KATEGORİLER

18 Aralık 2019 Çarşamba

AĞAÇ EV SOHBETLERİ # 16

Ağaç Ev Sohbetlerinin bu hafta 16. sı. Sohbet konusu açan sevgili Yürüyen Balık'tan. Sorusu şu:

"Eline seyahat etme fırsatı geçti, bunu hangi ülke ile değerlendirirdin?"


Üç kıtada yirmi civarında ülkeye seyahat ettim. Kendine has özellik ve güzelliklere sahip bu ülkelerden her birinin tarihi, kültürü ve mimarisi etkiledi beni fakat yine de Sezen Aksu'nun söylediği gibi kalbim Ege'de kaldı. Singapur'u, Tayland'ı gördüm de burnumun dibindeki Yunanistan'ı görmek, o Anthony Quinn'in "Akdenizli" filmindeki kır kahvelerinde denizi seyrederken "Zorba" nın ezgilerini dinlemek, tavernalarında eşsiz Akdeniz mezeleri eşliğinde ouzomu içip porselen tabakları keyifle kırmak nasip olmadı. İlk fırsatta görmek istediğim ülke Yunanistan, komşu, milli kurtarıcımız Mustafa Kemal Atatürk'ümüzün doğduğu şehir Selanik, tarihin beşiği Atina, eşimin atalarının yaşadığı topraklar Karaferiye (Veria) ve diğer şehirleri, kasabaları, köyleri...

Bir hakkım daha varsa eğer, ata toprağı Girit, Hanya, Kandiye... "Ela na pame Hanya" (Haydi Hanya'ya gidelim) türküleriyle çocukluğumu hatırladığım Hanya. Ecdadımın türlü acılarla terk etmek zorunda olduğu topraklar...

Ondan sonra gelir diğerleri, Barselona, Güney Amerika ülkeleri ve elbette Küba. Selâm olsun görmek istediğim o güzel topraklara...

10 yorum:

  1. Giritli kelimesini duydum akan sular durdu :) Bundan bir hikaye çıkmazsa ayıp artık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi bakalım:) "Dedemin İnsanları" çok etkilemişti beni.

      Sil
  2. Umarım en kısa zamanda gidersin istediğin her yere :)
    Böyle bahsedince ben de görmek istiyorum atalarımın yaşadığı yerleri, Bulgaristan'a gitmek kısmet olur umarım bana, keşke daha geç gelselermiş ama işte vatan sevgisi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İçilecek suyum varsa oralarda giderim:) Girit, Balkan ülkeleri bana daha yakın geliyor. Kan çekiyor olmalı:) Siz de görürsünüz umarım ata topraklarını en kısa zamanda.

      Sil
  3. Yunanistan'ı ben de çok merak ederken üst üste 2 yıl gitme fırsatı çıktı. Selanik ve tavernalar... Off. Anlatılmaz, yaşanır. Özellikle yemekler, mezeler. Tabak kırma olayı yasaklanmış yalnız:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel:) Yasak masak dinlemem, o tabakları kırmazsam gözüm açık gider:))

      Sil
  4. yunan adaları turları var, celestial turizm, gemiyle, olympia gemisi ile, bu şirketin gemilerinden nefeliyi ets aldı. çeşmeden bu gemilerle ada turları nefis yaaa. milos, siros, katakolon, korfu gibi. dediğin eğlencenin merkezi ise kos. ona gitmek de kolay. sakız midilli samos da istersen günübirlik de gidersin ki istedipin zaman git çok basit gitmek. vize sorunun yoksa yani. girit için de, girit mübadilleri derneği var, face den bul, bucada mübadele binası var. onlarla git işte. selanike izmirden feribot var o da kolay. atina kavala turlar da var normal de. atina izmirin eski hali gibi. selanik aynı izmir. kavalada deniz ürünleri çok ucuz. ayrıca, tasoz, paros halkidiki adaları da var. yani adalar güzel. izmirden her an gitmek kolay.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vize sorunum yok, eşimden dolayı yeşil pasaportum var. Ancak benim hayal ettiğim seyahat biraz farklı. Öyle çılgın beach partileri falan geçti bizden. Turlar desen özgürlüğümüzü kısıtladığı için pek tercih etmiyoruz. Benim düşündüğüm arabamla sınırdan geçip adım adım gezip görmek Yunanistan'ı. Önceden güzel bir plan yapıp rotamızı belirledikten sonra kalacağımız konaklama yerlerini saptamayı ve rezervasyonlarımızı yaptırmayı düşünüyoruz. Evet, İzmir'den adalara gitmek kolay. Sakız için matah bir yer değil diyorlar. Diğer adalar ayrı bir programda görülebilir. Kavala'da mola verip deniz ürünlerinin tadına bakmak farz oldu artık:) Önerilerin için teşekkürler. Gitmek nasip olursa bu yorumuna dönüp faydalanacağım yine.:)

      Sil
    2. tamam gidersen söyle, fikir veririm yaa. istanbuldan sonra sınırdan geçcen sonra gitcen işte, yolda zaten kavala selanik olcak ordan aşağı gidicen yani :) adalara da feribotla gidersin. adalar gibisi yok yaa. deniz mavisi özellikle :)

      Sil
    3. Tamam, anlaştık:)) Şu Euro bir ucuzlasın hele:))

      Sil