KATEGORİLER

16 Eylül 2019 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ #03

TahaAkkurt ve Edischartarafından başlatılan Ağaç Ev Sohbetleri #03'te bu hafta şehir ve insan ilişkisini tartışıyoruz. Bu kapsamda aşağıdaki sorular düşüncelerimize ışık tutacak.


Yaşadığınız şehrin sevdiğiniz ve sizi oraya bağlayan özellikleri nelerdir? Şehrinizde gitmeyi tercih ettiğiniz yerleri, meşhur yemekleri ve bir gün uğrarsak bize önerebileceğiniz aktiviteleri tanıtır mısınız?

Yaşadığım şehrin en sevdiğim tarafı nedir diye sordukları zaman Cahit Külebi'nin Atatürk'e Ağıt şiirindeki iki dize gelir ilk aklıma...

İzmir'in denizi kız, kızı deniz
Sokakları hem kız hem deniz kokar.

Deniz özgürlüktür, bağımsızlıktır. Denizden gelen özgürlük imbat rüzgârlarıyla usul usul şehrin sokaklarını doldurur.

Türlü vaatlerle özgürlüğünden asla vazgeçmez şehrimin insanı, yeri gelir efe olur çıkar dağlara, mum gibi erir küçülür deniz kokulu kızların şimşek bakışlarında.

Atatürk aşığıdır şehrim. Gâvur diyenlere inat, sözcüğün anlamını değiştirmiş ve bir onur madalyası gibi taşımıştır göğsünde. Atatürk devrimlerini benimsemiş, herkese kucak açmıştır. Çalışırken yemesini, içmesini, eğlenmesini de bilmiştir, küçük şeylerden mutlu olmasını da.

Bütün bunların yanında beni bu şehre bağlayan o kadar çok şey var ki... Küçük, küçücük şeyler meselâ. Ahşap tezgâhını başının üzerinde gezdiren seyyar satıcının "Haydii, Gevreeeek, çıtır çıtır, yeni çıktı fırından" deyişi, Kadifekale'yi mesken tutmuş, denizi hayatında ilk defa şehrimde gören Mardinli delikanlının midye dolmasına cömertce limon sıkışı, Karşıyaka vapurunda esen rüzgâra karşı kanat çırpan martılara çocukların gevrek atışı, seyyar turşucuları, kokoreççileri, söğüşçüleri, boyozcuları, salepçileri... O kadar çok ki.

İzmir'in her yanı deniz olsa bile deniz çeker beni. Uzaktan değil, yakından görmek, o dalgaların sesini duymak isterim. Kordon'da gün batımını seyrederken eski günleri hayal etmek, Güzelbahçe'de Akdeniz'in zengin mezeleri eşliğinde balığımı yerken, rakımı yudumlamak, dostlarla şen şakrak kahkahalara boğulmak isterim. Ne Çeşme'nin denizine girmek, ne de dev AVM'lerde vakit tüketmek isterim. Kemeraltı'nın tarihi dokusunu solumak, Kızlarağası Hanı'nda kahvemi yudumlamak geçer gönlümden.

İzmir'e düşerse eğer yolunuz, fırından yeni çıkmış gevreğin ve boyozun, özellikle Mardinli usta ellerden çıkmış midye dolmasının, nar gibi kızarmış kokoreçin, karadut ve koruk şerbetinin, kabak çiçeği dolmasının, ot salatası çeşitlerinde alayının, cibezin, radikanın, turp otunun, hardalın, ot kavurmasının, şevketi bostanın, anason kokulu arap saçının ve tabii ki tavada sardalyanın bakın tadına, ama mutlaka yapın bunları...

42 yorum:

  1. Ellerine sağlık çok güzel yazmışsın.Bende bir haftadır İzmirdeyim. İştahımı açtın akşama midye yiyeceğim. :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler:) Sor ama önce, satıcı Mardinli mi? Midye Karaburun'dan mı? Afiyet olsun:))

      Sil
  2. Vay ki ne vay.. Bu yazıyı okurken bir tabak kıymalı makarna lüpledim bana mısın demedi :D İzmir işte yaa, hakikaten ilk gençlik yıllarımdan beri bir İstanbul aşığı olan kendime hep sormuşumdur, "İstanbul olmasaydı nerde yaşardın?" diye.. Hem denizi, hem de şehir hatları vapuru var deyip halletmiştim ve ilk işim de gelip yerleşmek oldu Ege' ye. Çok yakında 35.5 a yerleşiyorum :) Harika bir rehber yazıydı. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afiyet olsun:) Makarnayı ben de çok severim ama İtalyan usulü olmalı biraz:) Meselâ kremalı, mantarlı ya da deniz mahsullü tagliatelle, al dente bir pasta olmalı:)))
      Hadi gelin komşu olalım, karşıdan el sallayalım birbirimize.
      Ben teşekkür ederim bu arada:)

      Sil
  3. İzmir, çocuklarımın memleketi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belli, İzmir'in şavkı vurmuş aydınlık yüzlerine:))

      Sil
  4. Memleket hasretime iyi mi geldi desem kötü mü bilemedim :) çok güzel anlatmışsınız. "İzmir'de bir gün batımı, ne hoş olur salınarak" sözlerini paylaştığım bir arkadaşım "Sarılarak'tır o, sarılarak" demişti. Kulakları çınlasın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salınarak, sarılarak Kordon'da dolaşarak, İzmir'de bir gün batımı, bilenlere ne hoştur:)

      Sil
  5. Okurken karnım acıktı, hepsini canım çekti. Kordon, günbatımı, Kemeraltı.. ooh Cağnım İzmir, elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. İzmir'den boyoz gelmişti çok beğenmiştim umarım İzmir'de de yerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bekletince sertleşiyor. İzmir'e gelince fırından yeni çıkmışını ye bak, daha çok seveceksin:)

      Sil
    2. aaa ama ayıp artık ya :P şaka bir yana çok canım çekti boyoz cidden :D bizim yerimize de bol bol yiyin, şimdiden afiyet olsun :)

      Sil
  7. Deep'inkine benzer bir tepki vermek geldi içimden hii:))
    Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  8. izmir güzel olmaz mı ya . 3 ay çeşmede kaldım bir hafta izmir merkezde kaldım .
    iki haftada aliağa. :)
    izmir türkiyenin en güzel yerlerinden dir. Tabi midyelerin tadına bakmadan olmaz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden daha da güzeldi:)
      Hâlâ güzel...
      Olmaz tabi:))

      Sil
    2. Yazdığınız şiiri paylaştım bakabilirsiniz teşekkürler

      Sil
    3. Hemen, derhal bakıyorum:)

      Sil
  9. I live in a coastal town, Killybegs, which is the largest fishing port in the west of Ireland. The fish is fresh and the ocean is right down the street. Wonderful place to live.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. We're both lucky, Bill. I also live in the beautiful coastal city of Izmir, east of the Aegean Sea. However, I think you have more chances in terms of fish variety:)

      Sil
  10. gece gece karnım açıktı 😊😁 vallahi ama çok güzel anlatmışsın İzmir'i gezip görmek isterim bir gün inşallah 😊 sevgiler 🌸😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiklerim söz konusu olunca midemde her zaman rezerve alan yaratırım ben:) İzmir güzel olduğu için anlatmam kolay oldu:)) En kısa zamanda gezin, görün, yiyin, için. Teşekkürler:)

      Sil
  11. İzmir içinde olduğum ve tabiki çoğunu yaptığım halde içimi ısıtan bir yazı olmuş. Güzel yerde yaşıyoruz:))))

    YanıtlaSil
  12. İzmir gerçekten dediğiniz gibi çok güzel bir şehir..Boyoz hiç yemedim.Çeşme ve Alaçatı muhteşemmm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni bu şehre bağlayan kültürü, yaşam ve düşünce tarzı. Çeşme ve özellikle Alaçatı bol paralı İstanbulluların eğlence mekanı oldu. İzmir'in kültürü o boyozun çıtır çıtır tadında gizli:)

      Sil
  13. It is mostly called as pearl of Aegean:)

    YanıtlaSil
  14. izmir güzel izmir, ne şanslısınız, defalarca gitmeme rağmen orada boyoz yiyememiş olmanın derin hüznü :D

    YanıtlaSil
  15. boyoz, dostlar fırını, kıbrıs şehitlerii :) supangle, ali galip, kemeraltı :) midye, inciraltında yaa, öyle uzun kuyruk oluyor ki, hemen sahilde, sıcak sıcak satıyoo :) supangle, reyhan pastanesi :) supangle, mennan, kemeraltı, karagöz baklavası, hisarönü :) balık, bostancı balıkçı barınağı hihi :) kahvaltı, urla yörük evi, kahvaltı, seferihisar saip köyü :) hihi annemlerin keşif turlarındaan :)

    YanıtlaSil
  16. Yaa, hemen hepsini biliyom. Saip köyünü bilmiyom sadece. Senin de adaların var ama:))

    YanıtlaSil
  17. İzmiri çok görmek istiyorum. Sen de bu kadar güzel anlatınca bu isteğim daha da arttı

    YanıtlaSil
  18. Bir gün bize de nasip olur belki güzel şehri gezmek🙋🏼‍♀️🙋🏼‍♀️

    YanıtlaSil
  19. İzmir benim için kısa süreli bir askerlik macerasının baş rolü olmuştu bu yaz. Tabi güzel bir blog yazarı dostun ev sahipliği ile güzelliğine güzellik katılmıştı İzmir'in :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel:) Bu arada sitenize abone olayım dedim, bir yanlışlık oldu diye mesaj geldi. Ben nerde yaptım yanlışlığı? Postacı Adem'in işi olmasın?:))

      Sil