KATEGORİLER

14 Eylül 2019 Cumartesi

COWSPIRACY - İNEK KOMPLO TEORİSİ

Ağaç Ev Sohbetleri #02 etkinliği kapsamında küresel ısınma konulu yazımın hazırlığını yaparken küresel ısınmanın en önemli sebebinin fosil yakıtlar olduğunu, ikinci büyük sorumlu olarak da büyükbaş hayvanların gösterildiğini öğrenmiş ve bu durum hayli garibime gitmişti. Bu nedenle konuyu biraz daha derinleştirmek istedim. Sonuç tek kelimeyle şaşırtıcıydı. Kaderimizi ineklerin bağırsaklarına bağlamışlar meğer (!)

2014 yılında Kip Andersen, çektiği COWSPIRACY adındaki belgesel bir filmle bütün dikkatleri üzerine topluyor. "Cowspiracy", İngilizce Cow: İnek ve Conspiracy: Gizli anlaşma, komplo sözcüklerinden türetilmiş.

Bir buçuk saatlik belgeseli izlerken, en çok sera gazı üreten sektörün hayvan besiciliği olduğuna şaşırmış, Greenpeace de dahil olmak üzere dünyaca ünlü çevre örgütlerinin bilinçli olarak bu gerçeği sakladıklarını görünce iyice aklım karışmıştı.

Hayvancılık deyip geçmemek gerek. Bunlar ufak yerel çiftliklerden farklı. Koca amazon yağmur ormanları kesilip devasa tarım çiftlikleri kuruluyor inekleri beslenmek için. Gittikçe azalan su kaynaklarının en büyük tüketicileri yine bu büyükbaş hayvanlar. Dudak uçuklatıcı rakamlar... İnsanlar hem açlığa hem küresel ısınma nedeniyle oluşması beklenen felaketler zincirine doğru son sürat yol alıyor. Sürdürülebilir bir politika değil bu. Her türlü et, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi hayvansal ürün tüketimini en aza indirmek dışında yapılacak bir şey yok. İşte çarpıcı mukayeselerden bazıları:

- 1 Hamburger için 3.000 lt suya ihtiyaç var. Suyu idareli kullanın diyorlar, tatlı su kaynaklarımız gittikçe tükeniyor. Aynı miktar suyla bir kişi iki ay boyunca duş alabilir oysa. 

- Dünya tatlı su kaynaklarının toplamının 1/3'ü besicilik için harcanıyor. 1 lt süt üretimi için 880-1.000 lt arasında su tüketiliyor. 1 kg biftek için gereken su miktarı 21 tondan fazla. 

- ABD'de evlerde kullanılan su toplam tüketimin % 5'i iken hayvancılıkta bu oran % 55.

- 2.500 büyükbaş hayvan bulunan bir süt üretim çiftliğinden çıkan atık miktarı 411.000 kişilik bir şehrin atık miktarına eşit.

- Her saniye Amazon ormanlarında 6.000 m2 lik orman yok ediliyor. Şimdiye kadar 105 milyar m2 alan palmiye yağı üretimi için 550 milyar m2 alan ise hayvancılık sektörü için tahrip edilmiş.

- Dünyadaki toplam sera gazı salınımının % 13'ü kara-deniz-hava taşımacılığından kaynaklanırken hayvancılık ve hayvansal ürünler toplam salınımın % 51'inden sorumlu. Bisiklete binmişiz neye yarar, inekler boş durmuyor.

- Dünya inekleri her gün 150 milyar galon metan salıyorlar atmosfere. Sera gazlarından biri olan metanın küresel ısınma potansiyeli petrol kaynaklı yakıtlardan salınan CO2 karbondioksite göre 86 kat daha güçlü.

Dünya nüfusu 1812 de 1 milyar, 1912'de 1,5 milyar, 2012'de tam 7 milyar olmuş. Bu ivmeye sahip bir nüfus artışı sürdürülebilir değil. ABD'de günde kişi başı günlük et ve hayvansal ürün tüketimi 250 gr. Bu miktar nüfus arttıkça süratle daha fazla olacak. Daha fazla hayvansal üretim için yeni ormanlık alanlar tahrip edilecek, insana zor yeten su kaynakları hayvanlara tahsis edilecek. Tarım arazileri insanları değil önce hayvanları besleyecek. Açlık baş gösterecek, zenginler et yesin diye yoksullar ot yiyemeyecek. Daha fazla inek daha fazla sera gazı, daha hızlı küresel ısınma, yaklaşan felaketler. Nüfusun bir milyarı aşmaması gerek. 6 milyarımız fazla halen. Buna rağmen en az üç cocuk istiyoruz. Nereye gidiyoruz? Bilmediğimiz ne?

Belki izlediniz bu filmi. Ama eğer izlemediyseniz mutlaka izleyin. Türkçe alt yazılı olarak youtube'da var. Netflix'te de. Greenpeace ve diğer ciddiye aldığımız çevre örgütlerinin kimlere hizmet ettiğini görmek için izleyin. Brezilya'da binden fazla aktivistin katledildiğini öğrenin. 

18 yorum:

  1. Bilmediğimiz öyle çok gerçek var ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten öyle. Her gün yeni bir şey öğrenirken cehaletimin büyüklüğü vuruluyor yüzüme. Anlıyorum ki bu hayat kafi gelmeyecek cahilliğimin tozunu almaya.

      Sil
  2. Şu an şok olmuş vaziyette yazıyorum bu yorumu. Hiç aklıma gelmezdi besiciliğin bu kadar kaynak tüketimine yol açabileceği. 1 hamburger için 3000 lt su ne demek??? Yasaklansın bence, yemesin kimse. Tabi ki mevzu sadece hamburger değil, tüm et ürünleri. Ormanlar yok edilip su kaynakları hunharca tüketilirken günlük 250 gr et tüketimi çok lüks! Asla vejeteryan olamam diyordum ama tüm bu bilgilerden sonra bence tüm dünya vejeteryan olmalı. Yapay et üretimi ile ilgili bir makale okumuştum geçen hafta. Ciddiye almamıştım ama şimdi dönüp tekrar okuyacağım. Gerçekten bilmediğimiz ne kadar çok şey var! Ömür yetmeyecek okumaya, izlemeye, dinlemeye, yeni şeyler öğrenip yanlışları düzeltmeye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günlük 250 gr hayvansal gıda, peynir, süt, yoğurt ve yumurta gibi ürünleri de kapsıyor. Bu nedenle vejetaryen değil vegan yaşam biçimi öneriliyor. Greenpeace sitesine yapılan hatayı bir şekilde kabul eden ve cowspiracy belgesindeki endişelere katıldığına dair açıklamalar konulmuş. Şimdi hayvansal ürünleri en azında yarı yarıya azaltın önerisinde bulunuluyor. Elbette ki iş ortaya çıktıktan sonra anlamı yok bunların.

      Sil
  3. Thanks for making us aware of this situation.

    YanıtlaSil
  4. Good post, there is so much people need to be aware of before it's way to late. Could be already too late.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you. Yes it may be too late if we don't change our life style.

      Sil
  5. İneklerin dünya geleceğindeki önemi de, bir kot pantolon için, bir burger için, bir penye için hatcanan su miktarı da duydukça hayret duyurtan cinsten. Yazınız ile yeniden o en basit sorunun en zor çözüldüğü sınavlar geldi aklıma.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen "Mutluluk, öğrenmemektir." diye düşünesi geliyor insanın. Çünkü öğrenince sorguluyor, sorgulayınca huzurun kaçıyor. Yaşamı sorguluyorsun, geleceği sorguluyorsun, cevap bulamayınca bunalıma giriyorsun. Bazen bütün bunları düşünmemek için "Anı yaşa" diyor birileri, ne geçmişteki hataları ara, ne de geleceğin karanlığı içini karartsın.

      Sil
  6. Bill Gates de böyle bir çıkış yapmıştı, o zaman da çok dikkatimi çekmişti. Şimdi yazınızı da okuyunca besicilik hakkında ne desem bilemedim. Hiç duymadığım bilgiler öğrendim, iyi mi kötü mü bilemiyorum. Cidden kafam çok karıştı ama merak ettiğim bir şey oldu sayenizde. Dediğiniz filmi izleyeceğim, çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi izlemenizi özellikle öneririm. Profesyonelce çekilmiş ve inandırıcı geliyor. Özellikle Leonardo DiCaprio netflix te yayınlanan filmin yapımcılığını üstlendikten sonra konu iyice popüler olmuş. Artık bağışlar, satışlarla web siteleri üzerinden güzel para kazanıyorlar. İşin içine para girince midem bulanmaya başladı. Topladıkları paralar sadece insan neslinin geleceğini tehdit ettiklerini varsaydıkları konu ile ilgili farkındalık yaratmak, kapitalizm canavarı ile mücadele etmek için mi yoksa ceplerini doldurmak için mi bilemiyorum. Bildiğim tek şey daha önce gündemlerinde olmayan inek sorunu Greenpeace websitesine girmiş durumda. Cowspiracy ile ilgili bir açıklama yaparak söz konusu hareketi desteklediklerini ve et tüketimini yarı yarıya azaltılmasını istiyor. Yoksa Cowspiracy Greenpeace'ı da mı satın aldı:)

      Sil
  7. hımm ne ilginç bilgiler yaaa :) cowspiracy ne hoş isimmiş :) aklımda olsun bu izleyebiliriim. diziler de izle izle bitmiyo, belgeseller dee :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin gözünden nasıl kaçar bu?:) İzle tabii, çok ilginç. Okunacak çok kitap, izlenecek çok film, dizi, belgesel var. Bir ömür çok kısa geliyor şimdi bana:)

      Sil
  8. 25 litre belgeselinde izlemiştim bi bardak kahve için 140 litre su harcanıyormuş, günde üç bardak kahve tüketen biri olarak çok yaralanmıştım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kontrolsüz nüfus artışı, israf sonumuzu getirecek bu gidişle. Dünyada yaşam kaynaklarımızın sınırlı olduğunu biliyoruz. Son yüz yılda nüfusumuz beş kat arttı. Savurganlığımız ona keza. Olan kaynakları kirletmemizi saymıyorum bile. İnsanlar birbirini öldürecek yaşamak için. Düşünmek mi yoksa düşünmemek mi daha zor bunları? Düşünürsek kafayı yiyeceğiz, düşünmezsek birbirimizi. Yolun sonuna mı geldik acaba?

      Sil