KATEGORİLER

20 Haziran 2016 Pazartesi

AMÉLIE, MON AMOUR


Yok arkadaş olmayacak bu böyle... Hiç uyumadan, hiç çalışmadan hep bu müziği dinleyeyim. Hangi sihirli eller hangi duygularla dökmüş bunu notaya... Allah'ım al canımı.. Benden başka bir şey isteme. Bir şey de istemiyorum senden. Müsaade et sadece. Hep dinleyim bu müziği defalarca... Bir ömür boyu değil, sonsuza kadar. Nedir bu duygu seli...

Tam normale döndüm derken küçük bir prensesin yıl sonu okul gösterisinin müziği olarak çıktı karşıma.

Nedir beni bu kadar etkileyen? Üstelik bende özel bir hatırası da yok iken. Hani ilk sevgilimle birlikte falanca yerde dinlemiş olsak yürek titreten bir anlamı olacak, anlarım. Filmini üç kez izledim. Üç bin kez daha izlesem sıkılmam. Film de güzel, Amélie'nin muzip bakışları da. Ben bu kıza aşık mı oldum yoksa besteci Yann Tiersen'in notalarına mı? Film 2001 yılında yönetmen Jean Pierre Jeunet tarafından çekilmiş. Müziğine akordeonun ve piyanonun hüzünlü neşesini katmış...

Yann Tiersen 23 Haziran 1970'te Fransa'nın Brest kentinde doğmuş. Her şeyini öğrenmek istiyorum bu adamın. Ne yemiş ne içmiş, ne görmüş. Doğduğu şehirde yirmi metreye yakın gel-gitler yaşanıyormuş. Bu sebep mi ola böyle güzel melodileri çıkarmasına?

Kısa film müzikleri yapmış. 1998 yılında yaptığı üçüncü albümü ile ünlenmiş. Dinliyorum, çok güzel ama Amelie (Le fabuleux d'Amélie Poulain) filmi için yaptığı müziğin yerini tutmuyor. "Good bye Lenin" ve diğer albümlerinde de aynı tadı alamıyorum. Benim aşkım Amélie!

Amélie'nin resmine bakıyorum. O da bana bakıyor. Hem de bir hınzırlık yapmış da, saklamasını beceremiyor gözlerinde. Kısa kesim saçları özensiz. Olsun yakışmış ona. Kırmızı elbisesi gibi...

Sadece beni mi etkiliyor bu müzik? Hayır sadece beni değil elbette. Merak ediyorum bu harika müzik hakkında insanlar ne düşünüyor?
"Kadıköy vapuruna gelinlik gibi yakışan albüm" demiş biri. Sıkıcı bir işi bitirmeye ilaç... Dinlendiren, mutlu eden, huzur veren, tedavi edici özelliğe sahip. Güzel hayaller, hüzne de mutluluğa da uyan, tadına doyum olmayan anti-depresan. Ürpertiyle karışık bir mutluluk yaşatan, mekanı dolduran, çikolata yemiş gibi mutlu eden, tapılası, saygıyla eğilesi, insanın içini burkan, tatlı hüzün yaşatan, dünyanın en şanssız insanı hissettiğin zaman, dinlenesi. Sokakta karlar arasında dans etmeye zorlayan, dinlerken dudaklarının vişne rengi olmasını sağlayan, passiflora etkisi yaratan, çikolata fondü, bu geceki çıldırma faslımın sorumlusu, kıza aşık olmama karar verdiren, karda t-shirt ile yürüten, Paris'te bir sokakta Amelie ile yürüyormuş hissine kaptıran, doktor reçetelerine sakinleştirici olarak girmesi gereken, yaşama sevinci, sebepsiz mutlu eden, huzur dolu, banyoda dinlerken çıkmak istemeyeceğiniz, her duyguya yer verecek kadar geniş nota aralığına sahip.

Yorumlardan biri ise tam olarak koymuş ortaya Amélie'nin büyüsünü:

Bazı müzikler vardır, kendisine ait bir anısı yoksa bir şey hissettirmez,
Bazı müzikler vardır, tek başına dinlenince zevk vermez,
Bir de Amélie'nin müzikleri... Tek başına huzur verir,
Sokakta dinlerken herkes durmuş, bir tek siz yürüyormuş hissini uyandırır,
Kendisi anıyı yaratır, anın değeri müzikten gelir,
Gözleriniz kapalı dinlerken, gözleriniz açıkken gördüklerinizden kat kat güzel şeyler görmenizi sağlar,
Karanlık bir odayı görünmeyen bir ışıkla doldurur,
Dinlenmezse büyük kayıptır.

1 Nisan 2016'da düşmüştü başıma Amélie' ateşi ilk kez burada.  Bakalım kaç kez daha düşecek!
Tanıştırayım; İşte benim cin bakışlı Amélie'm. 

12 yorum:

  1. Bu filmi de müziklerini de çok severim :)

    YanıtlaSil
  2. O küçük kız benim galibaa :) gerçekten güzel bir şarkı filmide en yakın Zaman'da izliycem :))

    YanıtlaSil
  3. Çok da küçük sayılmaz:) O cin bakışlarına tav oldum ben...

    YanıtlaSil
  4. Sevgili Kaystros Tyrha, zihni zehir kızım Doğa'nın kullandığı isim.Sene sonu bale gösterisindeki küçük kız yani ;) İsimden dolayı bir karışıklık oldu sanırım.Size teşekkür etmek istedi esinlenmenize sebep olduğu için.Öyle güzel ve heyecanlı anlatmışsınız ki, kızımla ilk fırsatta izleyeceğiz filmi.Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa, benim için sürpriz oldu:) Bilemedim ben. Kukla bale show'un Amelie'si Doğa'dan başka kimse olamaz. :) Amelie filmini en kısa zamanda seyredin. Çok eğlenceli, hem de eğitici. Sevgi'yle kalın:)

      Sil
  5. amelie, çok güzel film. 2000'lerin en iyilerinden. müziğinin ve tiersenin seveni de çok evet ya türkiyede. böyle filmler lazım bizim ülkeye çok fena halde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun yıllar bu film müziği unutulmayacak:) Çok doğru.

      Sil
  6. Sanırım yıl sonu gösterisi çoktan olup bitmiştir. Başarılar dilesem geç olacak.

    Müzik nasıl bir şeyse bir ezgi birilerini başka bir ezgi bir başkalarını çok derinden etkiliyor. Bu filmin müzikleri de iyidir. Ama sizdeki etkisi çok derin olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gösterinin kahramanı blog arkadaşım Aytül hanımın kızı Doğa. Zihni zehir isimli bloğun sahibesiymiş :) Ben de sonradan öğrendim. Gösteriden Aytül Hanımın facebook paylaşımından haberdar olmuştum.
      Evet bazı müzik, bazı yazı ve bazı filmlerin etkisi bende çok derin oluyor. Aşırı duygusalım galiba :)

      Sil
  7. En sevdiğim film olduğunu söylesem yalan olmaz her halde. Müzik deyince de bu ara fena halde nermina memedova ve benzeri azeri türkülerine kafayı takmış durumdayım ;) Bir de bu ve türevleri (başka nasıl adlandıracağımı bilemedim) var tabi;
    https://www.youtube.com/watch?v=kNmi9AsTh4w&list=RDkNmi9AsTh4w

    YanıtlaSil