KATEGORİLER

2 Mayıs 2020 Cumartesi

KARANTİNA KORONA # 11

31.03.2020 tarih ve Karantina Korona - 5  başlıklı yazımda yurdumuzdaki Covid-19 kaynaklı toplam vefat eden kişilerin sayısı henüz 168 iken sahip olduğumuz genom yapısından hareketle toplam can kaybının 1.932 olacağını tahmin etmiştim. O zaman açıkça belirttiğim üzere, tahminim dünya genelindeki toplam vaka sayısının o tarihteki sayının iki katına çıkması kabulüyle yapılmıştı. Söz konusu yazımı yazdığım tarihte, dünyada tespit edilen toplam vaka sayısı 802.967 idi. 

02.05.2020 tarihi itibarıyla dünya genelinde Koronavirüse yakalanan kişilerin toplam sayısı 3.389.717 olmuştur. Diğer bir deyişle o günkü sayının 2,00 katına olarak gerçekleşeceğini düşündüğüm vaka sayısı 4,22 katına çıkmıştır. Buna göre 02.05.2020 tarihi itibarıyla Türkiye'de Covid-19'dan ötürü toplam can kaybı tahminim 1.932x(4,22/2,00) = 4.077 olarak güncellenmesi gerekir. Diğer taraftan bugün ülkemizde Covid-19'dan hayatını kaybedenlerin sayısı 3.258 olarak gerçekleşmiştir. Bir ay önce günde en çok kaybın 10 Nisan 2020 tarihinde 108 vefat olacağını tahmin etmişken bu rakam az bir farkla 16 Nisan'da 125 olarak gerçekleşmişti.  

Yine 31.03.2020 tarihinde dünyadaki toplam can kaybı 39.025 iken bugün 238.989 kişiye ulaşmıştır. 07.04.2020 tarihli Karantina Korona - 8 başlıklı yazımda dünya genelinde toplam vaka sayısının 4.500.000'u geçeceğini ve toplam can kaybının 250.000'i bulacağını tahmin etmiştim. 

Bilinmelidir ki benim hesapladığım bu rakamlara o tarihte inanmak hayli zordu ve can kayıpları her geçen gün artmaya devam ediyordu. Konusunda en uzman kişiler dahi ileriye dönük tahminde bulunamıyorlardı. Trump gibi bazı devlet başkanları o günlerde sadece ABD'deki can kaybının birkaç milyonu bulabileceğini dile getirmişler daha sonra bu sayıyı birkaç yüz bine düşürmüşlerdi. Kendimi yine de tahminlerimde başarılı buluyorum. Ve artık nihai duruma yönelik bir güncelleme yapıp bugünün tarihiyle bir not düşeyim. 

Şunu açıkça ifade edeyim, bir kısım can kayıplarının Covid-19 yerine başka nedenlere bağlanması sonucu etkilemeyecektir. Bu durumda Türkiye'de Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedecek vatandaşların toplam sayısının 5.414 olacağını tahmin ediyorum. 

Diğer taraftan dünyadaki toplam can kaybı sayısı bana son derece şaşırtıcı geliyor. Çünkü 07.04.2020 tarihli yazımdaki dünyadaki toplam vaka sayısı tahminim tutsa bile toplam can kaybı sayısı muhtemelen tahminlerimin üzerine çıkacağı anlaşılıyor. Bu farkı bazı devletlerin yanlış politikalarına bağlıyorum. Durum böyle olunca bana göre dünya genelinde Covid-19 sebebiyle 250.000 kişinin üzerinde gerçekleşecek her can kaybının sorumlusu bazı ülkelerin siyasi liderleri olacaktır.  

11 yorum:

  1. 5 000'i çok geçer. bir ayda günde 100 den 3000 olacak zaten. üstelik de rakamları az göstererek yani. dünya sağlık örgütü, açıklanan rakamları 10 ile çarpın diyor bir de zaten. çünkü, direk coronadan ölenleri sayıyorlar. yani şekeri kalbi olup da koronadan ölenleri saymıyolar, bizim ülkede yani, doktorlar, ölü sayısı daha fazla diyor. mayısta zaten beş bini geçeriz. haziran temmuz eylül sonbahar filan, 15 ila 25 bin diye tahmin edilmişti zaten bakalım. işallah olmaz tabiii :) bizim ülke gittikçe yükseliyor, dünya çapında vaka sayısında rekora doğru gidiyoruz, yedinciyiz dünyada, ölü sayısında da 12 idi galiba, dünya üzerinde en hızlı yükselen bizim ülke yaa, ingiltereyi geçeriz yakındaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deep o kadar pesimist olma. Bak ben bilimsel çalışma yapıyorum burada:) Çalışmamın temeli insanımızın genetik özelliklerine dayanıyor. Açın bakın Kaplan Diary'de yayınlamış olduğum Karantina Korona başlıklı makalelerimde sadece RNA'dan ibaret Covid-19'un, genetik özellikleri bakımından kendine yakın bulduğu hücreleri tercih edeceğinden ve onlara daha büyük hasar vereceğinden bahsetmiştim. İşin en başında melez ırk özelliğimizi dikkate alıp Covid-19'un bize yansıyabilecek olumsuz etkilerini incelemiştim.
      Önce dünyada vaka sayısının ne olacağına dair bir tahminde bulunmamıştım fakat o tarihteki vaka sayısının iki katına çıkması halinde Türkiye'de olası can kaybı sayısından bahsetmiştim. Yani kurduğum ilişki dünyadaki toplam vaka sayısı ile yurdumuzdaki toplam can kaybı arasındaydı. Dolayısıyla çalışmama güveniyorum:) Eylül ayına kadar 15-25 bin can kaybı olacağını söyleyenler bunu neye dayandırıyorlar bilmiyorum. Benim bildiğim, bugün bile yurdumuzda ve dünyada toplam can kaybının ne olacağına dair bilim adamlarının dile getirdiği bir tahmin bulunmuyor. Söylenen tek şey, salgının kontrol altında tutulduğu, yaramazlık yaparsak ikinci bir salgının geleceği. Bak sana iddialı bir şey daha söyleyeyim: İkinci, üçüncü salgın falan olmaz. Çin gibi bir ülkede can kaybı sayısını baskıcı rejimle, halkın kurallara uymasıyla kimse bana izah etmeye kalkmasın. Bir de sağlık sistemiz şöyle iyiydi, böyle başarılı sınav verdik demelerine de aldanmamak lazım. Genlerimize dua etsinler, günde üç bin beş bin kişi hayatını kaybetseydi görürdüm onların cakasını:)

      Sil
    2. :) yok yaa kişisel olarak keyfim yerinde. hatta pek mutluyum karantinadan. hiç böyle bir tatil yapmadıydım yani. ama tabii insanlar ölmesin. bu salgın için bir iki yıl sürer diyor avrupalı doktorlar. ve başka salgınlar da olabilecek diyorlar. bunun için stamina adlı bir projeye başladı, avrupa birliği, hayırlısı bakalıım :) daha fazla ölüm olmayışını koronaya borçluyuz yaa, terbiyeli bir virüsmüş, havadan geçseydi, yanmıştık. ah işallah yazın biter de denize filan gireriz dicem ama bu yıl için olanaksız görünüyor artık dışarda yemek yemek de bitti, çay kahve içmek de, işallah normale döneriiz :)

      Sil
    3. Deep, benim endişem bu işten yine birilerinin yolunu bulması. Biliyorsun sağlık falan hiç dinlemiyorlar. Yarın bir ilaç bulduk derler, aşı bulduk derler. Bu insanlara hiç inancım yok. Bence gün geçtikçe virüs etkisini kaybediyor. Bundan sonra korkarım VİRÜSZADELER piyasaya çıkacak ki bulaşıcı olmadıkları halde insanlara verdikleri zarar daha ağır olacak. Belki öldürmeyecekler ama sürüm sürüm süründürecekler insanları. Onlardan daha çok korkmak lazım:)

      Sil
  2. Bitmiyor bitmiyor en kısa zamanda kurtulsak ya

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabretmek lazım az daha. Ben diyeyim bir ay siz deyin iki ay:)

      Sil
  3. Bu virüste ölen sayılarını ön görmek çok zor .
    Umarım bir an önce biter virüs ve insanlar bilinçlenir hâlâ bilinçli olmayan insanlar var .
    Hayırlı ramazanlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Zaten bu yüzden kimse o konuya girmiyor. Ancak bazı şeyleri düşünmeden edemiyorsunuz. Her kafadan bir ses çıkıyor. İnsanlar bilinmeyen bir şeyleri daha çok merak ediyor. Bu virüs nereden çıktı, şimdiye kadar neden çıkmadı, birileri mi bunun ortaya çıkmasına alet oldu, neden bazı ülkelerde daha çok can alırken bazı ülkelere dokunmadı. İşte bu kaos içinde ben de naçizane Covid-19'un yayılmasında gen yapısının rol oynayabileceğine değindim. Daha sonra bunu ileri süren bilim adamları da oldu zaten.
      Size de hayırlı günler olsun:)

      Sil
  4. Taşıyıcı olup farkında olmayanlar tehlike arz ediyor. keşke herkese test kiti dağıtılabilse... ya da herkesi test olmaya çağırsalar teker teker. Bunun dışında herkesin kendini iyi koruması ve kollaması mecbur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle! Bu yüzden eğer bu nefes ve temas yoluyla insandan insana kolaylıkla bulaşabiliyorsa küresel bazda virüsün kontrol altına alabileceğini sanmıyorum. Bence kontrol virüste. Canı istediği ülkelerde istediği süre, istediği kadar can alıp kalkacak ortalıktan ve yerini bir başkasına bırakacak. Çünkü güya önlem alıyoruz salgın için, tv lerde görüyoruz bunu ne kadar başarabildiğimizi. İlaç, aşı deseniz yok henüz öyle bir şey.
      Sözün kısası, hızını alınca virüs ya mutasyona uğrayıp insana etkisi kalmayacak ya da yok olup gidecek. Aynı, öncekilerde olduğu gibi.

      Sil