KATEGORİLER

29 Haziran 2020 Pazartesi

AYSEL

Yan komşumuz Züleyha Teyzenin evinde büyük bir telaş vardı. Evin büyük kızının nişan merasimine beni de yanında götürmüştü ablam.  Benden on iki yaş büyük olduğu için ona annemden daha yakındım. İlkokula yeni başlayan yaramaz bir kız çocuğuydum o zamanlar. Başım belaya girdiğinde hızır gibi yetişir, beni üzen her kimse ona mutlaka haddini bildirirdi. 

Bembeyaz örtü serilmiş geniş bir masanın üzerinde türlü börekler, kurabiyeler, pastalardaydı gözüm. Züleyha Teyzenin küçük kızı misafirlere çay servisi yaparken aile büyükleri, birbirlerinin hallerini, hatırlarını soruyorlardı. Ablamın kucağına ilişmiştim. Az sonra nişan yüzükleri takılacak genç çifti hayranlıkla seyrederken evin tekir kedisinin aniden ciyaklamasıyla sıçradım yerimden. Fark etmeden kuyruğuna basmışım hayvanın. O esnada salonun bir köşesinde arkadaşlarıyla birlikte sohbet etmekte olan gençlerden biri kalkıp geldi yanımıza. Mahcup bir gülümseme yayılırken yüzünde, ablama doğru seğirtti. Eliyle başımı okşadı hafifçe. "Bir şey olmadı ya kardeşinize" dedi. Ablam, "Ne bu samimiyet, tanışıyor muyuz?" diye tersledi genç adamı. Delikanlı, özür dileyip arkadaşlarının yanına döndü çaresiz. Ablama dik dik bakıp "Niye yaptın bunu?" diye sorduğumda "Sen karışma" deyip paylamıştı beni.

Nişan yüzükleri takıldı, pastalar börekler büyük bir iştahla yendi. Yanımıza gelen Züleyha Teyze bir yandan yanaklarımı okşarken, "O kocaman kız olmuşsun, hadi kalk lokumları sen dağıt misafirlere." dedi. Elime verilen gül kokulu lokumları salondaki kalabalığın içinde dolaştırırken bütün dikkatim ablamın terslediği genç adamın üzerindeydi Bir an olsun gözünü ablamdan ayırmıyordu. Ablamın kalkıp ona haddini bildirmesinden korkuyordum. Lokumları dağıtıp yerime döndüğümde, ablamı, yanındaki iskemlede oturan bir kadınla fısır fısır bir şeyler konuşurken yakaladım. Biraz kulak kabartınca onun az önce yanımıza gelen gencin kim olduğunu sorduğunu fark ettim. Züleyha Teyzenin kocası Ahmet Amca'nın iş yerinde çalışıyormuş, adı da Eymen'miş. Çok çalışkan ve terbiyeliymiş. Nişan hazırlıkları sırasında çok koşturmuş. Züleyha Teyzeler manevi oğulları olarak gördükleri Eymen'i, çok seviyorlarmış. Devamlı ablama bakması sinirimi bozmuş olsa da işin doğrusu ben de sevmiştim Eymen Abiyi. Hatta ablamın ona kaba davranmasına epey üzülmüştüm. Ne vardı sanki, kedi ciyaklayınca, yerinden fırlamış, bir tarafımı tırmaladı mı diye merak etmiş, insanlık yapmıştı. Ablamı ne kadar çok sevsem de onun bu milleti bozma huyundan hiç hoşlanmıyordum. Hiç kimseye eyvallah etmeyen biriydi. Doğduğum günden beri yıllarca aynı yatağı paylaşmıştık. Çok seviyordum ablamı, benim koruyucu meleğimdi o.

Ablam aylarca Eymen Abiyi her gördüğünde terslemiş, işi yokuşa sürmüştü. Oysa o da içten içe vurulmuştu ona ama hiç belli etmiyordu. Sonunda yelkenleri  suya indirmişti. Pek de uzun sürmeyen nişanlılık döneminde gidecekleri her yere beni de götürmelerini istiyordum. Çocuk aklı işte! Bıraksana aşıkları kendi hallerine...

Yıllar yılları kovaladı. Geçenlerde bir bahar günü ablamın kızı Aysel uğradı dükkâna. Kocaman, güzel bir kız olmuştu. Züleyha Teyzelerin evinde, eniştemin ablama asıldığı o akşam üstünü hatırladım. O zamanlar ancak Aysel yaşlarında bir çocuktum ben de. Az sonra nişanlım gelecekti beni almaya, yaş günüm için bir sürpriz hazırlamıştı. Yemek yiyip bir şeyler içecektik. Bana ne hediye aldığını merak ediyor, içim içime sığmıyordu. Ah, Aysel, tam da bana gelecek günü buldun!

           

14 yorum:

  1. :) devam edecek gibi duruyor. aklıma ne geldi bakın, yani o tersleme sahneleri nedense beni tam o zamana götürdü. Medi ile Deyvit desem? Mavi Ay dedektiflik bürosu! Hatırlar mısınız? Ben çok küçüktüm ancak 6-7 olmalıyım ama babamla çok izlerdik, çok severdim. Sanırım Bruce Willis'in patlamasına neden olan diziydi David rolü ile, hatta ünlü bir "Maddy Maddy Maddy" diyişi vardı rahmetli Alev Sezer'in seslendirmesiyle.. Öyle iyi seslendirirdi ki, sonrasında da ne zaman Bruce Willis'in filmi olsa o seslendirirdi. Ah o ölünce Bruce Willis de ölmüş gibi olmuştuk, onu hatırlar mısınız? Hey gidi günler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok, maalesef devam etmeyecek:) Mavi Ay'ı hatırlıyorum ama sürekli izlemedim, sizin kadar detaylı hatırlayamadım. O zamanlar ben sanırım üniversitenin ilk yıllarındaydım, öğrenci olayları, dersler vs, tv'le pek alakam kalmamıştı. Ama ondan önce siyah beyaz televizyondan size en az on dizi sayabilirim:)

      Sil
  2. tatliş bir hayat öyküsü. aysel in hayatını okuycez herhalde, devamı varsa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aysel'in ablası, Çöl Çiçeği'nin ablası, biraz da kurgu var haliyle:) Çöl Çiçeği, bırakıp terk etti bizi, o yüzden devam etmeyecek sanırım:)

      Sil
    2. hımm tek bölümlük ise son paragraf çok hoştu o zaman :) böyle bişi sezmiştim ama çıkaramadım tabii :) az da kurgu var yani. ay napalım hayat başka yönde gider başka öykü olur belkuuu :)

      Sil
    3. Öykülerde en zor kısım sonuç zaten. Son dakikada ters köşe yapacaksın ki tadından yenmesin:)
      Sonunu çıkartabilene, başı kolay zaten:)

      Sil
  3. Yazı bütünlüğü ve akıcılığı bakımdan güzel ama Aysel ne anlattı bize pek anlayamadım, devamı gelmeyecekse tabi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genç kız, ablasını çok seviyor ve henüz küçük olduğu için ablasıyla eniştesini hiç yalnız bırakmıyor nişanlılık döneminde. Oysa, nişanlılık çiftlerin birbirlerini tanıyacakları ve yalnız kalmayı tercih edecekleri bir dönem. Yıllar sonra doğum gününde, nişanlısıyla buluşmayı planlayan kahramanımız, sürpriz bir şekilde ablasının kızı Aysel'e yakalanıyor. O an, küçükken yaptığı hatayı anlıyor ve kendi kendine hayıflanıyor:)

      Sil
  4. Sıcacık bir öykü olmuş ama tadı da damakta bırakmış, azıcık daha uzun olsaymış :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. A, teşekkür ederim:) Beğenmeniz beni öyle mutlu etti ki:)

      Sil
  5. Merhaba, genellikle seri halinde yazıyorsunuz sanırım. Başlangıç olan bir yazınızı aradım o yüzden. Devamını merakla bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım Aysel'i merak eden çok:) Evet, bu aralar seri yazılarım daha çok. Özellikle ilk çeviri romanım olan "Masum Bir Adamın İtirafları" uzun soluklu bir dizi halinde devam ediyor. İlk bölümlerini çalıntı ihtimaline karşı yayından çektim. İlginizi çektiyse, daha önce bazı arkadaşlar için yaptığım gibi bir süreliğine yayınlayabilirim yine.
      Teşekkürler:)

      Sil
    2. Evet :) Artık takipteyim serileri yakalamaya çalışacağım şu sıralar düğün hazırlıkları var ama müsait oldukça bakarım tabi neden olmasın, yazmak da okumak da çok güzel.
      Kalemimiz, kelimelerimiz eksik olmasın hayatımızdan :)
      Sevgiler.

      Sil
    3. O zaman "Masum Bir Adamın İtirafları" ilk on bölümünü yayına veriyorum. Onun yerine 11-20 bölümleri yayından kaldıracağım. İlk on bölümü okuduktan sonra haber verirseniz diğer bölümlerin hepsini açarım. Elbette, yazmak güzel:) Teşekkürler:)

      Sil