KATEGORİLER

13 Şubat 2016 Cumartesi

13/02/2016 Cumartesi, Tire

Hava durumu yine aynı, sabah çiseleyen yağmur, daha sonra güneşin yükselmesi. Yine çalışma yok. Bu sefer Kadir'i aradım. Yerler çamurlu olduğu için çalışamamışlar yine. Olsun varsın, yapacak bir şey yok.

Adolf Hitler'in "Kavgam" isimli kitabını okumaya başladım. Bu kitabı bütün iş adamları okumuş zamanında. O yüzden merak ediyordum. Tire'nin dev! AVM si girişinde kurulan reyondan aldığımız kitaplardan biriydi. Ben Atatürk'ün "Nutuk" benzeri bir kitap beklerken ilk şoku yaşadım. Çünkü okuduğum kitap Hitler'in doğumundan sonraki gençlik yıllarını anlatıyor. Babasının onun memur olması için verdiği mücadele ile onun memur olmamak için gösterdiği direnci okumakla başladık bakalım. Burjuvaziyi eleştirirken onun doğurduğu sosyal demokrasi ve sendikacılığı da yerden yere vuruyor.

"Bazı kimseler vardır ki, bunlar hiç durmadan kitap okurlar. Okuduklarından bir netice çıkarmaksızın devamlı okuyup dururlar. Bu kimselerde bir yığın bilgi vardır. Fakat beyinleri bu bilgileri bir esasa göre tasnif edip değerlendiremez. Bir kitabın bütün içeriğini adeta ezberlerler. Kabiliyetleri okudukları kitabın içinden ayrıntıyı atıp esası  zihinlerinde tutmaya ve bu bilgi özünü ilerde kullanmaya yetmez."  İnanılması zor ama yukarıdaki sözler tüm zamanların en acımasız diktatörü  Adolf Hitler'e ait. Bakıyorum, bazıları ayda on beş kitap okuyor demiştim geçen gün. Gıpta etmiştim onlara. Oysa çok kitap okumanın bir marifet olmadığını, önemli olanın okuduklarımızdan bir netice çıkarmak olduğunu söylüyor Hitler. Bu görüşe  ben de katılıyorum. Onca kitap okumak nedir ki, bir şeyler öğrenemiyor ve değiştiremiyorsak eğer!

Kadir'e telefon ettim. Tavuklar yumurtlamaya başlamış. Benim için de ayır dedim. Tamam, abi dedi. Çalışma yok bugün de. Akşam Şehir Kulübünde Galatasaray maçını seyrettik Ali ve kardeşi ile birlikte. Galatasaray 2-0 mağlupken kalktık sofradan. Keyif aldım. Kızım aramış. Gürültüden olsa gerek duyamadım. Ben aradım onu daha sonra. Dört arkadaş Narlıdere'de eğleniyorlarmış ismini anlamadığım bir yerde. Gençlik işte...

2 yorum: