KATEGORİLER

23 Haziran 2021 Çarşamba

KÖLELER ADASI


Kitabın Adı: Köleler Adası

Yazar: Pierre de Marivaux

Sayfa Sayısı: 55

Çeviri: Berna Günen

Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Türü: Oyun

Pierre de Marivaux (1688-1763) oyunları en çok sahnelenen Fransız bir yazar. 1725 yılında yazılan Köleler Adası isimli oyun Paris'te bir İtalyan tiyatrosunun oyuncuları için yazılmış ve ilk kez onlar tarafından sahnelenmiştir. Oldukça kısa 11 sahnelik oyun hayali bir Köleler Adasında geçmektedir. Bu adanın özelliği kölelerin efendi, efendilerin köle olması. Bir deniz kazası sonucu kölesiyle birlikte bu adaya çıkan efendi Iphicrate ile kölesi Arlequin adanın yasaları gereği rolleri değişir. Komedi tarzındaki oyun, efendi-köle ilişkilerini mizahi bir dille hicvetmekte. Birkaç saatte okunacak bir kitap. Kitabı Fransızca aslından dilimize çeviren Berna Güven'i başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Oyuncu sayısı az ve okunması kolay.  

16 yorum:

  1. Kitap oldukça kısaymış. Konusu güzel görünüyor. Efendi ve kölelerin yer değiştirmesi her iki tarafa nasıl hissettirdi acaba? :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, güzel ama çok kısa. Esprileri hem düşündürüyor hem de güldürüyor. Sonuçta köleler rolleri değişse bile efendiler kadar zalim olmuyorlar, efendilere bir bakıma ahlak dersi veriyorlar:)

      Sil
    2. Tam da bunu merak etmiştim Mr.Kaplan. Ellerine güç geçince köleler ne yaptı acaba diye soracaktım ama cevaplamışsınız bile :)

      Sil
    3. Adanın yasalarında istismar yok:) Amaç efendileri ıslah etmek.
      -Arlequin: Acı çektirmek mi? Ah zavallıcık! Belki bir parça kaba davranıyorumdur, o kadar. Sonuçta ben efendiyim, öyle değil mi?
      Eski köle, yeni efendinin arkadaşına sözleri:))

      Sil
  2. Konusu güzelmiş, okumak isterim. Bu türden en sevdiklerim: 'Cyrano de Bergerac' ile 'Mozart ve Deyyuslar'

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, konu güzel ancak oldukça kısa geçilmiş. Aslında biraz geliştirilseymiş daha fazla övgüyü hak edebilirmiş. Cyrano de Bergerac'ı duymuştum biraz bilgim de var. Mozart ve Deyyuslar'dan haberim yoktu. Teşekkürler:)

      Sil
    2. Yine de bir şans veririm ben. Ne demek önemli değil :))

      Sil
    3. Elbette:) Teşekkür ederim:)

      Sil
  3. Duymamıştım bu kitabı ama oyun okumayı severim. Sanırım kütüphede de vardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemelen vardır:) İlginç bir bakış açısı var kitabın. Kısa ve öz, üzerinde düşündüren diyaloglar güzel. Keşke biraz daha uzun olsaydı dedirtiyor:)

      Sil
  4. Kitap sanmıyorsam köleleiğin devam ettiği bir zamanda 1725 yılında yazılmış,bu nedenle hikayedeki tespitlerde gerçekçi bir bakış açısıyla ele alınmış olabilir..:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, evet. Kitap son derece nahif bir üslûp içinde kalarak efendilerin kölelere nasıl zulmettiğini şiddet içermeyen bir dille anlatıyor:)

      Sil
  5. bu yazının uzunluğu ideal :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok ya bu kadarı da çok kısa. Ancak kitap da öyle. Bazı kitaplar üzerinde uzun değerlendirmeler yapmak gerekiyor. Kitabına göre yani:))

      Sil
  6. Daha önce hiç karşılaşmadığım bu kitap oldukça ilgi çekici bir konusu varmış. Hemen okuma listeme eklemeliyim. Kalemine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de tesadüfen karşılaştığım bir kitap ama okuması eğlenceliydi. İyi okumalar. Teşekkür ederim:)

      Sil