Kitabın Adı: Yalnız Sıkıcı İnsanlar Kahvaltıda Parıldar
Yazar: Jean Oscar WILDE
Sayfa Sayısı: 62
Yayınevi: Can Yayınları
Çeviren: Özlem Alkan K
Oscar Wilde (1854-1900) Dublin doğumlu şair, yazar ve eleştirmen. Daha önce Dorian Gray'in Portresi adındaki tek romanını okuduğum, katı ahlâk kurallarının, tabuların egemen olduğu Victoria döneminde sıra dışı hayatıyla çağının çok ilerisinde düşünen Oscar Wilde, şiir, masal, öykü kitaplarının yanı sıra aynı zamanda bir oyun yazarı, eleştirmen ve estetik kuramcısıydı. Toplum yaşamını, sanatı, aşkı, kadın erkek ilişkilerini ve insan doğasını farklı açılardan olağan üstü bir ustalıkla ele aldığı aforizmalarının (özlü, çarpıcı ve aykırı sözler) derlendiği "Yalnız Sıkıcı İnsanlar Kahvaltıda Parıldar" adlı kitabı bir oturuşta okunabilecek cinsten. Önce yazarın ne demek istediğini anlamaya çalışıyorsunuz fakat sarf ettiği sözler üzerinde kısa bir süre düşündüğünüzde çoğu zaman yazara hak veriyorsunuz. Bu özlü, çarpıcı, ironik ve mizah içeren alegorik (bir düşünceyi, davranışı ya da eylemi, daha kolay kavratabilmek için onu, yerini tutabilecek simgelerle, simgesel sözlerle, benzetmelerle göz önünde canlandırma işi) sözleri okuduğunuzda yaşamın bir parçası, toplum, bir arkadaşınız, eşiniz ya da geçmişinizde tecrübe ettiğiniz bir olay canlanıveriyor gözünüzde. Çeviriyi başarılı bulduğumu söyleyebilirim. Kitabın adını veren "Yalnız Sıkıcı İnsanlar Kahvaltıda Parıldar" cümlesiyle yazarın ne demek istediğini tam olarak henüz çözmüş değilim ama Wilde, burada sıkıcı insanlara gün boyu tahammül etmenin güçlüğünden dem vuruyor olmalı. Aforizmaların her biri deneme yazmak için güzel bir esin kaynağı aynı zamanda. Wilde'ın aforizmalarından hoşuma giden birkaç örnek vereyim:
"Bana göre, sabah erkenden kahvaltısını edip şehre gidip treni yakalayan, ticaret aleminin tozlu, kasvetli atmosferinde kalan, akşam evine dönüp yemeğini yedikten sonra uykuya dalan işadamının hayatı bir kadırga kölesininkinden beterdir - zincirleri demir değil altındandır, o kadar."
"Hayat ciddiye alınmayacak kadar önemlidir."
"Çok çalışmayı, yapacak daha iyi bir işi olmayan insanların sığınağı olarak görürüm."
"Dua asla karşılık bulmamalıdır; Eğer bulursa dua olmaktan çıkar, muhabere olur."
"Tehlikeli olmayan bir fikir, fikir olarak nitelendirilmeyi bile hak etmez."
"Kamuoyu ancak fikirlerin olmadığı yerde var olur."
"Yoksulların gerçek trajedisi nefislerinden feragat etmek dışında hiçbir şeye güçlerinin yetmemesidir. Güzel nesneler gibi güzel günahlar da zenginlerin ayrıcalığıdır."
"Mutlu yaşamak için talihsizlikler gerekir."
"Aşk bütünüyle trajedidir."
İnternette Oscar Wilde'ın aforizmalarına kolaylıkla ulaşmak mümkün fakat okuduğum kitap onun düşünce dünyasını keşfetmek için pratik bir yol oldu benim için.
Yazarı hiç okumadım galiba? Benim de ilgimi çekebilir sanırım. Kitabın kapağı güzel değilmiş ama. :) Bu tarz kitaplar okursam kpssde de işime yarar mı acaba? Artık öyle garip Türkçe paragrafları geliyor ki okuyorum okuyorum anlamıyorum bazen. Tabi sınav stresi de biraz etkili oluyor. :)
YanıtlaSilOkumamış olabilirsin. Şiirleri, masal ve öyküleri var. Tek romanı Dorian Gray'in Portresi, severek okumuştum daha önce. Nasıl sorular geliyor pek bilmem ama KPSS de işine yarayacağını sanmam. Anlaması zor değil, hınzır ve basit cümlelerle düşündürüyor insanı:)
Sil