KATEGORİLER

13 Eylül 2016 Salı

ORDUEVİ TABAĞI

12/09/2016 Pazartesi, Tire

Bayramın ilk günü bugün. Can Yücel, "Bayram" adlı şiirinin bir mısraında "Sevdiklerinle geçen her gün bayramdır." demiş. Bugün bizim bayramımız. Oğlumuz ve kızımızla birlikte Taş Ev'de giriyoruz bayrama. Güzel bir kahvaltıdan sonra kızım hamak keyfinde. Oğlumla tavlaya tutuşuyoruz. Çetin bir maç olmuyor bu. Hiç şansım tutmuyor bu genç adama. Bana sadece bir el veriyor. Sonunda tavlayı sıkıştırıyor koltuğumun altına.

Kızımı yenip moral bulayım diyorum. İyi de başlıyorum aslında. İlk oyunda onu mars ediyorum. Sonra abisi geliyor yanına. Görüp göreceğim sadece o mars oluyor. Maçı yine 5-2 veriyorum kızıma.

Çalışanlar izinli bugün. Ama biz misafirlerimize açtık kapımızı. Bugün ızgara olmayıversin desem de dün ızgara işini öğrenmiş kızım Aşkın Usta'dan. Öğleden sonra yoğunluk başlıyor. Arabaları açık olduğumuzu göstermek amacıyla demir kapı dışında bırakmıştık. Gelen misafirlerden bazıları bizim arabalarımız görüp onlar da arabalarını dışarıda park ediyor ve Taş Ev'e kadar yürüyorlar. Güzel bir performans sergiledik. Gelen misafirlerimizin hepsi oturup kalkmasını bilen insanlar. Lakin yine müzik krizi yaşadık.

Misafirlerimizden bir çift yukarıdaki salonda oturmayı tercih ediyor. Buradan Tire manzarası daha da güzel. Hanımefendi mezeleri inceledikten sonra hepsinin tadına bakmak istediklerini söylüyor. "Biz birer orduevi tabağı alalım, hepsinden azar azar." deyince gayri ihtiyari şaşırıyorum. Ama daha önce Aşkın Usta'nın ağzından da aynısını duyduğum için şaşkınlığım kısa sürüyor. Ekşi sözlükte "Bazı yörelerimizde ordövr tabağı yerine geçen terim." diye yazıyor orduevi tabağını. Ben bunu ilk kez duydum. Fransızca Hors-d'œuvre kelimesinden Türkçemize geçen ordövrün kelimenin anlamı "esas yemeğin dışında" anlamına geliyor. Halkımız bunu anladığı şekilde yorumlayıp orduevi tabağına çevirmiş.

Benzer şekilde yurt dışında bir baraj inşaatında çalışırken işçilerin batardo yerine "batardolgu" kelimesini kullandıklarını fark etmiştim. Aslında "batardolgu" batardo kelimesinin karşılığı olarak önerilebilirdi TDK tarafından. Zira baraj inşaatında akarsuyun önünü kesmeye yarayan bir seddeden ibaret olan batardo, görevini tamamladıktan sonra baraj gölünün içinde kalır, yani bir bakıma göle batmış gibi olur. İşçinin bulduğu terim o kadar hoşumuza gitmişti ki. Zaman içinde bizim ağzımıza yapışmış, batardoya batar dolgu demeye başlamıştık.

Müzik krizine gelince. Salonda oturan hanımefendi fonda çalışan klasik müzikten rahatsız olduğunu söylemiş kızıma. "İrem Derici çalamaz mısınız mesela" demiş. Eşim ayıp olur şimdi deyip değiştirtmiş müziği. Şimdi eğri oturup doğru konuşalım, "Hanımefendi bu müzik Taş Ev'i bozar" da diyecek kadar güçlü değiliz. İrem Derici ile yüzünde güller açmaya başlayan genç çift her perşembe akşamı buradayız diyerek son derece memnun bir şekilde ayrılıyor. Belki bu alanda da mücadele etmemiz gerekecek zaman içinde.

Yoğun bir gün geçirdik. Ama asıl güzel olan misafirlerimizin Taş Ev'den memnun bir şekilde ayrılması. 

10 yorum:

  1. Müzik konusu galiba devam edecek gibi. Arada tavla molasıyla Taş Ev'in sahiplerinin de oranın keyfini sürmesi iyiymiş. Aşkın Usta'nın yokluğunda sorun olmamış. Dil bilgimize de bu ayzılar sayesinde katkısı oluyor Taş Ev'in.








    2yı dinleyeceğiz galiba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müzik konusunda biraz sabırlı olmamızı söylüyor aklım. Ancak eninde sonunda benim istediğim konsept oluşacak. Kararlıyım, hem de çok:) Daha neler göreceğiz bakalım. Görünen o ki, yazılarımı artık Taş Ev besleyecek.

      Sil
  2. Turizm okurken stajımın restorant bölümüne verilmesiyle başlayan mesleğim, bulaşıkhaneden mutfağa komilikten servise her kısımda tecrübe kazanmamı sağladı.O yüzden sizi çok iyi anlıyorum.İnsanları memnun etmek zor ama memnun ayrılanlar görmek insanlarla iletişim halinde olmak da güzel yanı.Orduevi sözcüğüyle ben de çok karşılaştım maalesef ;)
    Bol müşteriler hayırlı,keyifli işleriniz olsun. İyi bayramlar. ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa öylemi? Ne güzel. Evet, bizi en iyi sizler anlarsınız:) Şimdilik çok zevkli gidiyor. Yorgunluğuğumuzu unutturuyor gösterilen ilgi. Oduevimiz de güzel, tavsiye ederim:)) Çok teşekkürler...İyi bayramlar.

      Sil
  3. Sizin müzik krizi oraya bir piyano yada keman la canlı müzik yapmadan düzelmez diyecektimde bizim insanımız piyanoyla bile oyun havası ister. Bu iş biraz sıkıntı yaratacak . Tavlada geçmişler olsun :) kızınızdan özendim bende bu gün hamak keyfisi yapayım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle:) Biraz zamana ihtiyacım olacak sadece. Önce oğlum sonra kızım. Hiç acımadılar babalarına:)) İnşallah benim de hamak keyfi yapacak zamanım gelecek:)

      Sil
  4. Turizm firmasında çalışan biri olarak geçmişte hislerinizi birazda olsa hak veriyorum. Memnun etmek zor isteklerle başa çıkılması daha zor Daha komık bir şey diyim mi size Banada bir müşteri şunu sormuştu Kaç merdiven var Denizle otel arasında Çok fazla yürümek istemıyorumda :) Çözüm üretmek bizlerin işiydi Allah kolaylık versin kaleminize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim :) Gerçekten herkesi memnun etmek imkansız. İki kardeş bile olsa birinin sevdiğini diğeri sevmiyor. Dediğim gibi prensipleri iş sahibi olarak bizim koymamız gerekir bence. Merdiven sayısı için sallasaydınız bir şey. Nasıl olsa oturup saymayacak :)) Yine de eğlenceli buluyorum bu işi. Şimdilik en azından...

      Sil
    2. O konuları zaten hep detaylı olarak anlatılır. Ama işte maksat duymak istediklerini en kalıcı şekilde anlatabilmek Arada es veriyorsunuz maalesef Opsiyonlar tanınıyor esnek olmak gerekli bazı koşullarda Müşteri memnuniyeti için :) Benimde ilersi için bazı düşüncelerim var umuyorum başarabilirim :) Teşekkürler yorum için...

      Sil
    3. Umarım düşünceleriniz gerçekleşir. Ben teşekkür ederim:)

      Sil