KATEGORİLER

3 Ocak 2017 Salı

SOĞUK

02/01/2017 Pazartesi, Tire

Eğer söylenenler doğruysa son yirmi yılın en sert kışını yaşıyoruz. Ekiple birlikte bahçe kapısına vardık. Zincirini kopartıp demir parmaklıklara tırmanan Zeytin'in sevinci görülmeye değerdi. İyice irileştiğinden artık zincir kelepçesi dayandıramıyorum. Kapıyı açar açmaz süratle oradan oraya koşmaya başladı. Son sürat üzerime gelirken ani bir hareketle yanımdan geçiyor. Bazen çarpışmamak için aynı yöne kaçıyoruz. Bütün gücüyle ayaklarıma bindiriyor. Eğer ayaklarım sağlam basıyorsa düşen o oluyor, aksi takdirde beni düşürüyor. İlk olarak kontrol ettiğim su kabının içindeki su tamamen donmuş. Onun için getirdiğim taze suyu ağzını şapırdatarak içiyor.

Sabah elbirliğiyle işe girişiyoruz. Yılbaşı gecesinden kalan süsleri ve çam ağacını kaldırılıp depoya koyuyoruz. Tuvaletlerdeki lavabolar donmuş. Neyse ki çeşmeler akıyor. Alt taraftaki helezon şeklindeki plastik gideri kıvırarak sifon yapmışlar. Bu güzel düşünce sayesinde lavaboya kaynar su döktükten sonra donu çözmem kolaylaşıyor. Kadınlara ait tuvaletlerin birinin vana ve boruları tam da yılbaşı gecesi donmuştu. Bugün diğeri de donuyor. Bütün gün don çözmeye çalışıyoruz.

Öğleden sonra ilk misafirlerimiz geliyor. Tepemizdeki güneş havanın biraz olsun ısınacağını gösterir gibi. Öyle ki gelen konuklar yanan şömineyi bırakıp çaylarını terasta içmeyi tercih ediyorlar. Yerdeki buzlar henüz duruyor. Masaların üzerinde pasta şeklinde kar kalıpları ağır ağır kaymaya başlamış. 

Güneşin etkisi çabuk geçiyor. Dışarıda durulacak gibi değil. Şömine sobamız koca ceviz kütüklerini yutuyor. Depodan baltayı alıp odun hazırlamayı düşünüyorum. Hüseyin kütükleri çok uzun kesmiş. Bu yüzden baltayla parçalamak oldukça zor. Alışkın olmadığım bu iş belimin ağrımasına yol açıyor. Yine de bir araba odun hazırlıyorum. Çalışmanın etkisi ile hava sıcaklığı birden artmış gibi geliyor.

Yazacak çok şey var ama istek yok bu aralar. Televizyon haber kanallarında hükümet yalakaları ve hükümet düşmanlarının söz düellolarını izliyorum. Terörü konuşuyorlar...

6 yorum:

  1. Suların donmasından odun kesmeye... Yayla kışı... Okurduk da bire bir yaşayanın kaleminden hiç okumamıştık galiba...

    Buralar don, buz içinde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eli kalemden başka bir şey tutmayan biri olarak soyunmadığım iş kalmadı iki senedir:)) İş başa düşünce her şey yapılıyor. Diğer bir nedenim acaba yapabilir miyim? sorusuna aradığım cevap. Bir başka neden böyle sıradan işleri yapan kişilerin sanki sadece kendileri yapabilirmiş gibi havaya girmeleri...
      Sonuç itibarıyla bir taşla bakın kaç tane kuş vurmuş oluyorum:))
      Ülke geneli soğuk bir kış geçiriyor. Olumsuz hava ve yol koşulları bizim işleri de olumsuz etkiliyor.

      Sil
  2. Televizyonu açmıyorum. Bütün çerçöpü evin dışına atmaya karar verdim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin yaptığınız en iyisi. Televizyondakiler de hep kendi aralarında konuşuyorlar zaten. İnsan bir de bizim fikrimizi alır değil mi?:) Bir arkadaşın lafı çok doğruydu. Önce alevi harlıyorlar, sonra sözde söndürmeye çalışıyorlar.

      Sil
  3. Genel olarak Türkiye'de aşırı bir soğuk var bu yıl. İzmir'de donuyorum ben mesela ki hiç bu kadar soğuk olduğunu hatırlamıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Sibirya oldu memleket. Yeter artık yaz gelsin, kemiklerimiz ısınsın gari:)

      Sil