KATEGORİLER

31 Mart 2021 Çarşamba

KUŞLAR YASINA GİDER - HASAN ALİ TOPTAŞ


Kitabın Adı: Kuşlar Yasına Gider

Yazar: Hasan Ali TOPTAŞ

Sayfa Sayısı: 248

Yayınevi: Everest Yayınları

Türü: Roman

Okuduğum üçüncü Hasan Ali Toptaş Romanı. Daha önce okuduğum "Gölgesizler" ve "Bin Hüzünlü Haz" romanlarına kıyasla anlaşılması daha kolay ve herkesin rahatlıkla okuyabileceği sürükleyici bir eser. Yazarın bu romanında da alıştığımız kelime oyunları ve aforizmalar mevcut fakat soyut ve fantastik öğelere nispeten daha az yer vermiş. Romanın olay örgüsü ve kurgusu, kişi ve yer betimlemeleri mükemmel. Beni biraz rahatsız eden tek yönü ise (farklı bir üslûp denemek istemesinden olsa gerek) gereksiz yere bol miktarda zamir kullanması.

"İşte o vakit (ben) afalladım haliyle, gördüklerim hayal değil, bu at resmen kanlı canlı, dedim kendi kendime." Buna benzer cümlelerde gereksiz gördüğüm zamirleri kaldırdığımda kulağıma çok daha hoş bir tat bıraktığını fark ediyorum okurken. 

Eserde çoğuna ilk kez rastladığım, çok sayıda halk ağzından sözcükler kullanılmış: Çokuşmak (üst üste yığılmak, üşüşmek), göynümek (yanacak derecede ısınmak, kumaşın ateş karşısında hafifçe sararması), hembembe sekmek (boş boş gezmek) gibi.   

Hoşuma giden bir husus, olayın geçtiği Ankara'da ve seyahat güzergâhlarında bazı sokakların, kasaba ve köylerin bildiğim yerler olmasıydı. Yazar, adeta hayatını anlatıyor kitabında. Bu kanıya varmamın sebebi kahramanın bir yazar ve onun ailesinin de yazarın memleketi olan Denizli'de yaşıyor olması. Ancak Toptaş, sorulduğunda bunun otobiyografik bir roman olmadığını söylemiş. 

Baba oğul arasındaki ilişkiyi sade ve destansı bir dille anlatıyor yazar romanında. Yıllarca uzun yol şoförlüğü yapan Aziz, trafik kazası sonucunda ayağını kaybeder. Eryaman'da oturan evli ve Ayperi adındaki küçük bir kızı olan kahramanımız, babasının bitmek bilmeyen rahatsızlığı boyunca Ankara-Denizli arasında mekik dokumaktadır. Romanın başkahramanı aynı zamanda anlatıcı konumundaki yazar, babası dışında, annesinin, Denizli'nin Çal ilçesinde yaşayan yakın akrabalarının karakter tasvirlerini ustalıkla aktarıyor okura. Baba sevgisi ve aile bağlarını öne çıkaran kitap, insanı adeta olayların içine çekiyor. Gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim bir eser. 

"Babalar, alınlarımıza yazılmış yalnızlıklardır."

"Zaten o yıllarda burnumuzun ucunda gezinen bir mazot kokusuydu babam. kulağımızda çınlayan uzak bir motor sesiydi ve az evvel dediğim gibi, gitti mi gelmek bilmezdi bir türlü."

79600

16 yorum:

  1. Resim kitap kapağı mı bilmiyorum ama çok ilgimi çekti.Anlatiminiza göre de baya güzel bir konu benim için. Filmi bile yapılabilir aslında. Çok teşekkür ederim, listeme ekleyip okumak isterim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, kitabın kapağı aynı resimdeki gibi. Konu da anlatım da çok güzel. Filmi yapımı için çalışmalar devam ederken yazarın bir skandala karışması sebebiyle film projesi iptal edilmiş. Ama toplumun tepkisi kalktığında bir gün mutlaka filme çekilecektir roman. Ben teşekkür ederim:)

      Sil
    2. Bu kitaptı demek, şimdi anladım..

      Sil
  2. Yazarın okumadığım kitaplarından biri. Üslubunu güzel tahlil etmişsiniz. Emeğinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Edebi değeri olan bir kitap. Yazarın kullandığı üslûp ve dilimize olan hakimiyeti gerçekten takdire şayan. Diğer kitapları bazıları için ağır olabilir ama bu romanında oldukça sade bir dil kullanmış. Tavsiye ederim, teşekkürler:)

      Sil
  3. Tacizleri ile gündeme gelmeyeydi iyiydi :-( Onca sevdiğim satıra gönül buruk bakıyorum şimdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böylesine güçlü bir kalemin tacizlerle gündeme gelmesi çok kötü. Usta yazar olmanın bir gereği midir, kusur sahibi olmak, zaman zaman düşünmüyor değilim. Yazarı ne olursa olsun, kitaplarını övmekten geri duramıyor insan. Garip bir paradoks:)

      Sil
  4. Okumadığım bir yazar ama kitap güzel gibi. Bir de kitabın kapağı çok güzelmiş. Kitap seçerken beni etkileyen unsurlardandır kapakları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim çok hoşuma gitti. Son zamanlarda okuduğum kitaplar arasında belli bir yeri olacak. Usta bir kalem, okumanızı önerebilirim rahatlıkla. Evet, kapağı da ilginç, teşekkürler:)

      Sil
  5. gölgesizlerden sonra bunu okumayı düşünüyordum ben de. en iyi romanı diyorlar bunun için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diğer romanlarına göre en "light" olanı. Herkesin kolayca anlayıp sevebileceği türden. Okursan pişman olmazsın bence:)

      Sil
  6. yazıların sağ altındaki rakamlar nedir? bazı yazılarda var bazılarında yok :)

    YanıtlaSil