KATEGORİLER

12 Şubat 2016 Cuma

Mahrem - Elif Şafak


Kitabın Adı: MAHREM
Yazar: Elif ŞAFAK (1971, Salzburg)

Sayfa Sayısı: 287
Yayınevi: Metis Yayınları, Doğan Kitap
Basım Yılı: I. Baskı. Ağustos 2000, İstanbul
Türü: Postmodern Roman

Kitap Hakkında: Öncelikle romanın türü ilgimi çekiyor. Geçmiş tarihin olaylarını konu alması sebebiyle, kitabın türünü "tarihi roman" olarak tanımlayanlar olsa da, ben bu görüşte değilim. Roman gerçeği anlatmaktan ziyade anlam çoğulluğunu hedeflemiştir. Seçtiği karakterlerde uç noktaları tercih eden yazar, kelime oyunlarıyla okuyucunun hayal dünyasına hitap ediyor. Bu özellikleri ile romanın türü "Postmodern Roman" sınıfına girmektedir. 2000 yılında Türkiye Yazarlar Birliğinin "En İyi Roman" ödülünü kazanan kitap, Elif Şafak'ın üçüncü romanıdır. İlk olarak Metis Yayınlarınca çıkarılan roman, Şubat 2010'da Doğan Kitap tarafından yeniden yayınlanmıştır.   

Mahrem, yazarın güçlü anlatımı ile bir masal kıvamında kaleme alınmıştır. Adeta zaman tüneli içinde gidip gelerek, üç yüz yıldan daha uzun bir zaman diliminde İstanbul'un Cihangir semtinden Fransa'ya, Pera'dan Sibirya çöllerine savuruyor okuyucuyu. Romanın kahramanları Pera'da saydam yüzlü Keramet Mumi Keşke Memiş Efendi, Cihangir'de cüce Be-Ce iken, başkahraman, olayları birinci ağızdan aktaran Be-Ce'nin sevgilisi insan azmanı aşırı kilolu genç bir bayandır. Kitapta her şey aşırılık üzerine kurgulanmış. Yazar, her yaşamın bir mahrem tarafı, her canlının da kendine özgü bir bakış açısı olduğundan hareketle sıra dışı bakışlarla mahremiyet perdesini aralıyor. Romandan bahsederken Be-Ce'nin Cihangir'deki Hayalifener Apartmanında  kaleme aldığı "Nazar" sözlüğünü anmadan geçemeyiz. Sevgilisinin ona ilham kaynağı olduğu ilginç sözlüğünde Be-Ce, kelimelere kah tarihten örnekler veriyor kah   onlara farklı anlamlar yükleyip felsefi boyut kazandırıyor.

Bazen düşündüren, bazen eğlendiren romanın sayfalarını çevirirken karşınıza ne çıkacağını kestiremiyorsunuz. Be-Ce'nin sevgilisi şişman kız, kendisinin önlenemez yemek yeme serüvenini ve kilolarından duyduğu rahatsızlığı hiçbir komplekse girmeden o kadar güzel anlatmış ki.

Evet, özünde bir masal okuyorsunuz. Yazarın hayal gücünü bu kadar marifetli bir anlatımla ortaya koyması okuyucuyu şaşırtıyor ve kitabı okunası kılıyor.

      

8 yorum:

  1. şu Elif Şafak'ı bi türlü sevemedim ben :/ ama konusu güzel bir şeye benziyor, belki bununla bir şans daha verebilirim :)

    YanıtlaSil
  2. Mahrem, diğer Elif Şafak romanlarından çok farklı. Daha önce Aşk, Ustam ve Ben romanlarını okumuştum. Akıcı bir üslubunun yanı sıra oldukça bilgilendiriciydi. Şimdi elimde yine bir Elif Şafak kitabı olan İskender var. Eşim onu da beğenmiş. Ama ben ondan önce Hitler'in "Kavgam" kitabını okumak istiyorum. Elif Şafak'ın hangi kitabını sevmediniz bak merak ettim şimdi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşk ve Siyah Süt'ü okumuştum ve beni çok da tatmin etmemişti :/ böyle diyorsanız bi de bu kitabı deneyebilirim :)

      Sil
  3. Kitapta anlatılanlarla ilgili çok detaya girmiyorum aslında. Yazdıklarım sadece bende kalan izleri :)

    YanıtlaSil