KATEGORİLER

6 Aralık 2019 Cuma

GÖZLÜK

Yağmur yağmayan hemen her gün öğlen vakti selamlayarak dükkanın önünden geçerler, keşfettikleri bir esnaf lokantasında karınlarını doyurduktan sonra Güzelyalı parkında birkaç saat geçirip akşam hava kararmadan el ele tutuşarak evlerinin yolunu tutarlar. Emekli Albay Necati Amca ile Güner Hanım Teyzenin aşk hikayesini daha önce burada anlatmıştım. Bir süre evden çıkamadı Güner Teyze, ayağını burkmuş. beni her gördüğünde trafik kazasında kaybettiği oğluna kuruyan gözlerle ağıt yakıyor hala. Necati Amca da kanser hastasıymış, bir deri bir kemik kalmış. Her gördüklerinde selam vermeden geçmezler. Geçen gün evlerine dönerlerken biraz sohbet ettik. "Gözlük aldım." dedi Necati Amca, "Akşamları TV izlemek için." Sonra devam etti, "Parkın oralarda bir yerde gördüm. On beş lira verdim, ucuz değil mi?." Şaşırdım, "Numaralı değil mi o gözlük?" diye sordum. "Numaralı, baktım iyi gösteriyor." dedi. Şaşırdım, cahil insan değil ki bunlar, paraya da ihtiyaçları yok. Bir doktora görünseydiniz diye soracak oldum. Boş ver dercesine şöyle bir elini salladı, Necati Amca, bezgin bir ifadeyle, "Bundan sonra neme gerek." İçim sızladı. Sırtını sıvazladım, acı bir gülümsemeyle uğurlarken onları.

20 yorum:

  1. Hüzünlü bir hikayemiş,Allah sabır versin ailesine,zor bir durum..

    YanıtlaSil
  2. Her şeyin en hayırlısını ve en huzurlusunu diliyorum hepimiz için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boşuna dememişler,ne oldum deme ne olacağım de diye. Hep yapacak bir şeyim kalmayıp ölümü beklemekten korkmuşumdur.

      Sil
  3. bazen boş vermek gerek ya, necati amca haklı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boş vermişlik belki bazı durumlarda kaçış yolu ancak Necati Amcanın durumu biraz farklı. Onunki hayattan hiçbir beklentisi kalmadığını gösteriyor. Tanıdığınız birinin yaşama sevincinin kaybolması üzücü.

      Sil
  4. Okurken ağlayacaktım, içim buruldu.
    Artık hayatın da yaşamanın da var olmanın da anlamının kalmadığı bir yaşa gelmek istemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni de etkiledi Lady, ben de aynı fikirdeyim seninle.

      Sil
  5. Hayat böyle işte... Hüzün dolu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten yaşlılığın son dönemleri içler acısı.

      Sil
  6. Kısacık anlatımınız, kocaman bir roman okumuşum duygusu verdi.
    Hüzünlü bir roman, çoğu hayatlar gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşlılık kötü. İnsan ister istemez sonunu düşünüyor.

      Sil
  7. Hüzünlenmemek mümkün değil. Allah sağlık, sıhhat versin bu tatlı çifte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yaştan sonra ne yazık ki sağlık da elden gidiyor. Güner teyze Alzheimer, Necati Amca onu idare etmeye çalışıyor ama o da kanser hastası. Torunları Avusturya'da. Gelin Kuşadası'nda belki haklı nedenlerle yanında istemiyor pek. Tek oğullarını zaten kaza sonucu kaybetmişler. Bunlara rağmen birbirlerine destek olarak ayakta durabilmeleri büyük başarı. Her şeye rağmen yaşam yine de tatlı geliyor demek insana.

      Sil
  8. ay evet yollarda numaralı gözlük satıyoler ya. necati amcanın ömrü uzun olsun işallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli olan deep, hiç ayrılmasınlar. İçlerinden biri önce giderse kalan için yaşamak ölmekten daha zor olacak.

      Sil
  9. Herkes kullanıyor o gözlüklerden.. ben de anlam veremiyorum ama böyle. İnsanların yaşamları iniş çıkışlı. Bizler nasıl olacağız yaşlanınca meraktayım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Göz en önemli organlarımızdan biri. Sadece eğitimsiz kişilerle maddi çaresizlik içinde olanların işporta tezgâhlarından gözlük aldıklarını sanırdım. Parası olup da hayattan beklentisi kalmayanlar da eklendi bunlara. Yaşlılığın verdiği çaresizlik de kötü ve acınasıymış, onu öğretti bu bana.

      Sil
  10. Kimi yaşlı insanlarda hayatla bağ kopuyor, kimisi de dört elle sarılıyor. En azından birlikte yaşlanmışlar. Sağlıklı yaşlanmalar dilemek lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zamanında çok güzel günler yaşamış bu insanlar. Artık hiçbir şeyin önemi yok onlar için. Her ikisinin tek düşündüğü ölüm korkusu. Hayır, kendi için değil bu korku. Geride kalan eşinin yaşam mücadelesinde yalnız kalmasından dolayı. Hayattan bir beklentileri yok artık. Ölümün kapılarını çalmasını bekliyorlar sadece. Çok acı...

      Sil