KATEGORİLER

6 Temmuz 2020 Pazartesi

AĞAÇ EV SOHBETLERİ # 46

Sevgili Kedi Mırıltısı moderatörlüğünde sürdürülen Ağaç Ev Sohbetleri'nin 46. Hafta konusunu görünce şimdiye kadar hiç aksatmadığım sohbetlere ilk kez pas diyeceğimi düşünsem de sevgili İrem Can'a saygısızlık olmaması için yine de bir şeyler yazmak istedim. Önerilen konu başlığı hakkında hiçbir bilgim yoktu zira. Ağaç Ev Sohbetleri, yediden yetmişe her yaşta belli bir kültür seviyesine sahip insanların değişik konularda görüşlerini paylaştığı güzel bir platform. Yeri geldi derin konularda dünyayı kurtarmaya, kendimizi keşfetmeye koyulduk satırlarımızda. Bazen daha basit ve eğlenceli konularda fikirlerimizi dillendirdik. Bu kez, ilk defa duyduğum bir konuda ahkâm kesmeye hazırlanıyorum. İşte haftanın konusu:



K-Pop hakkında neler düşünüyorsunuz? Dinlediğiniz bir grup var mı? Peki favori bir şarkınız da var mı? Özellikle de ülkemizdeki K-Pop ön yargısını nasıl buluyorsunuz?


Soruları ilk kez gördüğümde şaşırdım. K-Pop adını daha önce hiç duymamıştım. Evet pop, pop'tu ama K'sı ne anlama geliyordu? Blog dünyasında ilk beklediğim yeni şeyler öğrenmek olduğu için merak edip hemen araştırmaya başladım. Demek ki, Kore pop müziğine bizim gençler K-Pop derlermiş. Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp diyerek araştırmama devam ettim. Söz konusu müzik türü için kimler ne demişler epeyce bir yazı ve yorum okudum. Yetmedi, popüler olan birkaç müzik parçasını da dinledim.

Öncelikle K-Pop'un Z-Kuşağı gençler arasında en az anime dizileri kadar yayıldığına ve fanatikleri olduğuna şaşırdım. K-Pop tutkunu gençler, kendilerinden yaşça büyük insanların kendilerini anlamadıklarını düşünüp büyük öfke duyuyorlar onlara hatta. Batının İngilizce müziğinden ne anlıyorsunuz? diye çıkışıyorlar, kendilerini eleştirenlere büyük tepki gösteriyorlar. K-Popçuların hayran oldukları sanatçılar, pek çoğunun idolü olmuş. Gençlerin kendi aralarında K-Pop temelli, başkarının anlamadığı bir dil oluşmuş, bu da onlara bir özgürlük alanı sağlıyor. 

K-Pop sanatçıları büyük bir sektör tarafından yönlendiriliyormuş aslında. Hepsi birbirine benzeyen sanatçılar, önce yetenekli gençler arasından seçilip günde on sekiz saat yoğun bir çalışmaya tabi tutuluyor, renkli saçlar ve farklı giysilerle dev prodüksiyonlarda halkın önüne çıkarılıyormuş. Bu gençler artık yaşamlarının 24 saatini toplumla paylaşmak zorunda kalıyor, karşı cinsle ilişkiye giremiyor ve bir hata yapmaları durumunda derhal gözden düşüyorlar. 

Daha ziyade muhafazakâr ailelerin çocukları daha fazla ilgiliymiş. Çünkü, gerek giyim tarzları ve müziklerinin sözleri seksi olmaktan uzak ve sözler küfür içermiyormuş. Gençlerin K-Pop ve Kore dizilerine tutkunluğu öyle bir seviyeye gelmiş ki, içlerinde pek çoğu Kore dilini öğrenmek, Kore'de yaşamak ve hatta bir Kore'liyle evlenmek hayâllerini süsler olmuş. 

Bu bilgilere sahip olduktan sonra K-Pop hakkında olumsuz düşüncelere sahip olduğumu söyleyecek kadar aklımı yitirmedim. Tamamen kuşak farkından kaynaklanan farklı ilgi alanlarına sahip olmamız doğal. Bu çerçevede bulunduğum yeri korumak istiyorum yine de.

Doğal olarak dinlediğim ya da favorim olan bir K-Pop şarkısı yok. Sadece müzik türü değil, sanatın her bir dalında önyargılı olmak taraftarı değilim. Ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim: Bizim kuşak rock müziği dinlerken bizden öncekiler Türk Sanat Müziği dinlerler ve bizim o gürültülü şeyden ne anladığımızı merak ederlerdi. Zaman gelecek, bugün K-Pop dinleyenlere, çocukları ve torunları da ne anlıyorsunuz bundan? diye çemkirecekler. Hayatın olağan akışı diyoruz buna.

22 yorum:

  1. Vallahi bu Kore akımına ben baştan beyaz bayrak sallayıp kaçtım; itiraf edeyim ne müziği, ne kültürü, ne erkeği, ne kadını, ne filmi, hiçbiri beni sarmadı, saramıyor.. Zevkler, renkler, modalar.. Kuzey Kore bana çok daha ilginç ve çekici geliyor mesela! Gerçekten akılalmaz bir yer... Ama sanırım Z-kuşağının hiç ilgisini çekmiyor ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuzey Kore değil de Küba gerek müziği gerek kültürüyle beni daha çok cezbediyor:) Evet Z-Kuşağı silme Korecanlar, böyle deyince de kızıyorlarmış, görmezler umarım:)))

      Sil
    2. Kuzey Kore "tuhaflığıyla" cezbediyor beni :))
      Korecanlar iyiymiş! Önyargım yok ama deneyip bana göre olmadığına karar verdim :)

      Sil
  2. heey sondan bir önceki paragrafta kahkaha attım :)

    YanıtlaSil
  3. Ön yargıyı yanlış buluyorum bir kere bence yetenekleri çok fazla. Bir yerde okumuştum çok zorlu eğitimlerden geçiyorlarmış. O yüzden şans verilmeli bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ön yargı doğru değil elbette. Evet, o çocuklara acıdım sadece. Şans verilsin tabii, bence mahzuru yok:)

      Sil
  4. Daha nice akımlar çıkacaktır illaki ama hep bir yabancı akım söz konusu, kore de bizim kültürümüze yakın herhalde diye düşünüyordum ama anladım ki alakası yok, neden yerli bir akım başlatıp gençliğimizi kendi kültürlerimiz çerçevesinde tutamıyoruz, aslında daha iyi olmaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha iyi olur tabii. Ama bizim kültürümüz biraz toplama sanırım. Arap, İran, Kafkasya, Orta Asya, Balkanlar iyice karışmış birbirine. Uzak Doğu'nun bölgesel, hakim bir kültürü var. Şimdi onu da animeler ve K-Pop'la kültürümüze katmış oluyoruz.

      Sil
  5. Her ne kadar aşina olmadığınızı belirtseniz de sohbetin hakkını vermişsiniz 👍☺️🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mecbuur:)) Çünkü Ağaç Ev Sohbetleri hep devam etsin istiyorum, bir parça da bizim tuzumuz olsun yani:)

      Sil
  6. dimash kudaibergen dinlesene, doğulu değil de batılı olsaydı efsane olurdu :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne bu yaa. Batılı olmasına ne gerek var, adam sihirbaz. Teşekkürler deep. Bunu bilmemek ayıp, bir de Bodrum'a gelip Gesi Bağlarını söylemiş:)

      Sil
  7. Pop müzik bütün kültürlerde belli bir zaman dilimi içinde geniş halk kitleleri tarafından ilgi duyulan bir türdür. Ne kadar kaliteli olursa olsun bir süre sonra popülaritesini yitirirler.

    İçinde bulunduğumuz zaman diliminde K-Pop bu boşluğu dolduruyor. Müzik tamamen zevk meselesi. Bu yüzden kimse başkasının dinlediği müziğe karışamaz.

    Aslında Kore ile kültür bakımından benzeştiğimiz konusuna katılmıyorum. Farklı kültürlerin müziği de insana hoş gelebilir. Çünkü müzik evrenseldir.

    Milletin ne düşündüğüne bakmayın. Eğer sizi eğlendiriyor, hoşunuza gidiyorsa kim karışabilir. Unutmayın ki şanslı bir kuşaksınız. Kulaklığınızı taktığınız vakit, istediğiniz müziği, istediğiniz kadar dinleme imkânınız var. Eskiden sadece radyo vardı. Ne zaman bir pop müzik yayını yapılsa, büyükler radyoyu kapatır ya da kendilerine göre bir sanat ve halk müziğine çevirirlerdi. İçlerinde en insaflıları, kıs şunun sesini kafam şişti der, bizi sinir ederlerdi:)

    YanıtlaSil
  8. Ben şimdi iki şeyi merak ettim. Birincisi, dinlediğiniz müziğe burun kıvıran kim? Aile büyükleri, üst yaş grubu, diğer bazı yaşıtlarınız, hangisi?

    İkincisi, verilen bu tepki sizi niye bu kadar üst düzeyde rahatsız ediyor?

    YanıtlaSil
  9. Evet, yanıtlarınız son derece net:) K-Pop yasaklansın diye etiket yapanın aklıyla zoru var bence. Belirttiğiniz gibi sadece müzik konusunda değil diğer pek çok konuda ahkâm kesen, yasak getirilmesini isteyen zihniyette insanlar var. Ya, hoşuna gitmezse dinlemezsin, kimse senin kulağına zorla hoparlör tutmuyor. Ama hayır, ben sevmiyorsam, hiçkimse dinlemesin! Bu tür embesiller her çağda, her toplumda varlar ne yazık ki.

    Geri zekâlılar bu davranışları ile itiraz ettikleri şeyi daha cazip hale getirdiklerinin farkında bile değiller.

    K-Pop türüne aslında benim de kulak aşinalığım var fakat bu isimle çağrıldığını bilmiyordum. Genç olmadığım halde beni rahatsız eden bir tarafı yok. Kaldı ki rahatsız olsam bile yasaklanmasını aklımdan dahi geçiremem. Aksi şekilde davrananlara kızmak yerine acımak lâzım belki de.

    YanıtlaSil
  10. Sizin gibi ben de hiç duymadım. Biraz önce deeptone' bloğunda görünce goole'a sorup öğrendim. Ben biraz eski müzikleri severim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında aradan en az yirmi yıl geçtikten sonra dinlediğiniz müzik size aynı hoş duyguları yaşatabiliyorsa, bana göre o iyi bir müziktir. Bugün popüler olanların çoğu unutulup gidecektir. Kayahan'ın dillerden düşmeyen o harika şarkılarını bir düşünün. Onlar bile unutuldu gitti. Meselâ bana rap müzik çok ters geldi. Fakat hiçbir müzik severi seçimlerinden dolayı yargılamamak gerekir.

      Sil
  11. ben de ön yargıları saçma buluyorum :) çok güzel incelemişsin ki :) ben de yazdım bu haftanın konusunu videolar da ekledim belki dinler seversin bazılarını ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gördüm, çok detaylı yazmış ve sonsuz:) sayıda video eklemişsin. Bazıların dinledim, içlerinde hoşuma gidenler de oldu:)

      Sil
    2. alıştın sen keypopa :)

      Sil
    3. Evet, ya bakalım daha neler öğreneceğiz sizden:)))

      Sil