KATEGORİLER

18 Mart 2021 Perşembe

SICAK TANRIDAN SOĞUK EKMEK - VEYSEL DİKMEN


Kitabın Adı: Sıcak Tanrıdan Soğuk Ekmek

Yazar: Veysel Dikmen

Sayfa Sayısı: 155

Yayınevi: Cem Yayınevi

Türü: Roman

Sıcak Tanrıdan Soğuk Ekmek, Veysel Dikmen'in 1998 yılında yayımlanan ilk romanı. 1950 Ayaş/Ankara doğumlu, yoksul bir ailenin çocuğu olan yazar, A.Ü Siyasal Bilgiler fakültesini bitirmiş. 2000 yılında yayımlanan Babilonya Şarkıları adında bir de şiir kitabı var.

Anlaması ve anlatması zor, içerik bakımından kuvvetli, sorgulayıcı ve güçlü ifade tarzıyla ayırt edilen fakat edebiyat dünyasında hak ettiği yeri alamadığını düşündüğüm bir kitap. Yazar, bu kitabını, sevgi için insanlığa, yaşam için Tanrı'ya yöneltilmiş bir manifesto olarak tanımlıyor. 

Yaşadığımız dünyada, yalnızlık, eşitsizlik ve sevgisizlik kavramlarının felsefi ve psikolojik yönden işlendiği, insanı düşünmeye zorlayan bir eser. Alıntı yapılacak yüzlerce cümleye sahip roman, tarihsel, sosyal, mitolojik ve dinsel öğelerle zenginleştirilirken, olaylar görünenden farklı ve sarsıcı bir şekilde ele alınıyor. 

Tek tük yazım hataları rahatsız edici boyutta değil. Ancak eserin anlaşılmasını zorlaştıran husus bölümler arasındaki kopukluk ve bu sebeple bütünlüğün bozulması. Kitabın sonuna doğru olay örgüsü tamamlanmış olsa da olay ve kişilerin kavranmasında okur zorlanıyor. 

"Kendi sonuna çılgınca koşan böyle bir dünyada gittikçe yalnızlaşan insan, gerçek insan olamamanın utancını mı, yoksa Tanrıya benzemenin gizli bir gururunu mu taşıyor? İnsanlar, bunca acıya, bunca yalnızlığa ve sonu gölgeli bir hiçliğe tanık olsunlar diye mi Tanrı, oğlunu çarmıha gerdirdi? İsa'nın kollarından damlayan kanın mı insanlığın yüreğini yıkamasını istedi?

"Eşitsizlik, sıcak Tanrı'dan yeryüzüne gönderilmiş soğuk bir ekmekti. Böylece Tanrı, insanının bedenini doyurabildi, ruhunu değil. Ve bu eşitsizliğin var ettiği dünya da artık Tanrı'nın dünyası değildi..."

"Yeryüzünde ödenmesi mümkün olmayan tek borç yaşamımızdan çalınıp alınanlardır... Yaşamda hiçbir şey kendimize ait değildir sanki. Yaşanılmamış ya da yarım bırakılmış o kadar çok şey var ki geride... İnsanların ölümünden çıkar sağlayanlarla paranın elini kolunu sallayarak dolaştığı günümüz dünyasında insanoğlu, gerçekten mutlu olmayı düşünüyorsa ya Tanrısını, ya da yazgısını değiştirmek zorundadır..."

Yoksul bir ailenin çocuğu olan kahramanımızın çıktığı hayat serüveninde yaşadığı olaylar, savaşın ve darbelerin etkisiyle bir yerden bir yere sürüklenişi ve nihayetinde bir ruh ve sinir hastalıkları kliniğinde son bulan öyküsünü okumayı ağırlaştıran yönleriyle birlikte zevkle okurken satır aralarında dile getirilen pek çok düşüncede kendimi bulduğumu söyleyebilirim. Kitapçılarda ya da internette yenisi yok sanırım, sahaflarda ikinci el mevcut. Bu tür sarsıcı romanlardan hoşlananlara ısrarla öneririm. Bununla birlikte hafif tarz romanları sevenlerin yarıda bırakacaklarına eminim. 

13 yorum:

  1. düşünen ve araştıranların vardığı nokta ya tanrısını ya yazgısını.kitap bilgisi için teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Sanki kitabı okudum, o hissi aldım şu anda, ve çok iyi anladığımı, "bu tanrıyla" olmuyor getçekten, bir yerlerde bir halka yanlış olmuş, zincir bozuk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okurken bende de aynı his uyandı. Muhtemelen yarıya kadar okumuş olabilirim daha önce de. Sorularıyla düşündüren bir kitap:)

      Sil
  3. Belki de bahsettiğiniz bölümler arası kopukluklar yüzünden hak ettiği yeri bulamayan bir yazar ve kitaptır. Baktığınızda onlarca, yüzlerce yazar var ve belki de her şeyi tam yapanlar hak ettiği yeri buluyor :-) Öneri için sağolun 🙏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fikirdeyim. Öyle ki, kitabı alıp yeniden düzenlemek geçti içimden. Eğer okuru rahatsız eden bir yönü varsa eserin, asla hak ettiği değeri bulamıyor. Bu açıdan yazar adına üzüldüğümü söyleyebilirim. Siz de sağ olun, teşekkür ederim:)

      Sil
  4. Yaklaşık bir yıldan beri elimin altındaydı, keşke daha önce okusaydım dedim ben de:) Belki yeni baskısı çıkabilir, o zaman okursunuz.

    YanıtlaSil
  5. Yalnız kitabın ismi dahi ilgimi tek başına çekmeyi başardı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, soğuk ekmekle eşitsizliği vurguluyor:)

      Sil
  6. Dolu dolu bir kitaba benziyor. Alıntılar da çok hoş.

    YanıtlaSil
  7. ayaşlı ve siyasallı olması iyimiş :)

    YanıtlaSil