KATEGORİLER

27 Aralık 2019 Cuma

YENİ BİR HAYAT BÖLÜM 37

YENİ BİR HAYAT *** BÖLÜM 37 ***

Çamlıca I HES Zamantı Çayının üzerinde kurulacak bir hidro elektrik santral. BOT (Built-Operate-Transfer) sistemine göre ihale edilen ilk projelerden biri. Mevzuat yeni yeni şekilleniyor. Üretilecek enerjiyi belli bir fiyat üzerinden devletin satın alma garantisi var. Yağışlı ya da kurak geçecek senelerde suyun azalıp çoğalması, dolayısı ile plânlanan enerji üretiminin altında kalınması ya da üzerine çıkılması durumunda gerekli düzenlemeler yapılmış. Yani anlayacağın evlât, eğer maliyetini doğru çıkarırsan gönül rahatlığıyla bankadan kredi kullanır ve vadesi geldiğinde borçlarını rahat bir şekilde ödeyebilirsin. 

Zamantı Vadisi daha önceden görmediğin bir topoğrafyaya sahip. Nehir, yaklaşık on kilometre boyunca genişliği sadece 30 metre olan dar bir kanyonun içinden akıyor. Suyun her iki yamacında düşey bir duvar oluşturan yamaçların yüksekliği ise üç yüz metreyi buluyor. Üst kısım, göz alabildiğine uzanan geniş ağaçsız bir plato. Köylüler genel olarak hayvancılıkla uğraşıyor. Yahyalı ilçesi hudutları içinde yer alan bu bölgenin suyuna doyum olmaz. Toprak yolların üzerinde önünüze çıkan çeşmeleri kaçırmamalısın evlat. Avucunuzu dayayıp içeceğin buz gibi  pınar sularının lezzeti hiçbir yerde yok. Santralin kurulacağı yere ulaşmak zahmetli. Regülatörle aralarında kuş uçuşu on kilometre mesafe olmasına rağmen santral yerine gitmek için köy yolları üzerinden otuz beş kilometre yol katedeceksiniz. Bu bölgede köylülerin ikram ettiği kırmızı üzümlerin tadı da bir başka. Projeye adını veren Çamlıca Köyünün eteklerinde kurulacak santral yerine ulaştığınızda muhtar sizi köy kahvesinde ağırlayacak. Onun tek isteği köydeki gençlere iş vermen. Elbette bu senin de tercihin aynı zamanda. Muhtar, sarışın ve mavi gözlü. Birden kanın ısınacak adama. Nedenini anlayacaksın az sonra. Meğer bu köy eski adı "Faraşa" olan meşhur bir Rum köyüymüş zamanında. Hatırlarsın, küçükken annenin evi süpürürken çıkan çer çöpü topladığı küreğin adıydı "faraş". Aslına uygun dilimize çevrilseydi, köyün adı muhtemelen "Kürekli" olacaktı.

Eskiden kanyonu oluşturan vahşi kayalıklarda yer alan ulaşılması güç mağaralarda altın madeni işlenirmiş. Köyün gençleri dağ keçisi kadar kıvrak olmalarına, araziyi avuçlarının içi gibi bilmelerine rağmen üç beş altın bulurum ümidiyle bu mağaralara erişmeye çalışmışlar yıllar boyu. Bazısı umduğunu bulmuş, bazısı eli boş, hüsranla dönmüş. Fakat onlarcası da bu uğurda uçuruma yuvarlanarak can vermiş. Yolu bırakıp kayalıklar arasında ilerleyecek, cebri boruları yerleştireceğiniz yerleri ve açacağınız on kilometrelik enerji tüneline bağlantı yapabilmeniz için üç ayrı noktadan uygun ulaşım tüneli girişlerini etüt edeceksiniz. Oldukça tehlikeli bir yolculuk bu. En küçük dikkatsizlikte uçurumun dibini boylayabilirsiniz. Doğrusu sana göre değil bu işler evlât. Senden yaşça daha büyük olan Necmi Beyin bu tür yürüyüşlere yatkınlığı fark edilecek. Tehlikeli kayalıkların arasında ilerlerken hep geride kalacaksın. Aslında tehlikenin seni nerede beklediğini asla bilemeyeceksin. Neyse ki ecel terleri dökerek yürüdüğün kayalıklar arasında başına kötü bir şey gelmeyecek.

Bak şimdi aklıma geldi. Sana anlatmayı unutmuşum. Ereğli'deki baraj buradaki arazi koşullarına göre çok daha iyiydi. Orada tek sorunun her yağmur yağdığında resmen sakız kıvamına gelen kildi. Çizmelerini bir kaptı mı yandın. Ayağını çizmeden çıkarıp ellerini kullanarak var gücünle asılır, çeker, zorlukla çıkarırdın çizmelerini çamurdan. Koca dozerler balçığa saplanır, diğer bir dozerle onu kurtarmaya çalışırken o da batar, çalıştığın alan bir anda makina mezarlığına dönerdi. Bütün bunlara zaten alışmıştın. Yani ne Karakaya ne de Zamantı vadisi kadar çetin ve tehlikeli topoğrafya vardı oralarda. Buna rağmen günün birinde bir haber ulaşacaktı sana. Taş ocağı yolunda heyelân meydana gelmiş, akan çamur malzeme makinaları önüne katıp metrelerce sürüklemiş. Hemen olayın olduğu yere gidecektin. Manzara tam bir felâket. İki Cat kaya kamyonu sıvı haline gelmiş çamurun üzerinde adeta bir gemi gibi yüzerek üç yüz metre aşağı sürüklenmiş, büyük bir yükleyici içinde operatörü olduğu halde uçurumun kenarında yan yatmış, birkaç işçi çamur deryasının içinde bata çıka yol almışlar. Şükürler olsun ki kimsenin burnu kanamamış. Erdemir'den büyük zorluklarla temin ettiğin vinçle askıda kalan yükleyiciyi kurtarmaya çalışacaksın. Çalışma alanında seninle birlikte onlarca kişi var. Meydana gelebilecek en ufak bir hareket yeni bir heyelânı tetikleyebilir. İşte o zaman makinalarla hep birlikte cehennemin dibini boylayabilirsiniz. Neyse ki sabaha kadar süren kurtarma çalışmalarında korktuğunuz başınıza gelmeyecek. İşte böyle evlât, arazi şartları ne olursa olsun yaşamın boyunca Azrail'le selâmlaşıp yoluna devam edeceksin.

Yahyalı'da kiraladığın bir dairede haftada iki ya da üç gün kalıp Ankara'ya döneceksin. Sana kalırsa her türlü zorluğa ve tehlikeye rağmen şantiye en güzeli. Bir şeyler üretiyor, bir eser koyuyorsun ortaya. Fakat ailene olan sevgin daha üstün. Eşin Yahyalı'ya gelmeye razı, yeter ki aile bölünmesin. Ankara'da geçen günlerin de güzel. Sinema, tiyatro, opera ve konserlere gidiyorsunuz fırsat buldukça. Çocuklar oturduğunuz evin yakınında bir kreşte geçiriyor günlerini. Proje firmasının ortağı samimi olduğun bir sınıf arkadaşın. Irak'ta bedelli askerlikten faydalanmak için geldiği Bekhme Barajında bir süre beraber çalışmıştınız onunla. Yahya, başarılı bir mühendis ama sosyal yönü sıfır. İşinden başka bir şeyle uğraşmıyor. Öyle ki sana evleniyorum demesine bile şaşıracaksın. Sana göre onu yaşama bağlayan tek şey hesap kitap işleri. Göz açıp kapayana kadar evlenecek ve eşlerinizle birlikte dışarıda bir yemek yiyeceksiniz. Eşini tanıştırdığında bir kez daha şok olacaksın. Nilüfer İzmir'den cıvıl cıvıl, hayatı dibine kadar yaşayan bir kız. Yani Yahya'nın karakteriyle taban tabana zıt. Eşinle Nilüfer çok iyi dost olacaklar. Artık onlarla birlikte her fırsatta barlara, eğlence yerlerine gideceksiniz. Gittiğiniz yerlerde Yahya yanınızda somurtup otururken siz neşe içinde eğleneceksiniz. Bir türlü aklın ermeyecek onların böyle bir ilişkiyi nasıl yürütebildiğine.  

Bir yandan şantiye tesisleri kurulurken diğer yandan tünel kazılarına ve yaklaşım tünellerine ulaşım yolu inşaatına başlayacaksınız. Niyetin bir şantiye şefi bulup geçici olarak üstlendiğin şefliği üzerinden atmak. Patlayıcı madde ruhsatını çıkartmak için istenen savcılık temiz kâğıdında ertelenen bir ceza aldığını tesadüfen öğreneceksin. Ereğli'deki ölümle sonuçlanan iş kazalarından birinde belli oranda kusurlu bulunmuş ve aldığın ceza tecil edilmiş. Oysa sen mahkemeye çıkarılmadığın için ceza almadığını düşüneceksin. Bu durumda beş yıl içinde sorumlu tutulacağın başka bir kaza yaşamamalısın. Yoksa kodese atılma riskin var. Bir taraftan Erdemir'deki daire başkanı Rusya'ya gitmiş, seni yanına çağırıyor. Eşin seni (doğal olarak) yalnız başına Rusya'ya göndermeye hiç niyetli değil. A grubu müteahhitlik karneni alır almaz aklına Ereğli'de bulunduğun sırada sana yapılan teklif gelecek. Fehmi'yi arayacak, karnenin çıktığını ve müteahhitlik yapma fikrine sıcak baktığını söyleyeceksin.

 (Devam edecek)

YENİ BİR HAYAT *** BÖLÜM 1 ***                 

11 yorum:

  1. Yahu hikaye hikaye değil, memleketin nasıl zor şartlarda kalkındığının resmi belgesi.
    Çok şeyi anlamaya çalışarak, düşünerek okuyorum.
    Dedikodu sayfasına atladım ama; Nilüfer ile Yahya hala evli mi? :P :D
    ve Rus kadınlarının Rus erkeklerine oranla, aynı genetik havuz içerisinde bu denli farklı olmalarının sebebi nedir (evlenene dek)? Gecenin bu saatinde abuk subuk yorumlar.... Ama merak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dahası var, gelecek bölümlerde göreceksin sevgili Mrs. DBE:) Kalkınıyor muyuz acaba, yoksa kalkındığımızı sanıyoruz? Kırk bölümde biter bu dizi dedim ama sanırım elliyi de aşacak:)
      İlginiz için teşekkürler:) Benim yazdıklarım, ülke gerçeklerini az çok tahmin edenleri pek şaşırtmasa gerek. Fakat sizinle Mrs. Kedi arasındaki kodları çözebilmek "impossibile":))

      Bak, Nilüfer ile Yahya ilişkisinden ayrı bir roman çıkar:) Evet ayrılacaklardı, Yahya aldı Nilüferi annesinin evine geldi. Boşanma davası sonuçlanmak üzereydi. Sonra ne amaçla geldiği benim için hala bir sır ama Yahya tek başına, İzmir'e, Nilüfer'i görmeye gelirken yolda direksiyon hakimiyetini kaybediyor ve kullandığı araç takla atıyor. Kazada maalesef olay yerinde can veriyor Yahya. Sigara hiç içmedi, alkol desen hiç kullanmadı. Kilolu değildi. Fakat bir sürü ciddi sağlık problemi vardı. Hani sonu hastalık sebebiyle olsaydı şaşırmazdık. Rivayet odur ki yolda giderken, torpido gözünden ilaçlarını almaya çalışırken dikkati dağılmış ve araca hakim olamamış! Nilüfer çok üzüldü arkasından timsah göz yaşları döktü ve boşanma sonuçlanmadığından dolayı Yahya'nın ortağı olduğu şirketten avukatı aracılığıyla payına düşenin en fazlasını almaya çalıştı, aldı da...

      Rusya'ya gitme ihtimali bu öykü serisinde bir dönüm noktası olabilirdi bak:) Fakat iş için Rusya'ya hiç gitmedim. Suyundan desem, aynı suyu içiyorlar. Bu sorunun cevabını ben de tam olarak bilmiyorum:)
      Merak öğrenmenin anahtarı:)))

      Sil
  2. Olayları detaylı anlatmanız ve bu anlatıma çeşitli deyimler,güzel sözler,tanımlar,betimlemeler vs eklemeniz,bunun çok bölümlü bir kitap olmasını sağlıyor..Umarım iyi sonuç elde edersiniz..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan yaşadıklarını yazmaya kalkınca iş kolaylaşıyor:) Teşekkür ederim:)

      Sil
  3. Nilüfer ismine çok gıcığım. Tüm Nilüferler aynı gözümde: fettan, fesat, işveli cilveli, baştan çıkarıcı ama zehirli. Öyle olmayanlardan özür dilerim peşin peşin. Bir hayatın içinde ne kadar çok yan karakter var değil mi? Her birimiz kendi hikayemizin baş kahramanı iken başka hayatlarda bir bölümlük figuranlarız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))
      Evet, çok fazla. Hepsine yer vermek mümkün değil elbette. Bu arada bazı karakterlerin gerçek isimlerini baş harfleri aynı kalacak şekilde değiştireceğimi söylemiştim. Bu yüzden benim de bir eş isim sözlüğü tutmam gerekiyor artık.
      Nilüfer de gerçek ismi değil kahramanın ama adının ilk harfi N:)

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    4. Bingo:)))) Dedim size, artık sözlüğe kesin ihtiyacım var. Siz yine Nilüfer bilin:)))

      Sil
  4. hıms, elektrik üretcen bu sefer, diğerleri içme suyu, sulama filandı herhaldeee :) bu dönemde aile ve gezme eğlenme kısmısı da iyimiş :) illa ki sonda bir olay olacak yaniiii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii onların bir kısmı çok maksatlı, elektriğin yanı sıra sulama, taşkın koruma, içme suyu gibi. Ama hepsinde elektrik üretimi var. Mesela son baraj orta büyüklükte bir baraj olduğu halde, başta Erdemir'e sanayi suyunu sağlamak olmak üzere elektrik enerjisi, içme suyu ve taşkın koruma maksatlı. Ben işi teslim ettikten sonra içme suyu ve santral kısmı ayrı ihale edildi. Gezme, tozma kısımları güzel ama yeterince vakit ayırdığım söylenemez yine de:) Olaylar bitmez, yaşadığımız sürece.

      Sil