KATEGORİLER

17 Şubat 2016 Çarşamba

16/02/2016 Salı, İzmir

Yola çıkmadan önce yaylaya uğrayıp işçilerin haftalıklarını verdim. Döndüğümde eşim de fizik tedaviden eve yeni gelmişti. Öğlene doğru çıktık yola birlikte. 

İzmir'e vardığımızda avukatla buluşmaya birkaç saat vaktimiz vardı. Eşim alışveriş yaparken ben de ona eşlik ettim. Ev tekstili ve züccaciye dükkanları ne kadar da çoğalmış, şaşırdım. Yan yana değilse bile iki dükkandan biri ev tekstili ya da züccaciyeci. Madam Coco, English Home ve onların benzerleri aslında yerli malı satan tekstil kuruluşları. Marka isimleri yabancı olunca halkımız daha bir teveccüh gösteriyor olmalı. Hemen onların yanında, ürün dağılımı aşağı yukarı aynı olan Menderes Tekstilin dükkanı var, Hem Türkiye'nin en büyük 58. ihracatçı firması olması hem de değiştirmek gereği görmedikleri Türkçe marka ismi ile dikkatimi çekiyor.

Kafe/pastahane tarzında hizmet veren ve İzmir'de pek çok şubesi bulunan Site Unlu Mamulleri Güzelyalı şubesinin önünden geçerken vitrindeki pastalar ilgimizi çekiyor. Adeta bir heykeltıraş ustalığında süslenen pastalar ve envayı çeşit tatlılar hayrete düşürüyor bizi. Hakikaten aşmış kendilerini bunlar, Diyeti, rejimi unutup içeri girdik ve birer fındık krokanlı cup yemekten kendimizi alamadık.  

Bugün önemli bir gündü bizim için. Kiradaki evimizi avukatımız sayesinde boşaltıp belalı kiracımızdan teslim aldık nihayet. Yine de bir ay on günlük kira bedeli verilmediğinden ibralaşma yapılamadı. Evi boş görmek bile sevindirdi bizi. Ödemediklerini ise Allah'a havale edeceğiz muhtemelen. Dava açmaya kalksak alacağımızdan daha fazla parayı avukata vermek durumunda kalacağız. Kaldı ki tahliye ettirmek bile iki kira parasına mal oldu bize.

Bu akşam kızımda kalıp yarın sabah erkenden Tire'ye dönmeyi düşünüyoruz.  




2 yorum:

  1. Evet, ne yazık ki Türkçe ismi olan markalar fazla ilgi görmüyor. Bir taraftan Türkçeye ve yerli ürünlere karşı küçümseme yaşarken, bir taraftan da batı düşmanlığı... En muhafazakar olduğunu söyleyenler, yabancı markalardan vazgeçemeyenlerin ta kendisi.
    Kültür yozlşamasının yansımaları sanırım bütün bunlar..
    En azından kiracıdan kurtulmuşsunuz, bu da iyi bir şey.
    Selamlar

    YanıtlaSil
  2. Eskiden herkesin tanıdığı bir marka olan Ören Bayan vardı. Şimdi, Madam Coco yerine Bayan Neriman, English Home yerine Türk Evi denilse aynı etkiyi yaratmaz herhalde. Bu da geriye doğru gittiğimizin bir göstergesi değil mi?
    Evet, kiracımız kafayı yedirecek cinstendi. Teşekkürler:)

    YanıtlaSil