KATEGORİLER

26 Mart 2017 Pazar

HUZUR DOLU BİR GÜN

25/03/2017 Cumartesi, Tire



Huzur dolu bir sabaha açtım gözlerimi. Bir safra daha atmanın gönül dinginliğiyle güne başladım. Eşimle birlikte mutfak işlerinde bize yardımcı olan hanımefendiyi ve ufaklığı aldıktan sonra çıktık yola. Fırından kahvaltı için aldığımız çıtır gevreğin kokusu iştahımı kabarttı.

Güneşli bir hava karşıladı yaylada bizi. Fifi Taş Ev'in yanından ayrılmıyor artık. Bizi görür görmez şımarık hareketlerle sevgisini gösteriyor. Koşup yanıma gelerek ön ayaklarıyla ayaklarıma pat pat vurması, ardından utanmışçasına patileriyle yüzünü kapatması beni çok eğlendiriyor. Aslında bu yaptıkları bir minnet ifadesi. Sevildiğini iyi biliyor. İlk işlerimden biri onun karnını doyurmak.

Bu arada Zeytin'den haber var. Bizi terk edeli iki aydan fazla bir zaman olmuştu yanılmıyorsam. Bizim eski elemanlardan Kaplan Köyünde yaşayan Hüseyin'in yanındaymış meğer. Affı mümkün olmayan bir hatadan sonra Hüseyin ile yollarımızı ayırmıştık. Onun Zeytin'le olan ilişkisi görülmeye değerdi. Çeke çeke kulağını uzattığını söylerdi hayvanın. Pehlivan gibi güreşirlerdi her fırsatta. Demek ki onun yanında olmayı tercih etmiş. Üzüldüğümü söyleyemem. Zira son zamanlarda yemeğini verirken dişlerini gösterip hırlar, korkuturdu bizi. Keyfi yerinde olsun, bizden uzak dursun. Fifi öyle mi ya, ağzından kemiği alınsa bile sesi çıkmıyor. Gelen misafir çocuklarının gözdesi.

İşler tamamlandıktan sonra verandada güzel bir kahvaltı sofrası hazırlıyoruz kendimize.  Tertemiz yayla havasında kuş seslerini dinleyerek yapılan kahvaltı oldukça keyifli geçiyor. Bu esnada ilaçlama firmasından geliyorlar. Her ay en azından bir kez yapılan ilaçlama havaların ısınmasıyla birlikte önem kazanıyor. Börtü böcekler yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı yavaş yavaş.

Kahvaltının sonunda misafirler gelmeye başlıyor. Tarkan dışında başka destek elemanı yok bugün. Servisi onunla birlikte yapacağız. Eşim ben yardım ederim dese de yorulmasını istemiyorum. Tarkan, çay kahve ve ekmek işlerine bakar, masaları toplayıp silerse bu işin üstesinden geleceğimizi umuyorum. Aynı anda üç beş masa misafir gelmesi durumunda elimiz ayağımıza karışır korkusu da yok içimde desem yalan olur.

Korktuğum başıma gelmiyor. Sanki ayarlanmış gibi, güne ve akşama yayılıyor misafirlerin gelişi. Hiç boş kalmıyoruz. Önce soğuk siparişlerini alıyor, onlar mutfakta hazırlanırken gelen misafirlere yer gösteriyor, servislerini açıyorum. Tarkan eksildikçe yukarı tabak, bardak, çatal bıçak takımlarını çıkartıyor. Menüden sıcak, ara sıcak ve içecekler seçilirken diğer masaların eksikliklerini not ediyorum. İçecek servisinden sonra soğuklar taşınıyor. Boşalan tabak ve bardakları Tarkan indiriyor aşağı. Daha sonra sıcaklara sıra geliyor. Aşkın Şef hazırladığı sıcak siparişlerini kapıp servis etmeye çalışıyor. Bazen elinden alıyorum, bu benim işim deyip. Ara sıra çoktan çıkmış oluyor yukarı. Ayşe Hanım elinde çay tepsisi yukarı servise çıkmaya çalışıyor, görür görmez elinden alıyorum. Onun mutfakta çok işi var. Elemanların bu gayreti ve kendinden ortaya çıkan işbirliği mutlu ediyor beni. Şakalaşıyoruz mutfakta. Taş Ev'de tam aradığım ahenk oluşuyor bir anda.

Taş Ev'in bütün mekanları değerlendiriliyor bugün. Hafif serinlik ve gölgeden hoşlanan misafirler verandayı, kış güneşinin keyfine varmayı isteyen misafirler terası, şehir manzarasının tadını çıkarmak isteyenler  ise salonda oturmayı tercih ediyor. Gelen bütün misafirlere özel ilgi göstermem işe hakimiyetimi arttırıyor. Tarkan da güzel iş çıkarıyor. Ne bir tabak ne bir bardak kırılıyor. Hesaplar karışmıyor, siparişler zamanında masalara geliyor. Yemeklerin lezzeti tüm misafirlerin dilinden düşmüyor. Taş Ev'e ilk kez gelen misafirlerin yazın çok güzel olur burası söylemlerini, şurasını burasını genişletin önerilerini saygıyla dinliyoruz.

Misafirlerden biri ile aynı üniversiteyi bitirmişiz. Çalıştığımız şantiyeler, şirketler, meslek yaşantımız ile ilgili pek çok ortak nokta yakalıyoruz. Sohbet uzadıkça uzuyor. İşimin yoğunluğu nedeniyle mecburen ayrılıyorum yanlarından.

Akşam yemeğine geçen gün gelen İtalyan misafirlerimiz geliyor. Birkaç kelime İtalyanca konuştuğumu bildiklerinden kendi dillerinden konuşuyorlar benimle. Onları güzelce ağırlıyoruz. Aşkın Şefin meşhur mantarlı bonfile sotesini öneriyorum. Bayılıyorlar. Son olarak İtalyan'a eşimin hazırladığı aslında bir İtalyan tatlısı olan Tiramisu öneriyorum. Tereci bizim tereyi beğenecek mi merak ediyorum. Meyve yemeyi tercih ediyor. Geceyi mutlu sonlandırıyoruz.
    

10 yorum:

  1. Yayla havası beni de rahatlattı epeyce. Anlatım diliniz harika ve hissettiriyor doğayı. Gidemediğim çocukluk yaylalarımın özlemini giderdim sayenizde.
    Hoşça kalın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli meslektaşım, güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Sizin çocukluk yıllarındaki yayla özlemini hissettirebildiysem ne mutlu bana. Kendinize iyi bakın.

      Sil
  2. Hüseyin :)))))
    Zeytin ile birlikte ondan bir kez daha haberdar olduk.

    Oralarda baharın tüm güzelliği yaşanıyor besbelli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hüseyin'i hatırladınız değil mi? İnsan figürlerini tanıdıkça şaşırmaya devam ediyorum. Zeytin'in gidebileceği tek yerdi Hüseyin'in yanı. Onlar iyi anlaşıyordur şimdi. Ne de olsa huyları aynı:)))
      Haklısınız, gün geçtikçe güzelleşiyor:)

      Sil
  3. Sabah kahvaltısında ruhen de doyuma ulaşıyor kuşların ötüşüyle insan. İnsanın ruhu da okşanıyor bir bakıma. Bülbül sesleri, karatavuklar, kargalar ve minik serçelerle birlikte ısınıyor tabiat. Kırlangıçların eli kulağındadır artık gelir. Taşev'in çatısı üzerinden süratle yalayarak geçen kırlangıçların referansı adeta yaz geliyor müjdesini veriverir. Sofralarda kokulu buz gibi kavun ve karpuz. Kokulu domates ve salatalık. Doğal meyveler ve doğal sebzelerin özlemini giderirsiniz. Yemeseniz de, yemeyi çekinseniz de kokusuyla yetinirsiniz. Olsun yine de buna şükür dersiniz. Biz diyabetliler yemesini bildiğimiz kadar, bir başkasına yedirerek ruhen doyuma ulaşacabileceğimizi de biliriz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel betimlemişsiniz Taş Ev'i. İki gündür gökyüzünde bir çift şahin süzülerek tur atıyor. Yeri ayrı güzel buraların, göğü ayrı güzel. Sözüne ne kadar güvenilir bu insanların bilmiyorum ama köylünün birinden yerli domates tohumu sözü aldık. Ayşe Hanım dikim, bakım işlerinden anlıyormuş. Gelirse tohumlar bahçeye dikeceğiz bakalım:)
      Ne kadar asil bir düşünce. Allah şifa versin, kendinize dikkat edin yine de.

      Sil
  4. Siz turist değil, misafir ağırlıyorsunuz. Sıcak, samimi, duygusal. Tatillerimde hep böyle işletmeleri seçtim. Belki bir gün misafiriniz oluruz😀

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elbette. Onlar bizim konuklarımız. Onları baş tacı ederiz. Mutlu edersiniz beni gelirseniz eğer:)

      Sil
  5. Zeytin'in iyi olmasına çok sevindim. Umarım Hüseyin'den ayrılıp, kimsesiz kalmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sevindim. Hüseyin olmasaydı bize dönerdi:)

      Sil