KATEGORİLER

30 Ağustos 2022 Salı

BLOGGER KİTAP KULÜBÜ (BKK)


Sevgili
"she is the man" tarafından kurulan "BLOGGER KİTAP KULÜBÜ" nde ilk ev sahibi olmanın gururunu yaşıyorum. Bana bu gururu yaşatan "she is the man" e teşekkür ederim. Arkadaşımız söz konusu etkinliği ŞU yazısında duyurup üye sayısını on iki kişi olarak öngörmüştü. Bugüne kadar (bildiğim kadarıyla) kulübe katılmayı düşünen değerli arkadaşlarımızın blog isimleri ve adresleri şöyle;







1. Dövüşürken hanımefendi değilim / She is the man - (http://applesodaa.blogspot.com/)

2. Kitaplık/Okuma Günlüğüm - Eren (https://okumagunlugum.blogspot.com/)

3. Şule Uzundere Blog / Hayata Dair Her Şey - (https://suleuzundere.blogspot.com/)

4. Kaystros Tyrha / Kaplan Diary - (https://kaplandiary.blogspot.com/)

5. Yüreğimin İklimi - (http://yuregiminiklimi.blogspot.com/)

6. Gizem Gündüz / Okuyan Koala - (http://kitap28.blogspot.com/)

7. Gül Özdemir / Film Yabancı Dizi Anime ve Kitap - (https://fgofilmdizianime.blogspot.com/)

8. Manxcat - Kuyruksuz Kedi - (https://nurruyakara.blogspot.com/)

9. Su'nun Harikalar Diyarı - (https://sununnotu.blogspot.com/)

Yukarıdaki listenin dışında kulübe destek vererek bizleri onurlandıracak, yorumları ve eleştirileriyle katkı sağlayacak bütün blog dostlarına teşekkür ederim. Elimde okumadığım pek çok kitap olmasına karşın söz konusu etkinlik için internetten ilk kez toplu kitap satın aldım. D&R dan sipariş ettiğim yedi kitabın adları ve yazarları şunlar:

1. Karamazov Kardeşler - Hasan Ali Yücel Klasikleri - Fyodor Dostoyevski

2. Yeraltından Notlar - Hasan Ali Yücel Klasikleri - Fyodor Dostoyevski

3. Yeryüzüne Dayanabilmek İçin - Tezer Özlü

4. Şato - Franz Kafka

5. Vadideki Zambak - Honoré de Balzac

6. Cennetin Doğusu -  John Steinbeck

7. Prens - Niccolo Machiavelli

Bunların arasından BLOGGER KİTAP KULÜBÜ / EYLÜL ayı için önereceğim kitap Franz Kafka'nın ŞATO romanı. Türkiye İş Bankasının Modern Klasikler Dizisinin 43. kitabı. Çevirisini Almanca aslından Regaip Minareci yapmış ve toplam 351 sayfa.

Söz konusu etkinliğe katılmayı arzu eden dört arkadaşımızı daha bekliyoruz.

Eylül ayı sonunda, okumamız bittikten sonra, aynı Ağaç Ev Sohbetlerinde olduğu gibi, yayımlayacağım postun altındaki yorumlarda kitap hakkında geniş kapsamlı tartışmalar yapacağız. Sizlere diğer kitaplarından (Milenaya Mektuplar, Dönüşüm, Dava) tanıdığım ve beğenerek okuduğum yazar Franz Kafka ve kitabı Şato hakkında biraz bilgi vermek isterim.



Franz Kafka (1883-1924) Çek asıllı Avusturyalı yazar, Prag'da dünyaya geldi. Kendisi çağımızın en büyük yazarlarından biridir. Yapıtlarını edebiyat tarihinin belirli bir akımına dahil etmek zordur. Taşralı Çek bir babayla, burjuva Alman Yahudi'si bir annenin çocuğu. Prag Üniversitesi'nde hukuk öğrenimi gördü. İki kez nişanlanıp bir türlü evlenemediği Felice Bauer'le ilişkisinden geri kalan beş yüzü aşkın mektup, ölümünden çok sonra, 1967'de Briefe an Felice (Felice'ye Mektuplar) adıyla yayımlandı. Yapıtlarını Çekçeye çevirmek isteyen Milena Jesenkaya'ya yazdığı mektuplar ise yine ölümünden sonra Briefe an Milena (Milena'ya Mektuplar) başlığıyla okurla buluştu. Die Verwandlung (Dönüşüm), Der Prozess (Dava) ve Amerika önemli yapıtları arasındadır. Öykü ve romanlarında çağımız insanının korkularını, yalnızlığını, kendine yabancılaşmasını ve çevresiyle iletişimsizliğini ele aldı. 1924'te verem yenik düşerek yaşama veda etti.      

Kafka, Şato'da, tıpkı Dava'da olduğu gibi şeffaflıktan yoksun, işlemeyen kurumlarla, otorite ve bürokrasiyi hicveder. Esrarengiz bir kont, ona ait bir şato; diktatörce eğilimler gösteren, hiyerarşi içindeki çok sayıda bürokrat... Roman, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun modern ulus devletlere ayrışmasının ertesinde yazıldığından, Kafka geleneksel otoritenin nasıl bir düzene evrileceğini sorguluyor. Okur, romanın muammalarını çözmek için her türlü karmaşa, ikilem ve belirsizlik arasından yolunu bulmaya çalışacağı "aktif" bir okumaya davet edilir. 

Aradan geçen bir asırlık zamana rağmen günümüz Türkiye'sinden izler taşıdığını düşündüğüm ilginç bir roman. Herkese keyifli okumalar dilerim.  

28 yorum:

  1. Kitap isimleri için sağol, en azından bizde ya satın alırız yada kütüphaneden bakarız. Şato notumu aldım ilk fırsatta okuyacağım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vadideki Zambak ve Karamazov Kardeşler'den birini düşünmüştüm aslında ama sayfa sayıları çok fazla. Teşekkür ederim. Güzel tartışmalar yapacağımıza inanıyorum. İyi okumalar...

      Sil
  2. Vadideki Zambak kitabını daha önce okumuştum. O yüzden Şato olmasına sevindim. Bende gideyim de sipariş vereyim. Sırf bu anı bekledim sipariş girmek için. 🙈🙈

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi olmuş o zaman, sevindim. Birazdan logoyu değiştireceğim. Gönderdiklerinizin hepsi güzel ama birisini çok daha fazla sevdim:) Teşekkürler...

      Sil
    2. Pek sevgili etkinlik evsahibimiz tüm bloglara tek tek yorum bıraktım. Birazdan da bir post gireceğim. :)

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim. İyi okumalar. Benim için de iyi bir tecrübe olacak bu etkinlik:)

      Sil
  3. Çok güzel bir etkinlik, hayırlı olsun. Fırsat bulursam bu kitabı okuyabilrim ama devamlılık açısından kendime güvenemediğim için direkt katılırım diyemiyorum. Ay sonunda yazılarınızı okumak için sabırsızlanıyorum. Ne güzel düşünmüşsünüz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler:) Ben de ilk kez bir kitap kulübüne katılıyorum. Ne zaman isterseniz, mutlu oluruz katkılarınızdan. Yapacağımız tartışmalar beni şimdiden heyecanlandırıyor:)

      Sil
  4. Şato yazarın henüz okumadığım bir kitabı. Bakayım ben de var mı kütüphanede. Bu arada Yeryüzüne Dayanabilmek İçin daha bir ilgimi çekti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şato güzel bir kitaba benziyor. Sanırım kütüphanede bulabilirsiniz. Zaman geçse de insan davranışlarında pek değişiklik olmuyor. Tezer Özlü sevdiğim bir yazar. Onu önermeme sebebim, bazılarına depresif gelebilir düşüncesi.

      Sil
  5. Ne güzel bir etkinlik. Keyifle okuyun :)

    YanıtlaSil
  6. Kafka'yı daha hiç okumadım, çok geriden geliyorum ben. :) Listedekilerden Yeraltından Notlar ve Vadideki Zambak'ı okumuştum. Yeraltından Notlar'ı sevdim ama diğerini ite kaka bitirdim, konusu da hiç bana hitap etmiyordu. Karamazov Kardeşler'i merak ediyorum, fırsat olursa alayım.
    Kitap Kulübünüz hayırlı olsun, takip etmeye çalışırım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafka okumak isterseniz size Dönüşüm'ü önerebilirim. Ben çerez tabir edilen kitapları okumaktan pek hoşlanmıyorum doğrusu. Fakat çok geriden geliyorum sözünüze güldüm. Ben sizin yaşınızdayken ders kitapları dışında okumaya başlamamıştım bile. Daha çok zamanınız var yani:) Ağır kitapları daha çok seviyorum; bana bir şeyler öğretsin, metaforlarla alt perdeden bir şeyler versin, okuduğum cümlelerden büyük keyif alayım, edebi bir değeri olsun. Okumaya ilk başladığım yıllarda asla bu tür kitaplara yanaşamazdım, epey ilerleme kaydettiğim için sevinçliyim. Teşekkür ederim, iyi okumalar:)

      Sil
  7. Merhaba bende katılmak istiyorum ki💃💃💃💃

    YanıtlaSil
  8. Elinize sağlık harika bir tanıtım olmuş hem kulübümüz hem de bu ayki seçim için, ben de sipariişimi verdim, yorumlarımızı paylaşmayı heyecanla bekliyorum, keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Ben de çok heyecanlıyım. Size de keyifli okumalar:)

      Sil
  9. Şato'yu okumamıştım. Bu etkinlik için okumak keyifli olacak.

    Anlamadığım bir nokta var. Aldığınız yedi kitap önümüzdeki aylarda etkinlik için okunacak kitaplar mı acaba?

    Herkese şimdiden keyifli okumalar :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şato'nun daha önce okumadığınız kitaplardan biri olmasına sevindim. Hayır Şule Hanım, toplu kitap almak gibi bir alışkanlığım yoktu. Kitapçıya fiyatının sorduğumda 60,00 TL demişti. İnternette D&R da sanırım 18,50 TL olduğunu gördüm. Kargonun bedava olması için en az 150,00 TL lik alışveriş yapılması gerekiyordu. Bunu fırsat bilip 175,00 TL lik yedi kitap seçtik eşimle. Bu yedi kitap arasında kafamdan ilk geçen Şato'yu seçtim ilk haftanın okuma kitabı olarak. Önümüzdeki aydan itibaren BKK'yı kuran sevgili She is the man arkadaşımızın organizatörlüğünde etkinliğe katılan arkadaşlar arasından başka bir arkadaş seçecek okunacak kitabı. Bu arkadaş siz de olabilirsiniz. Yapacağınız She is the man arkadaşın bloguna yapacağınız bir yorumda talebinizi iletmek sadece.
      Keyifli okumalar:)

      Sil
  10. hadi işallah yıllarca sürer :)

    YanıtlaSil