07/08/2016 Pazar,
Tire
Uzun
denemelerden sonra özel bir menemen türü geliştirdim. Eşimin pozitif
eleştirileri ile son şeklini alan kahvaltı ekstrasının adını “Kaystros Usulü
Menemen”. Bir bakıma tek başına kahvaltı yerine geçebilecek doyurucu bir yemek.
İzmir usulü klasik menemenden farkı zeytinyağında soğan ve biberle birlikte
küçük küp şeklinde doğranmış köy peyniri kullanmış olmam. Daha sonra ilave edilen
kabukları soyulmuş domates piştikten sonra yumurtaları kırıyor ve kısık ateşte
karıştırmadan bırakıyorum. Bu aşamada üzerine bir miktar tereyağı ekliyorum.
Yumurta akları iyice beyazladıktan sonra sarıları karıştırıp alt üst ediyorum.
Son olarak üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ilave ediyorum. Peynir eridikten
sonra ocağın altını kapatıyorum. Kaystros Usulü Menemenimiz hazır. Tuz ile aram
iyi olmadığı için eşimden en büyük eleştiri konusu oluyor yemek pişerken tuz
eklemeyişim. Domatesle birlikte tuzunu ekleyip karıştırmak doğru olanı elbette.
Karabiber ve kırmızı pul biber iyice taçlandırıyor yemeği.
Menemene
başlamadan önce Zeytin’in yemeğini hazırlayıp zincirini çözüyorum. Bugün saat
tuttum. Kaystros Usulü Menemenin hazırlanması yarım saati buldu. Ön hazırlık
yapılmış olduğunda sadece on beş dakika yeterli. Biz kahvaltıya
oturduğumuzda Ali Usta ve adamları yolun beton bordürlerine başlamışlardı bile.
Bugün
pazar olması sebebiyle insanlar serin bir yer arayışındalar. Belki de senenin
en sıcak günleri yaşanıyor. Yaylada yaprak kımıldamayan zamanlar olsa da aşağısı kadar bunaltıcı olmuyor buranın havası. Çok gelen oldu bugün.
Kimi haber verip geldi kimi habersiz.. İzmir’den gelenler oldu. Taş Ev Cafe
Restaurant tabelasını gören açıldığımızı düşünüp giriyorlar içeri. Hiç birini geri
çevirmiyoruz. Taş Ev’i gezdirip çay veya kahve ikramlarında bulunuyoruz. Değişik
geliyor bu insanlara. Çok beğendiklerini söylüyor ne zaman açılacağını
soruyorlar. Gelenlerin hepsi reklamımızı yapacaklarını söylüyorlar. Taş Ev
artık iyice merak uyandırmaya başladı.
Şükrü
gelecekti, itfaiyenin istediği değişiklikleri ve ilaveleri yapmak için.
Öte yandan Reklamcı Yavuz’un da gelmesini bekliyorduk fotoğraf çekmek için. Söz
verdiler, gelmediler.
Öğlen
vakti bordür işi bitti. Daha önce havuzun cam mozaik fugalarını yapan Servet
Usta işini bitirdi ve yemeğe kalmadan gitti. Ali Usta ve adamları ise öğle yemeğini
yedikten sonra ayrıldılar. Onları gönderdikten sonra biz geç vakte kadar gelen gidenle
ilgilendik.
Biberleri
közleyecektik akşam. Yolu yapan mühendis ailesi ile birlikte gelmişti. Sıcak
bir sohbet yaptık. Ayrıldıklarında akşam saat dokuzu geçiyordu. Ne akşam
yemeği yiyebildik ne de biberlere başlayabildik. Eşim sofrayı hazırlarken ben
önce bordür betonlarını suladım. Daha sonra mangalda ateşi harlanmış bırakıp
biberleri yıkadım. Geçen sefer közlediğimiz biberin iki katını almışız bu
kez.
Biberlerin
közlenmesi yeni günün ilk saatlerine kadar sürdü. Yarın yeni bir gün.
Oranın keyfini konuklar çıkaracak. Yorgunluk sahiplerine :)
YanıtlaSilBurada yorulmak da keyifli:)
YanıtlaSil