KATEGORİLER

27 Aralık 2019 Cuma

YENİ BİR HAYAT BÖLÜM 36

YENİ BİR HAYAT *** BÖLÜM 36 ***

Fehmi'nin verdiği numarayı arayacaksın hemen. Eşinin yakınlarından biri çıkacak karşına. Gün içinde arkadaşları ile hafta sonu toplanacakları yaylada yiyip içmeleri için erzakları hazırlamış. Akşam tv deki maçı izlerken annesinin hazırladığı kahvesini içmiş ve yatmış. Sabah annesi hadi kalk artık geç kalıyorsun diye seslenmiş ama cevap alamamış. İşte böyle evlât, akşam sağlıklı olarak yatıyorsun sabahına kalkmak nasip olmuyor. Eşine babasını kaybettiğini söylemek kolay değil. Ereğli'den İzmir'e sekiz saatlik yolunuz var. Önce Rauf Beyi arayıp bilgi verdikten sonra vakit geçirmeksizin arabana atlayıp eve gideceksin. Sükûnetini muhafaza etmeye çalışarak babasının rahatsızlandığını ve hastaneye kaldırıldığını söyleyeceksin. İlk tepkisi sende şok etkisi yaratacak. Ellerini havaya kaldırıp "Ey Allahım, ne falcıymış bu!" Ne falı, ne falcısı? Doğruyu söyle babam öldü, değil mi? diye sorup sıkıştıracak seni. Yalandan, hayır diyecek, babasının hastanede yoğun bakıma alındığını söyleyeceksin. Sana değil, iki gün önce arkadaşlarıyla gittikleri falcıya inanacak. Ünlü bir falcıymış, üç gün içinde babanı kaybedeceksin demiş. Stresli bir yolculuktan sonra İzmir'deki eve girdiğinde kalabalığı görür görmez yalanın çıkacak ortaya. Sen de çok üzüleceksin, kayın pederin ve arkadaşlarıyla birlikte içki sofralarında yaptığınız tatlı sohbetler hoş birer anı olarak kalacak aklında.

İşin sonuna geleceksin, bütün yoğunluğun kesin hesapta. Yüzde seksen keşif artışı ile bitirmene rağmen işi sana verilen süreden evvel tamamladığın için sözleşme gereği erken bitirme primine hak kazanacaksınız. Komşuda pişer, bize de düşer hesabı sana da bir pay düşer diye ümitleneceksin. Oysa şirket, vergiden dolayı iş bitim tarihini uzatmanı isteyecek. Nihayet dört ay sonra geçici kabul için İdareye yazı yazacaksın. DSİ ve Erdemir yetkililerinden oluşan kalabalık bir kabul heyeti barajı gezecek, hiçbir kusur bulamayacaklar. Akşam Erdemir Genel Müdürü şirket yetkililerine bir kokteyl verecek. Aslında onun niyeti güzel bir kabul yemeği. Fakat yetki konusundaki anlaşmazlık her iki idarenin bir arada olmasına engel olacak. Aynı akşam sadece DSİ kabul heyeti ve yetkililerine Akçakoca Otel'de özel eğlenceli bir kabul yemeği vereceksiniz. Rauf Bey bunun için İstanbul'dan özel olarak dansöz getirecek. Ancak Erdemir Genel Müdürü'nün sizi bırakmaya hiç niyeti yok. O yine eski anılarını anlatmakla meşgul(!) En sonunda Lâz şivesiyle, Rauf Bey, "Haydey fondipleyalum." diyerek kadehini kaldıracak, arkasından oradan ayrılıp soluğu otelde alacaksınız. Geç vakitlere kadar süren eğlencenin sonunda misafirleri otele yerleştirip eşinle birlikte evin yolunu tutacaksın.

Kesin hesabın sonuna doğru şantiye tesisleri sökülmeye başladığından dolayı çalışmalarınıza kiraladığınız bir köy evinde devam edeceksiniz. İşinizi tamamladıktan sonra bir hafta bölgede, bir hafta da genel müdürlükte soruları cevaplandıracak, hesaplarında her hangi bir düzeltme yapılmadan Erdemir'in yolunu tutacaksın. Kontrol için Erdemir hakediş müdürü, yapımı devam eden liman inşaatında görevli cin gibi beş mühendisi bilgisayar başına oturtacak. Bu yetmeyecek, senin de onların yanında bulunman ve soracakları soruları cevaplaman istenecek. Çünkü baraj konusuna çok uzaklar. Haftalarca devam edecek bu süreç. Hakediş müdürü senin bir açığını yakalamak peşinde. Hesapları didik didik etmelerine rağmen bir hata bulamayacaklar. Üçüncü hafta içinde bir şey bulduk diyecekler ama bu senin lehine. Hak ettiğin bir miktarı dahil etmemişsin. Oysa durum onların anladıkları gibi değil. Sesini çıkarmayacaksın. Bu onlara aklınca verdiğin bir ceza. Fakat durumu patronuna bildirdiğinde sana beklemediğin bir talimat verecek. "Hemen git ve doğrusunu söyle." Ertesi gün patronun istediği gibi işin doğrusunu söylemek ve eksik aldığın bir miktar bulunmadığını göstermek için yanlarına gideceksin. Ancak ihale müdürü buna fırsat bırakmadan çağıracak seni yanına. "Hata bizim, senin kesin hesapta eksik koyduğun bir şey yok fakat sen bunu bildiğin halde bize söylemedin, bizi yanlış yönlendirdiğini düşünüyoruz." diye suçlayacak seni. Yanlış yönlendirdiğin falan yok aslında, bunu kendi yaptıkları hataya ses çıkarmadığın için söyleyecek. O zaman bana gerek yok deyip ayrılacaksın yanlarından. Bir hafta sonra kesin hesabı hiçbir değişiklik yapmadan onaylayacaklar.

Evet evlat, başından sonuna kadar tek başına sorumlu olduğun ilk barajından ayrılma vakti. İlk olarak fizibilite çalışmalarına başladığın Birecik, daha sonra en güzel yıllarını geçirdiğin Karakaya ve nihayet savaş nedeniyle tamamlamadan bıraktığın Bekhme barajlarından sonra bu dördüncü barajın. Çocukların büyüdü, Fırat ana sınıfına başladı. Onların iyi bir eğitim almasını istiyorsun. Ankara'ya yerleşip bir ya da birkaç projenin sorumluluğunu alarak gerektiğinde gereken sürelerde şantiyelere destek sağlamayı düşüneceksin. Bu senin kafandaki plan. Ancak yeni görevin hakkında sana herhangi bir bilgi verilmeyecek. Diğer taraftan hak kazandığın müteahhitlik karnesi için müracaat edeceksin.

Kdz. Ereğli, işle ve şirketle bazen tatlı bazen zor günlerini geçirdiğin ama mesleki bakımdan kendini geliştirdiğin bir yer olacak. Bu şirin ilçeye ilk geldiğiniz günden itibaren evinizde yatılı kalan Gülcan'la aralarında sıcak bir bağ kuran çocukların, ablalarından ayrılmak zorunda artık. Bu dönemde iki kardeş iyi anlaşacak ve müthiş bir işbirliği yapacaklar. Bir ara Gülcan'ın affedilmez bir hata yapması üzerinde onu değiştirmeye kalkacaksınız. Fehmi'nin bulup getirdiği kız on beş yaşlarında, yani o da henüz bir çocuk. İlk gece çocukları ona bırakıp eşinle birlikte ilçeye gelen bir tiyatro oyununa gideceksiniz. Eve döndüğünüzde gördükleriniz sizi şaşkına çevirecek. Kızcağız bir köşeye sinmiş, ağlıyor. Henüz biri dört, diğeri altı yaşındaki çocuklarınız ellerine birer bıçak almış zavallı kızı sıkıştırıyorlar. "Gideceksin sen, seni istemiyoruz, Gülcan ablamızı istiyoruz biz." diye bağıracaklar kızın başında. Sizin küçük teröristlerin ilk silahlı eylemi başarıya ulaşacak ve ertesi gün Gülcan ablalarını yeniden işe almak zorunda kalacaksınız. Eşin bir süre devam ettiği özel dershanede sigorta primlerinin yatırılmaması üzerine görevinden ayrılacak. MEB'e başvurup tayin isteyecek. Kısa sürede eş durumundan atandığı okulda devlet memurluğuna ilk adımını atacak. Çalıştığı süre içinde onun da geniş bir sosyal çevresi olacak. Ereğli serüveni şimdilik sona erecek evlat. Şimdilik diyorum, çünkü ileride burada içeceğin daha çok su yaşayacağın çok macera var.

Şantiyeci olmak zor. Onlarca kez ev taşıyacaksınız. Bir de aynı şehirde olup daha iyisini bulunca değiştireceğiniz evler var. Ereğli'de üç ev değiştirdikten sonra Ankara'ya Cinnah caddesini kesen Alaçam sokağında bulduğunuz bir daireye yerleşeceksiniz. Şirket yap işlet devret modeline göre Kayseri'nin bir ilçesinde yapılması düşünülen nehir santralini üstlenmiş. Projelendirme, kamulaştırma, izinler vs. işlerle ilgilenmen istenecek. İyi tanıdığın bir proje şirketiyle sözleşme imzalanacak. Kadronu kardeş enerji şirketine alacaklar. Kayseri'ye işin yapılacağı yeri görmeye gidecek, DSİ Bölge Müdürlüğü'ne ziyaretlerin başlayacak. Ankara'da bulunduğun süre içinde de proje ve Enerji Bakanlığı'yla işlerin olacak. Fırat ilkokula başlayacak. Eşin yine eş durumundan Ankara'ya tayin isteyecek. Belge noksanlığı nedeniyle tayini Bitlis'e çıkacak. Hemen müdahale edip eksik olan belgeyi tamamladıktan sonra Ankara'da bir liseye atanacak bu kez. Enerji şirketinin genel müdürü patronun ailesinden bir kız almış ve milli damat olmuş, elektrik mühendisi. Ukala, kibirli bir tip, hiç hoşlanmayacaksın. Rauf Bey ve Necmi Beylerle iş ilişkin devam edecek. Necmi Bey'le sık sık yanınıza projeciyi alıp projenin yapılacağı yeri gezmeye gideceksiniz. Tünel güzergahı nasıl olmalı, ulaşım imkanları neler, regülatör yeri, şantiye tesisleri nereye kurulmalı gibi sorulara cevap arayacaksınız bu ziyaretlerde. Kayseri-Adana yolu üzerindeki bu ilçe demir ve krom gibi madenlerin çıkarıldığı bir havzada yer alıyor ama senin ailecek yaşayabilme imkanın yok. Evlerin hepsi geniş bir salona açılan bir sürü odadan oluşuyor. Bu evlerde yöre halkı din içerikli toplantılar yapıyorlarmış. Batının köyleri bile daha yaşanacak yerler görünecek gözüne. Hani git götür buraya aileni deseler asla kabul edemeyeceğin bir yer.

Şantiyenin kuruluş çalışmaları ile birlikte şantiye şefi arayışına başlayacaksın. Senin orada sürekli kalmak istemediğini Rauf Bey, Necmi Bey ve hatta patronun bile anlayacak, bu yüzden sessiz kalacaklar. Fakat milli damat, şantiyeden her dönüşünde sana göz atıp "Hayırdır." diyecek. Bunun anlamı şu: Ne işin var burada, senin yerin şantiye. Ona "Hayır, hayır" derken aranızda böylelikle soğuk savaş başlamış olacak. Zaten patronlar da söz verdikleri halde senin iş bitirme priminin üzerine yatmışlar. Bu şekilde günden güne soğuyacaksın şirketinden.        

 (Devam edecek)

YENİ BİR HAYAT *** BÖLÜM 1 ***                 

9 yorum:

  1. "Haydey fondipleyalum" ve "küçük teröristlere",hafif güldüm ama..😁

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu arada söylemeyi unutmuşum,son yazıma biraz önce güncelleme yaptım,kaynaklar sonrası "güncelleme" diye yazıyor,okuyabilirsiniz..Eğer hoşunuza gitmeyen birşey varsa,yorumunuzu silebilirsiniz tabii,size kalmış..Kolay gelsin..😊

      Sil
    2. Evet ikisi de komikti.
      Ne senin yazında ne de benim yorumumda silinecek bir şey görmedim:)

      Sil
  2. Kayınpederinizin zamansız ölümüne üzüldüm. Falcıya takıldım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, benim için acı bir kayıptı. Falcıya, büyücüye inanmam. Fakat bu nasıl bir tesadüftür, akıllara ziyan. Hasta falan deseler, salladı diyeceğim. Seneler sonra Ereğli'ye gittiğimizde eşim onu görmek istedi. Fakat onun da öldüğünü öğrendik.

      Sil
  3. Mübarek Karadeniz ne çok Laz mütayit yapmış :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müteahhit'in nereli olduğunu yazmadım ama evet o da Karadenizliydi:) Lâz diye bahsettiğim genel koordinatörüm Rauf Bey ise harbi Lâz idi.

      Sil
  4. ne falcıymış he :) gülcan ve bıçak olayı ne ilginçmiş iyi bari kıza bişey yapmamışlar :) hımms şimdi santrale geçtin hadi hayırlısı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç, evet:) Biri dört diğeri altı yaşında iki çocuk ne yapabilirler. Amaçları korkutup kızı kaçırmak. Kız fena halde korkmuştu bizimkilerden ama. Neticede istedikleri oldu zaten. Nehir santrali evet:)

      Sil