmayan bir sürü insan görüyorum. çok yazık...

      Sil
    3. Evet, başta devletin sorumluluğu bu. Doğru bilgilendirme, gerekli önlemlerin zamanında alınması ve bu felaketten etkilenen vatandaşlara destek devletin işi. Bizim de mümkün olduğunca evlerde kalıp sosyal mesafeyi korumak, maske, eldiven takmak, hijyene dikkat etmek gibi sorumluluklarımız var.

      Sil
  2. evet çok doğru söylemişsin ki herkes taşıyıcı olabilir öyle bir ihtimal var o yüzden maske kullanılmalı. En başta kullanılmasını önermeme sebepleri belki de maske üretiminin yeterli olmamasından dolayıydı. ama bunun için yeterli bilgi ve öneri sunulmadı insanlara. halbuki aslında kendimiz bile maske yapabiliriz kumaşlardan. pek çoğumuz dikiş dikmeyi biliyor, bilmesek bile dikişsiz bir şekilde pratik maskeler yapabiliriz çok fazla yöntem var. yaptığımız bu maskeleri de yüksek derecede kaynatarak temizleyebiliriz böylece fazla atık üretmemiş de oluruz diye düşünüyorum öyle değil mii

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle haklısınız. Toplumumuzda ne bu bilinç gelişmiş ne de gerekli eğitim ve bilgilendirme yapılıyor. Bakın size burada bir şey anlatayım. Az önce kızımla görüştüm. Aşı tarihi gelen çocuklar sağlık merkezlerine gidemiyor. Kızım Covid-19 pozitif bir aileyi aramış. Annenin emzirme çağında çocuğu var. İlaç yazması gerekmiş. Anne eşim, ben ve çocuk koronavirüs hastası evde karantinadayız nasıl çıkarım dışarı demiş. Kızım eczacıyı aramış. O da çocuğu gönderirsem risk olur deyip kendi gitmeye karar vermiş. Kızımla birlikte evine gitmişler fakat verdiği adreste bulamamışlar. Tam o sırada 16-17 yaşlarında bir ergen çocuk görüp ona sormuşlar aileyi. Evet, demiş çocuk onlar benim akrabam. İyi demiş eczacı, sevinmiş bir an. O zaman al bu ilaçları götür akrabalarına. Delikanlı, durun demiş birden yaklaşmayın bana. Ben de Koronavirüs pozitifim. Kızım çıldırmış, ne işin var senin sokakta, niye evinde durmuyorsun diye çıkışmış. Çocuk pişkin pişkin, abla ya şuraya bakkala kadar gittim demiş. Bu bir fıkra değil, ülkemizden bir manzara. Duymadıklarımızı siz düşünün artık:(

      Sil
    2. ay allahım korkunç bir şey bu ya. üstelik bunun gibi çok fazla olay vardır çok ürkütücü. bilinçsiz davranışlar her şeyi daha kötü hale getiriyor. umarım bir an önce biter tüm bu yaşananlar hepimiz için sabır ve sağlık diliyorum

      Sil
  3. Daha alacak çok yolumuz var.Ümitsiz olmak istemiyorum ama sahiden çoook yolumuz var.

    Kullanılan eldiven ve maskelerin yerlere atıldığını sürekli okuyup dinliyorum.Öyle ki okuduğum , güvenlik görevlisi yanına yaklaşınca hata mı yaptım diye telaşlanan ancak kendisine eldivenini çöpe attığı için teşekkür edildigini ve başkası adına utandığını söyleyen bir paylaşım dahi vardı.

    Şu an , önce ben denilen kısımdayız :( ne yazık ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Bu bir eğitim ve kültür meselesi. Üç günde başarmamız kolay değil. Fakat öğreneceğiz, öğrenmek zorundayız, faturasını ödedikten sonra:(

      Sil
  4. Yazdığınız her şey ne kadar doğru👍👍Eski bez mendiller düşününce belki o zamanlar hiç düşünmediğimiz önemini farkettim gerçekten..Ahmet Selçuk İlkan 'ın dizeleri de çok iyi olmuş yazının sonuna, kaleminize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşünüyorum da, bir anne dışarı çıkan çocuğuna "Yavrum eldivenini giy, maskeni takmayı unutma!" derken çocuğunun mu yoksa başkalarının sağlığını mı önemser. Başkalarını düşünmezsek en büyük zararı biz çekeceğiz. Bunu öğrenmek için felaketi yaşamak gerekmez. Çok eksiğimiz var bu konuda.

      Sil
  5. Daha fazla empati yapmamız gereken bir dönem evet. Dediğiniz gibi yıllarca öğrenemediğimiz öğretileri bir virüs bize öğretecek gibi duruyor. Bir yandan da bu yönüyle bakmalı bu virüse.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Koronavirüs değil biz insanların hataları başka insanları öldürüyor aslında. İnsan düşününce bu virüsün heykelini dikesi geliyor.

      Sil
  6. Bir başkasının hayatını korumak için yapılan bu eylem inanın evrensel olarak dünyayı değiştereceğini düşünüyorum. Savaş olmaksızın ilk defa insanlar teker teker ölüyor ve bunu bir düşman değil de bir virüs yapıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşmanı kendimizde aramak lazım. Çevreye karşı yaptığımız hatalar. egoizm, hırs, lüks yaşama kendimizi kaptırmamız, savaşlar ve diğer kötü alışkanlıklarımız.

      Sil
  7. Yanıtlar
    1. Takalım tabii, kendimiz dışındakiler için. Sevgiyi öğretiyor bize Covid-19:)

      Sil
  8. Ben insanoğlunun artık bir şeylerden ders alacağına dair ümidimi çoktan kaybettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda bir şeyler yazıyordum ben de. Bende de ciddi şüpheler oluşmaya başladı:)

      Sil
  9. Çok hoşuma gitti bu yazınız, aslında sadece maske değil evde kalmak da aynı sebeple. Kendimi korumak için değil sadece, virüs varsa oradan oraya taşımamak için de evde kalıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Dürüst olmak gerekirse önceden pek çoğumuz gibi ben de kendimle birlikte ailemin sağlığını düşünerek evlere kapanmamız gerektiğini düşünüyordum. Oysa doğru olan başkalarını korumak için bunu yapmamız gerektiği. Şu düşüncenin ulviliğine, güzelliğine bakın. Sen neymişsin Koronavirüs, bize neler öğrettin ve öğretmeye devam ediyorsun!

      Sil